Obavijesti

Show

Komentari 4

Hrvatski kandidat za Oscara je Šerbedžijin film 'Tereza37'

Hrvatski kandidat za Oscara je Šerbedžijin film 'Tereza37'
2

Film "Tereza37" prati 37-godišnju ženu (glumi je Lana Barić, koja je napisala i scenarij za film) koja ne može ostati trudna zbog čega osjeća sve veći pritisak okoline. Stoga počinje propitivati svoj dotadašnji život, brak, odnose u obitelji, što dovodi do niza neočekivanih događaja

VIDEO

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika odabralo je igrani film "Tereza37" Danila Šerbedžije za hrvatskog kandidata za američku filmsku nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma.

Šerbedžijin film izabran je između njih sedam, s većinom glasova u drugom krugu, rekao je na konferenciji za novinare Goran Ribarić, predsjednik 15-člane komisije koja je odlučivala o hrvatskom kandidatu.

U konkurenciji su bili još filmovi "A bili smo vam dobri" Branka Schmidta, dugometražni dokumentarac "Ljubav oko svijeta" Anđele i Davora Rostuhara, "Murina" Antonete Alamat Kusijanović, "Zbornica" Sonje Tarokić, "Zora" Dalibora Matanića i "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste.

Goran Jakuš/PIXSELL

Šerbedžija smatra kako Društvo i komisija nisu imali laku zadaću jer je riječ o festivalski uspješnim i jakim filmovima, kaže da se nadao, ali ga je kandidatura i iznenadila.

To mu je već treći put da sudjeluje u kandidaturi za Oscara, prije je Hrvatsku zastupao s filmom "72 sata" te Makedoniju s "Oslobođenjem Skopja", čiju režiju supotpisuje njegov otac, glumac Rade Šerbedžija.

S obzirom na prethodna iskustva rekao je da su šanse za domaći film male s obzirom na budžete koji se dobivaju za lobiranje, jer čak i nezavisni filmovi jačih kinematografija dobivaju velika sredstva za tu namjenu.

Zahvalan je  HAVC-u na potpori i kaže da to jest puno za njih, ali nije i u svjetskim razmjerima. Kao primjer navodi da je, kada je makedonski film "Prije kiše" bio u užem krugu za Oscara, pobijedio Nikita Mihalkov koji je za lobiranje dobio koliko i za snimanje.

Zagreb Film Festival objavio je dio ovogodišnjeg programa
Zagreb Film Festival objavio je dio ovogodišnjeg programa

"Govorimo o milijunima koje na lobiranje troše jače kinematografije poput Njemačke, Poljske, Rusije, skandinavskih zemalja", dodao je.

Šerbedžija kaže kako hrvatski film može zakupiti dvoranu za dva ili tri prikazivanja, a oni za dvadesetak, mogu napraviti puno veće zabave i catering, puno vremena provesti na sastancima, slati puno više promotivnih materijala, davati više intervjua, zakupiti više stranica u Hollywood Reporteru.

"Mi tu kaskamo, moramo se služiti inovativnim metodama. Imam sreće što je moj otac živio tamo i ima poznanstva s nekim velikim holivudskim imenima", napomenuo je.

Svoju priliku vidi u temi koja je zaista bitna i aktualna u Hollywoodu, a to je rodna jednakost, nasilje nad ženama.

"Činjenica da živimo u 21. stoljeću a da još uvijek nismo jednaki meni poražavajuća s obzirom na to dokle je civilizacija otišla u drugim stvarima. Čak i u filmskoj industriji koja je kao uvijek otvorena i napredna, muški je svijet na prvom mjestu", ocijenio je.

Po njegovim riječima, najbitnije im je da što više ljudi vidi njihov film, da ga uspješno plasiraju i pokažu na američkom tržištu. "Naravno da nismo unaprijed digli ruke, dat ćemo sve od sebe da prođemo što bolje", dodao je.

Film "Tereza37" prati 37-godišnju ženu (glumi je Lana Barić, koja je napisala i scenarij za film) koja ne može ostati trudna zbog čega osjeća sve veći pritisak okoline. Stoga počinje propitivati svoj dotadašnji život, brak, odnose u obitelji, što dovodi do niza neočekivanih događaja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'
BIO NA SUDU

Haris Džinović: 'I službeno sam razveden! Melina je nikakva žena, zanimaju je samo pare...'

Haris je u istoj košulji koju je odabrao za brakorazvodno ročište, nastupio u zagrebačkom Mintu ranije ovaj mjesec. Nakon što je izašao sa suda, medijima je rekao kako je službeno razveden

Bahra uputila savjet Dragani Mirković:  'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'
PODRŽALA PJEVAČICU

Bahra uputila savjet Dragani Mirković: 'Nije baš zgodno što nema nešto ušteđenog novca'

Ja bih se isto razvela od Tonija na Draganinom mjestu, rekla je Bahra Zahirović iz emisije 'Ljubav je na selu'
Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...
U SLAVONSKOM BRODU

Dolores Lambaša danas bi imala 43 godine: Izgubila život nakon kobne prometne nesreće...

U listopadu 2013. javnost je šokirala vijest o teškoj prometnoj nesreći u kojoj je Dolores Lambaša izgubila život