Show

Komentari 69

Ice Cube objavio fotku vješanja partizanke Lepe Radić koju su pogubili kad je imala 17 godina

Ice Cube objavio fotku vješanja partizanke Lepe Radić koju su pogubili kad je imala 17 godina

8. veljače 1943. dovedena je na vješala pred oči javnosti. Nekoliko trenutaka prije nego su joj stavili omču oko vrata, ponudili su joj pomilovanje ako kaže imena svojih suboraca

Američki reper Ice Cube (50) iznenadio je pratitelje na društvenim mrežama. Objavio je fotografiju vješanja Lepe Radić, partizanke koju su Nijemci pogubili kada je imala samo 17 godina. Cube na Twitteru nije dodao opis uz fotku, ali ako je sudeći po komentarima fanova, itekako su se zainteresirali za priču ove djevojke.

A ta priča je i više nego tragična. Lepa Svetozara Radić imala je samo 15 godina kada su nacističke snage 1941. napale Jugoslaviju. Iako mlada, bila je dovoljno hrabra da sudjeluje u borbi protiv okupatora. U veljači 1943. zarobljena je tijekom organizacije akcije spašavanja oko 150 žena i djece koji su bježali po dubokom snijegu pred vojskom okupatora. 

Pokušala je pobjeći pucajući na nacističke snage, no nije uspjela. Nakon što su je uhvatili osudili su je na smrt vješanjem. Tri dana prije vješanja držali su ju u izolaciji i mučili kako bi iz nje izvukli informacije o partizanima.

Ni tada, a ni u trenucima netom prije pogubljenja nije ništa rekla. 8. veljače 1943. dovedena je na vješala pred oči javnosti. Nekoliko trenutaka prije nego su joj stavili omču oko vrata, ponudili su joj pomilovanje ako kaže imena svojih suboraca. 

Umjesto odgovora, rekla je: 'Nisam izdajica svojih ljudi. Oni koje tražite otkrit će se sami u trenucima kada će uništavati sve vas, zločince, do posljednje čovjeka'. Nakon toga obješena je u Bosanskoj Krupi. Sahranjena je na to mjestu, gdje je danas skromni spomenik. Bila je najmlađi ratni heroj iz Potkozarja, a narodnim herojem proglašena je krajem prosinca 1951.

Najčitaniji članci