Obavijesti

Show

Komentari 3

Igra prijestolja od sada stanuje i u tematskom muzeju u Splitu

Igra prijestolja od sada stanuje i u tematskom muzeju u  Splitu
14

Prvi ovakav muzej u svijetu ulaznicu trenutačno naplaćuje 50 kn, a ako cijene i budu išle gore, Splićani će uvijek imati popust, pričaju nam

VIDEO

Nisu mi ovo prvi kostimi, ali uzbuđena sam kao da jesu, govori nam Tajana Štasni. Kostimografkinja i kustosica je jedna od 40-ak ljudi koji su radili na novootvorenom Muzeju Igre prijestolja u Splitu, a ovim se poslom bavi već gotovo 20 godina. 

- Napravila sam kostime od Dartha Vadera i kraljice Amidale pa do likova iz ‘Harryja Pottera’. Teško bi ih bilo sve i pobrojiti. Koncept muzeja je bio moja ideja, a nakon četiri mjeseca rada lijepo je vidjeti da smo konačno otvorili vrata posjetiteljima - priča nam Tajana, zaljubljenica u znanstvenu fantastiku i fantasy sage. 

Tako posjetitelji muzeja u splitskoj Bosanskoj 9 mogu pogledati makete gradova, replike oružja, skulpture te kostime likova iz najpopularnije TV serije svih vremena. Ili maštati kako su oni sami na tronu dok gledaju u karte Sjevera i Juga. Petnaestak vrlo vjerno repliciranih kostima glavnih (anti)junaka iz serije izloženi su u muzeju, u svaki je bilo potrebno uložiti puno truda, vremena, a u neke i novca. 

- Za svaki kostim treba dan, dva ozbiljnog posla, ali mene to toliko ispunjava da mi vrijeme proleti. Trošak izrade jednoga kostima iznosi od 800 do 3000 kuna. Svila je uvijek skupa, a Hodorov kostim pamtim kao prilično jeftin. Najveći izazov bio mi je kostim strašnoga Noćnoga kralja zbog njegova lica i dobro poznatih plavih očiju od kojih mnogi strepe, ali mi smo zdušno navijali za njega i vojsku mrtvih. Sad ćemo morati pronaći nekoga drugog favorita kojeg ćemo bodriti - priznaje Tajana kroz smijeh, u maniri pravog fana serije. 

Iako njezin ljubimac neće dočekati kraj posljednje sezone HBO-ove uspješnice, napetost ne pada, kao ni interes za seriju. Posjetom i reakcijama na otvorenju muzeja vrlo su zadovoljni, a nema sumnje kako ljetna sezona donosi horde zainteresiranih fanova u ionako popularnu turističku destinaciju prošlih godina. 'Igra prijestolja' će, doduše, za samo nekoliko tjedana završiti, ali njezin duh neće samo tako nestati, nadaju se. 

- Teško je prognozirati koliko dugo još može trajati to sveopće 'ludilo' za serijom. Mi smo svjesni da se kraj bliži, ali smo ovu ideju svakako odlučili realizirati jer promocija koju su Split i Hrvatska zaradili otkad se ‘Igra prijestolja’ snima kod nas je nemjerljiva - govore nam iz muzeja. 

Prvi ovakav muzej u svijetu ulaznicu trenutačno naplaćuje 50 kn, a ako cijene i budu išle gore, Splićani će uvijek imati popust, pričaju nam. Muzej ne bi imao nikakvog smisla kad silne rekvizite iz serije ne bi mogli vidjeti njegovi građani, iako je jasno kako su ciljana publika dominantno turisti, koji će teško odoljeti fotografiji sa zmajevima ili Željeznim prijestoljem.

Nikolina je jedina Hrvatica koja zna kraj serije 'Igra prijestolja'
Nikolina je jedina Hrvatica koja zna kraj serije 'Igra prijestolja'

Uz službene trgovine sa suvenirima te ture koje fanove provode lokacijama na kojima se serija snimala zaljubljenici u 'Igru prijestolja' dobili su još jedno mjesto koje će rado posjećivati. 

Nitko od glumaca sa seta, ali ni iz produkcije serije nije ih zasad posjetio niti kontaktirao, ali bez njihova zelenog svjetla ovakav se projekt ne bi ni mogao realizirati. U ovome muzeju posvećenom planetarno popularnoj TV seriji ponosni su da je zaživio upravo u Splitu.

NEPREPOZNATLJIVA HUREM: Nekad prekrasna glumica danas izgleda kao plastična lutka

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija
Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...
ATRAKTIVNA CRNKA

Sjećate se nje? Vodila je emisiju na Novoj TV prije 15 godina, sad se vratila. I izgleda - drukčije...

Žana Štrbac Kukolj bila je omiljeno lice emisije 'Nova lova', a sudjelovala je i u reality showu 'Farma'