Show

Komentari 73

'Iransku Angelinu' pustili iz zatvora nakon pritiska javnosti

'Iransku Angelinu' pustili iz zatvora nakon pritiska javnosti

Sudilo joj se zbog bogohuljenja, a optužena je za moralnu korupciju mladih te nepoštovanje Islamske Republike. Prije godinu dana Iranska državna televizija emitirala je njeno pokajanje, a slučaj je zgrozio zapad

Fatemeh Khishvand (19), poznatija pod imenom Sahar Tabar, kojeg koristi na Instagramu, ali i kao 'iranska Angelina Jolie', nedavno je osuđena na 10 godina zatvora, a drakonska kazna Islamske Republike zgrozila je cijeli svijet.

Neobičnu priču o tinejdžerici na zapad je putem društvenih mreža uspješno plasirala iranska novinarka i aktivistica za ljudska prava Masih Alinejad, koja je obznanila i kako je nekad pritiska medija i javnosti kazna odbačena. 

- Danas je iranska tinejdžerica koja je objavljivala ekstremno uređene fotografije svog lica i zbog toga bila osuđena na 10 godina zatvora oslobođena nakon velikog pritiska medija - napisala je Alinejad na Twitteru. 

Sahar Tabar postala je popularna u svojoj zemlji nakon što je 2017. obavila nekolicinu operacija kako bi nalikovala oskarovki Angelini Jolie (45). Fotografije je dodatno obrađivala Photoshopom i agresivnom šminkom, a zbog svojih aktivnosti, koje su tamošnje vlasti ocijenile nepoćudnima, uhićena je. 

Sudilo joj se zbog bogohuljenja, a optužena je za moralnu korupciju mladih te nepoštovanje Islamske Republike. Prije godinu dana Iranska državna televizija emitirala je njezino pokajanje, a snimka je izazvala veliko suosjećanje i bijes javnosti. Godinu kasnije, nesretna djevojka je ipak oslobođena i puštena na slobodu, a za pomoć su angažirali i holivudsku glumicu. 

Najčitaniji članci