Obavijesti

Show

Komentari 2

Iščekivani filmovi iz jesenske sezone Oscara 2016. - 5. dio

Iščekivani filmovi iz jesenske sezone Oscara 2016. - 5. dio
12

Sezona Oscara je period u kojem studiji izbacuju svoje bolje filmove, u nadi da će tako dobiti zlatne kipove. U nekoliko nastavaka predstavit ćemo 30 takvih filmova

VIDEO

6. ‘Joy’

Premda je nemoguće imati beskonačan niz hitova, u ovom trenutku ipak ne bi škodilo uložiti barem nešto na Davida O. Russella . Njegova zadnja tri filma su sve skupa imala dvadeset i pet nominacija, od kojih je čak pet za samog Russella išlo. No nagrada nije bilo.

Stoga je posve moguće da ćemo ove godine svjedočiti nagradi za najbolji scenarij ili čak za najboljeg redatelja. Jer film ‘Joy’, s Jennifer Lawrence u glavnoj ulozi i De Nirom i Bradleyem Cooperom kao podrškom, o samohranoj majci koja nenadano postane milijunašica, drugima možda ne bi mogao donijeti nagrade.

Ali kad znamo da je Russell uključen i da je u pitanju film po istinitoj priči, stvari se mijenjaju.

VIDEO

 

5. ‘Spotlight’

 

Istinite priče o novinarima su na prvi pogled dosadne. Malo je filmova o ljudima te profesije uspjelo na zanimljiv način prenijeti problematiku posla koji se sastoji od nebrojenih telefonskih poziva, tipkanja, piskaranja i pokojeg razgovora. No oni koji jesu uspjeli su ostavili i svoj trag u analima filmske umjetnosti. Prisjetimo se filmova ‘Svi predsjednikovi ljudi’ ili ‘Probuđena savjest’ , koje pamtimo kao neke od boljih filmova svih vremena.

 

Ukoliko se Tom McCarthy uspije barem približiti takvim filmovima, trebali bismo dobiti film koji je istinski kvalitetan. Njegov film, koji se bavi skandalom sa spolnim zlostavljanjem u Bostonskoj nadbiskupiji 2002. godine, se taknuo poprilično riskantne teme, no teme o kojoj valja govoriti. A Mark Ruffalo i Rachel McAdam s, zajedno s uvijek odličnim Michaelom Keatonom, mu nikako ne mogu odmoći u naumu da napravi izvrstan film.

VIDEO

4. ‘Carol’

 

Todd Haynes se, 13 nakon što je obradio sličnu temu u ‘Daleko od raja’ ,  vraća temi potisnute požude u suburbiji ‘50. u SAD. Premda se nije bavio dugometražnim filmovima od 2007., kad nam je dao izvrsnu biografsku dramu o Bobu Dylanu , Haynes nije gubio vrijeme, već se fokusirao na televizijsku produkciju.

 

Film ‘Carol’, snimljen po romanu ‘Princ soli’ poznate spisateljice Patricije Highsmith , je romantično djelo o mladoj fotografkinji koja se upusti u vezu sa ženom koja je značajno starija od nje. Kako je su Cate Blanchett i Rooney Mara dobile izvrsne kritike u Cannesu, vrlo je moguće da će dobiti i nagrade za glavnu žensku ulogu.

VIDEO

3. ‘Crna misa’

 

U mnogočemu je ova uloga poprilično nekarakteristična za Johnnyja Deppa , jer nije u pitanju ekscentričan  lik. No s maskom i šminkom je Depp opet učinio ono što čini najbolje - postao je posve drugačija osoba.

 

Njegova uloga Whiteyja Bulgera se već spominje u jako pozitivnom kontekstu, a u tome mu je svakako pomogao i redatelj Scott Cooper , čiji je ‘Out of the furnace’ dao jasno do znanja o redateljevom kalibru. Tko god ukroti Christiana Balea , s Deppom će činiti čuda.

VIDEO

2. ‘The Hateful Eight’

 

Quentin Tarantino opet radi western. I opet o sebi govori kao o jednom od boljih današnjih redatelja. Ali iskreno, možemo li mu zamjeriti?

 

Njegovi brilijantni ‘Nemilosrdni gadovi’ i izvrsni ‘Neobuzdani Django’ su uspjeli na kritičkom i komercijalnom planu, a niti Oscara nije nedostajalo. Stoga, stvarno mu ne možemo zamjeriti kad takvo što govori.

 

Njegovo deveto djelo, koje izlazi na sam Božić i to u 70mm formatu, je još jedan western Film prekrcan kvalitetnim glumcima, s tipičnom Tarantinovom kontrolom nad svim dijelovima filma, i njemu svojstvenom muzičkom podlogom. Ukoliko film bude samo upola dobar koliko Tarantino misli da je dobar...

VIDEO

1. ‘The Revenant’

 

Teško je biti na miru dok čekamo povratak prošlogodišnjeg trostrukog pobjednika Oscara, Alejandra Gonzáleza Iñárritua . Njegovo moderno remekdjelo, snimljeno u jednom kadru, samo s prirodnim svjetlom i pod ogromnim produkcijskim pritiskom nas tjera da se upitamo može li ponoviti takav fenomenalan uspjeh.

 

U ovom trenu, film je pri kraju snimanja. Što znači da će situacija biti poprilično ‘na knap’ i da je moguće da će film uletjeti u iduću sezonu Oscara. No ukoliko uspije izaći u ovoj, western s DiCapriom i Hardyjem zasigurno odlazi kući s Oscarom.

VIDEO

Film pogledajte od 15. listopada, u CineStar kinima u distribuciji Blitz Film i Video.

 

https://www.24sata.hr/show/iscekivani-filmovi-iz-jesenske-sezone-oscara-2015-4-dio-437918

 

https://www.24sata.hr/show/iscekivani-filmovi-iz-jesenske-sezone-oscara-2015-3-dio-437096

 

https://www.24sata.hr/show/iscekivani-filmovi-iz-jesenske-sezone-oscara-2015-2-dio-436168

 

https://www.24sata.hr/show/iscekivani-filmovi-iz-jesenske-sezone-oscara-2015-1-dio-435593

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Slučajnost ili poruka: Leo na Oscarima pokazao srednji prst
SUPTILNO

Slučajnost ili poruka: Leo na Oscarima pokazao srednji prst

Dok se cijeli svijet, a pogotovo internet, veseli Leovom prvom Oscaru i divi njegovom angažiranom govoru, neki su primjetili da je Leo 'suptilno', možda, poslao poruku Akademiji

Neviđene ovacije: Pogledajte kako je Leo primio svog Oscara
DOŠAO JE TAJ DAN

Neviđene ovacije: Pogledajte kako je Leo primio svog Oscara

I Oscar odlazi...Leonardu DiCapriju!, izgovorila je Juliane Moore. Iste sekunde, iz dvorane Dolby Theatera prolomio se gromoglasan aplauz koji nije stao gotovo cijelu minutu
Modne katastrofe Oscara: Jesu li se uopće vidjeli u ogledalu?
TOTALNI PROMAŠAJ

Modne katastrofe Oscara: Jesu li se uopće vidjeli u ogledalu?

Među najgore odjevenima od strane javnosti i modnih kritičara proglašene su Heidi Klum, Kate Winslet, Rooney Mara, Andra Day, Whoopie Goldberg, Lily Cole