PREOKRET Iako joj je u desertu ostala folija, Makaranka je svojim jelima osvojila strogi žiri. Kuhanjem se bavi odmalena, a još ne zna što će sa 100.000 kuna
Iva Pehar: Nastavit ću se baviti svojim poslom koji obožavam
Nisam očekivala da ću tako daleko dogurati. To mi nije bilo ni u primisli. Bodove uopće nisam brojila i bio mi je potpuni šok kad su mi rekli da ih imam više, rekla je pobjednica treće sezone showa “MasterChef”.
Makaranka Iva Pehar (26) u finalu kulinarske emisije bila je uspješnija od “suparnika” Ante Martića (36). Osim pehara, dobila je i nagradu od čak 100.000 kuna.
- Kad mi se sve slegne i kad postanem zaista svjesna pobjede, onda ću razmišljati o novcu i, naravno, pametno ga uložiti - rekla je Iva.
Nakon što je pred strogi žiri servirala desert u kojem joj je ostala folija, Iva je mislila da je za nju show gotov.
Nova TV- Katastrofa, užas. Sramota, ajme finale, a ja poslužujem foliju - rekla je. Unatoč tome, desert je bio uspješan.
- Nisam se puno opterećivala jer bi mi bilo drago da je i Ante pobijedio. Sretna sam što je žiri prepoznao trud, a prije svega ukusne tanjure - rekla je Iva koja je završila grafički dizajn u Zagrebu, a potom upisala dizajn Interijera u Italiji. Kuhanje je zavoljela još kao djevojčica, a u show se prijavila na nagovor sestre. Već je i dobila nekoliko ponuda za posao.
- Nastavit ću se baviti svojim poslom jer ga obožavam, no s obzirom na to da sam sad spoznala da i odlično kuham, definitivno ću ostaviti prostora za planove i ambicije u svijetu gastronomije - kaže. Veliku pobjedu proslavit će s obitelji i prijateljima, a čestitke stižu sa svih strana.
- Još se navikavam na to da me na ulici prepoznaju. Reakcije su neočekivane jer se show jako pratio te su me stalno zaustavljali i davali mi potporu - kaže pobjednica koja će, ako se bude bavila kuhanjem, pokušati srušiti predrasude da su samo muškarci vrhunski kuhari. Prije nego što se prijavila u show, Iva nije isprobavala nove recepte niti je, kaže, istraživale svjetske kuhinje.
- Htjela sam biti fer i ući samo sa znanjem koje sam imala. Mi smo amateri te sam to uvijek ponavljala samoj sebi da se ne izgubim u svemu tome i da uvijek ostanem sabrana - kaže Iva. Drugoplasiranom pravniku Anti pobjeda je izmakla samo za dva boda, no, kaže, ponosno stoji iza svih svojih jela koje je donio pred žiri.
Nova TV- Mislim da su me svi fer ocijenili. Odlazim kući s najvećom mogućom srećom u srcu - rekao je Ante. Od kuhanja bi, kaže, volio živjeti.
- To mi je velika strast. Znam da to mogu i znam koliko sam dobar. Jednog dana bih volio imati blog, kolumnu ili emisiju o hrani. Ne bi bilo loše ni pisati kritike restorana ili savjete za kuhare - zaključio je Ante.
Pobjednički recept
Sastojci: Biftek, ljubičasti batat, celer, poriluk, klice, šarlota, mrkva, češnjak.
Priprema: Karamelizirati mrkvu, celer i poriluk u teči te ubaciti komade
mesa da se karameliziraju zajedno s povrćem. Nakon toga zaliti crnim vinom
i pustiti da se reducira. Dolijevati vode i opet reducirati do željene
gustoće. Procijediti umak kroz cjedilo i ostaviti sa strane do serviranja.
Napraviti pire od celera i poriluka. Biftek ispeći na tavi i dovršiti u
pećnici. Servirati biftek s pireom od celera i umakom. Na sam kraj staviti
salatu od klica koja se začini octom, maslinovim uljem, senfom, solju i
paprom. Preprženi čips od ljubičastog batata dekorirati na vrh salate.