Obavijesti

Show

Komentari 20

Ivanka Boljkovac: 'Jako sam željela pjevati narodnjake...'

Ivanka Boljkovac: 'Jako sam željela pjevati narodnjake...'
1

‘MY WAY’ Odrastanje u siromaštvu nije spriječilo opernu divu da izgradi zavidnu karijeru kao nacionalna prvakinja u Hrvatskom narodnom kazalištu

VIDEO

Kako lijepo plače. Kakva jaka beba, prepričavala je Ivankina majka i nekoliko stotina puta Ivanki Boljkovac (62) njezin dan rođenja. Babicu je, naime, impresionirala snažnim plačem.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

02:52

Nitko, dodaje nam Ivanka, u sobi, ali i dalje, nije mogao ignorirati njeno deranje. Zapravo su njene glasnice od prvog dana dobile ocjenu odličan. 

Njena karijera zapravo je počela već prvog dan. Unatoč karijeri, sebe, kaže, ne doživljava kao divu, samo se uživi u lik kojega glumi i pjeva na pozornici. Humorom i šalama, kažu prijatelji, može svakog oraspoložiti, a gdje god se pojavi postaje “dobri duh”. Krivi su dodaje, geni...

'Operna Diva Ponekad za sebe misli da nije ‘Bogzna što’ jer Je, tvrdi, u profesionalnom životu samokritična i teži perfekcionizmu'

Joker zovi 

Nakon što ju je čuo, Arsen Dedić ponudio je Ivanki stipendiju za studij pjevanja

Sjajna karijera: 
Debitirala je 1980. na zagrebačkoj opernoj sceni u ulozi Elizabete u Verdijevu ‘Don Carlosu’

Sretno dijete: 'Odrastanje u Karlovcu pamtim kao bajku'

Uvijek sam se voljela zafrkavati. To je dio mene. Moja baka se voljela smijati, a i moja mama. Ima 94 godine i takva je dan-danas..., priča nam Ivanka Boljkovac, koja obožava druženja. Pjevačica često prijateljima priređuje gozbe u svom domu. 

- Moja majka često dugo šuti, ali onda kaže nešto zbog čega svi ‘popadamo’ od smijeha. Baš nedavno telefoniram i odgovaram na pitanje kako mi je mama: ‘Ma ide, ide!’ A ona će na to: ‘Ne, ne, ne ide jer sad sjedim!’ - sa smiješkom prepričava nacionalna prvakinja opere HNK. 

Djetinjstva se prisjeća s posebnim emocijama budući da ga opisuje najljepšim na svijetu. Bila je, prisjeća se, sretna i vesela, bez obzira na to što obitelj nije imala novca.

– Mami je bilo jako teško, ali nikad to nije pokazivala. Nakon radnog vremena išla bi raditi po kućama, vodila bi me sa sobom, a poslije je još išla sa mnom u šetnju, ali umor nije pokazala – kaže. Glazbenu karijeru sanjala je odmalena, ali ne u operi nego u narodnoj glazbi.

Kod nas se uvijek pjevala narodna glazba i bila sam sigurna da ću je jednom i ja pjevati. Na jednoj su priredbi tražili pjevače. Javila sam se, dakako, s narodnom pjesmom, i prošla, ali direktor je rekao da moram pjevati klasičnu glazbu. Bila sam silno nesretna - dodaje. 

Prst sudbine bio je nastup u Karlovcu, kad ju je zapazio Arsen Dedić. Saznao je da živi s mamom koja uzdržava obitelj čisteći diskoteke.

Ivanka Boljkovac živjela je u Karlovacu, pa se često kupala na Korani 

- Rekao je: ‘Sramota, ja ću nešto napraviti!’ - prisjetila se pjevačica. 

Rad, red i disciplina

Pozvao je Boljkovac u Zagreb i pomogao joj da dobije stipendiju za talentirane studente. Od grada Karlovca dobila je kredit koji nije trebala vraćati. Pored studentskih obaveze je i radila. Mama joj je, čim je upisala Akademiju, darovala zlatni privjesak-ključić i rekla: “Sad si otvorila vrata svijeta. Samo o tebi ovisi kako ćeš dalje”. Zavist je, nažalost, kaže Ivanka, ipak osjetila. Podmetanja i zlobe, kaže, ima i u otmjenom svijetu opere.

– To mi je neshvatljivo. Mogu s nekim ne biti dobra, znati da mi radi o glavi, ali ako dobro pjeva, to ću mu uvijek priznati. Neću ga poštovati kao čovjeka, ali kao umjetnika - uvijek. Nikad nisam osjetila ljubomoru. Čak sam se pitala što sa mnom nije u redu jer svaki čovjek u sebi ima barem malo ljubomore. Kad je netko bolji od mene, shvatim to kao poticaj da i ja dam svoj maksimum. Kad su me iz Sarajeva zvali da pjevam na Olimpijskim igrama, moji u kazalištu su rekli: ‘Ona je zauzeta, nastupa negdje vani’, a to nije bila istina. Bilo je puno spački, nisu mi predavali poštu, pozivnice, osobne su mi stvari izbacili iz garderobe – ispričala je nacionalna prvakinja. 


Na početku karijere doživljavala je podmetanja i zlobu, ali se nije dala ohrabriti  Na sceni se osjeća potpuno prirodno. Još kao mala djevojčica pripremala je predstave i nastupala za majku i njene goste. Uživala je u tome što je nagrađena pljeskom i kad su poželjeli još.

Ostvarila je sve što je poželjela

Iako je joj je profesorica zabranila bavljenje glumom, Boljkovac je našla način da ipak dobije svoju priliku. 

- Glumila sam u filmu u kojem je Ljubiša Samardžić bio jedan od glavnih glumaca. Bila sam još mlada puca, a u filmu sam pjevala - smije se Ivanka, koju i danas vesele gostujuće uloge u domaćim serijama. 

Susjedi slušaju arije

Tako je zaigrala u serijama “Odmori se, zaslužio si”, “Luda kuća”, “Zauvijek susjedi” i “Stipe u gostima”. Tom “gažom”, kaže, razbije monotoniju. Unatoč tomu što ponekad vježba pjevanje u svom stanu, misli da je susjedi i dalje vole i pretpostavlja da bi joj posudili šećer i brašno ako dođe do prijeke potrebe.

Uskrs u Ciboni 2009. godine

- Pjevam u doba kad ljudi ne spavaju. Zatvorim sve, prozore, vrata, ali čuje se i dalje. Jedna susjeda koja više nije među nama bila je silna. Ona mi je rekla: ‘Suseda, kako vi lijepo pjevate?’ Ja velim: ‘Hvala, hvala!’ Onda dodaje: ‘Ono na početku je, doduše, jako čudno’. Nije joj se svidjelo upjevavanje - dodaje vječito iskrena umjetnica.

- Kod mene je uvijek ona: što mi je na umu, to mi je na drumu. Nastradam, ali draže mi je imati čistu savjest - dodaje.

'Ivanka se nada da bi joj susjedi posudili brašno i šećer iako glasno vježba'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Sjećate li se Claudie Beni? Za 24 sata pričala o Dori i nestanku sa scene: 'Nisam bila za estradu...'
POBIJEDILA NA DORI 2003.

Sjećate li se Claudie Beni? Za 24 sata pričala o Dori i nestanku sa scene: 'Nisam bila za estradu...'

Pjevačica se vraća s grupom Teens nakon više od 20 godina pauze, prisjetila se nastupa na Eurosongu, ali i iznenadnog odlaska sa scene

Nives Celzijus u prozirnoj haljini pokazala raskoš u Tisnom: 'Ovo je najbolje što Hrvatska ima...'
SPAS OD TOPLIJIH DANA

Nives Celzijus u prozirnoj haljini pokazala raskoš u Tisnom: 'Ovo je najbolje što Hrvatska ima...'

Nives svoje pratitelje često počasti 'vrućim' fotografijama, a sada je pozirala u bijeloj haljini
Klara želi napustiti show, a Jole se čudi što Karmen ne želi: 'Radi čega je ona zapravo ostala?'
NOVA EPIZODA 'BRAKA NA PRVU'

Klara želi napustiti show, a Jole se čudi što Karmen ne želi: 'Radi čega je ona zapravo ostala?'

Jole je odlučio ostati u 'Braku na prvu' jer jako cijeni sve ljude u eksperimentu, a Karmen koliko mora. Ona je isto napisala da ostaje, a Joletu nije bilo jasno zašto ostaje jer sigurno nije zbog njega