Show

Komentari 38

Ivčićeva himna za veselja nije bila dobra za Splitski festival

Ivčićeva himna za veselja nije bila dobra za Splitski festival

Tomislavu Ivčiću je jako zasmetalo što na festivalu dalmatinske pjesme nema mjesta za njega. Njegovu “Večeras je naša fešta” pokojni Zdenko Runjić procijenio je nedovoljno dobrom da uđe na Splitski festival

Na Splitu 1986. Miki Jevremović pjevao je “Vrati mi dane mladosti”, a Tomislav Ivčić, silno ogorčen, sjedio je kod kuće ispred televizora. Njegovu “Večeras je naša fešta” pokojni Zdenko Runjić procijenio je nedovoljno dobrom da uđe na Splitski festival.

Ivčiću je jako zasmetalo što na festivalu dalmatinske pjesme nema mjesta za njega, a ima za Beograđanina. Čim ju je napisao, Ivčić je govorio da će to biti hit, ali da nije bilo estradnog menadžera Vladimira Mihaljeka, tko zna kad bi “Večeras je naša fešta” postala megahit. Taj status joj, naravno, ne bi umaknuo, no Mihaljek je znao ubrzati stvari, potaknuti publiku da zavoli pjesmu.

- U različitim je verzijama izašla na sedam izdanja. Stavljao sam je na sve njegove albume dok se nije primila kod naroda. Ivčić je pitao: ‘Dokad?’. Odgovorio sam mu da nikad nešto bolje nije napisao i da ću je prestati stavljati na albume kad napiše nešto bolje – prisjetio se Mihaljek.

POGLEDAJTE VIDEO:

Danas je to himna veselja, slavlja, pobjede, nema benda koji u repertoaru nema tu pjesmu, no nitko ne zna kako je nastala. Marina Tomašević, bliska suradnica pokojnog estradnog velikana, smatra da je rođena u jednoj od zadarskih konoba.

- Ideje za sve njegove pjesme, i ‘Kalelargu’ i one koje je pisao za druge, ‘Ne plači majko’ koju je meni napisao, dolazile su spontano. Tomislav se uvijek vezao uz stvarne emocije, događaje, pa pretpostavljam da je s ekipom negdje bilo jako veselo pa se rodila ‘Večeras je naša fešta’ - rekla je Marina Tomašević.

Najviše ideja Tomislav je imao vozeći se po autoputima Njemačke. “Dugo, ravno i dosadno za voziti”, govorio je Dušku Lokinu i otkrio mu da si je tijekom vožnje puštao demo snimke koje je napravio, popravljao ih, dodavao što treba. Iza sebe je ostavio 24 albuma i kasete, 22 zlatne i nekoliko platinastih ploča. Za većinu pjesama napisao je i tekst i glazbu. Još sedamdesetih godina u tadašnjoj Jugoslaviji Tomislav je bio zvijezda, zahvaljujući i festivalima zabavne glazbe na kojima je nastupao. Pamti se i Duo pegla, koji su činili Ivčić i njegov veliki prijatelj Mladen Grdović. Objavili su i kasetu koja se prodala u rekordnih 400.000 primjeraka, a na kojoj je bila još i danas popularna pjesma “Mi imamos mnogos problemos”. Na tom singlu zaradili su toliko da je Grdović od tog prvog novca kupio polovni Mini Morris.

- Bio je moj prijatelj i rođak, volio sam ga. ‘Tamo gdje sam rođen’ je bila njegova najdraža pjesma – rekao je Grdović.

Nijednom nije propustio pjevati na koncertima posvećenima Tomislavu Ivčiću. I svaki put se rado sjeti trenutka kad mu je te 1987. Ivčić ponudio da “snime neke pjesme”.

- Pustio mi je nešto za što sam mu odmah rekao da neću snimiti. ‘Moja žena pije i puši, a ja se pravim budala’, ‘Pričaju mi da me varaš’ i tako nekako. Rekao sam mu da namjeravam s Đorđem Novkovićem, s kojim sam se znao puno prije, snimiti jedan pravi LP i da mi ne trebaju ta zezanja. A on je rekao: ‘Ma, snimit ćeš ti i jedno i drugo’ i pustio mi ‘Mi imamos mnogos problemos’. Puka sam od smija. Objasnio mi je da će nam spot biti tipa crtića, da ćemo se zvati Duo pegla i da nitko neće znati tko su ti koji pivaju. Cili smo album snimili u jedan dan. Dogodilo se da smo jako brzo dobili i zlatnu i srebrnu i dijamantnu te na kraju platinastu ploču - govorio je Grdović.

Važnije od svih nagrada i zarada Mladenu je bilo što je Ivčić prepoznao njegovu kvalitetu. Zato Zadranin o njemu govori kao o “drugom ćaći, koji ga je gurao naprid”.

Ivčić je govorio njemački, talijanski i engleski jezik, a među prvima je osnovao medijsku i diskografsku kuću Zlatna palma. Njegove pjesme i danas su na set listi svih glazbenika, a među antologijskima je svakako “Kalelarga”.

Svojevrsna himna grada Zadra. “Večeras je naša fešta” pjeva se od Dalmacije do Slavonije, a “Otrov s tvojih usana”, “Gdje si sad, moj anđele” ili “Bog neka ti prosti grijehe” neke su od najljepših ljubavnih balada.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci