Obavijesti

Show

Komentari 2

J. Greene: Djevojka na samrti vratila mi je nadu u ljude i svijet

J. Greene: Djevojka na samrti vratila mi je nadu u ljude i svijet
3

Autor bestselera 'Greška u našim zvijezdama' John Green otkriva što ga je inspiriralo da napiše roman bez patetike o tinejdžerima koji boluju od karcinoma

VIDEO

Augustus ima 17, a Hazel 16 godina. Sretnu se i zaljube jedno u drugo. Ona ima rak u posljednjoj fazi i svijetom hoda vukući za sobom bocu za kisik bez koje više ne može. On je zloćudnu bolest pobijedio, ali ostao je bez noge. Njihov je zajednički prijatelj oslijepio nakon operacije na kojoj mu je izvađeno i drugo oko zahvaćeno karcinomom. Augustus i Hazel savršeno se dopunjuju, povezuje ih osobit pogled na život i bolest. Njihov zajednički put traje samo nekoliko mjeseci i, kao svaka velika ljubavna priča, završava smrću. Ipak, knjiga Johna Greena (36) “Greška u našim zvijezdama” nije priča o smrti, nego o ljubavi. Roman je to koji bi se mogao svesti pod nazivnik “sve prave su ljubavi tužne”, ali američkom autoru pošlo je za rukom napisati bestseler o smrti bez patetike koji iznenađuje na svim razinama. Napisan je bez lažne sentimentalnosti i s izvanrednim smislom za humor, a zahvaljujući autorovu pripovjedačkom talentu ostavlja na čitatelja izniman dojam.

Najavu filma pogledalo je više od tri milijuna obožavatelja

Sad se čeka filmska verzija pod imenom “Krive su zvijezde” koja će se u hrvatskim kinima pojaviti idući tjedan. Nesretne ljubavnike koji se upoznaju u grupi za potporu djeci oboljeloj od karcinoma glume Shailene Woodley (22) i Ansel Elgort (20), a najavu filma pogledalo je više od tri milijuna obožavatelja romana u manje od 24 sata.

U razgovoru nam je autor John Green otkrio zanimljive detalje vezane uz roman.

- Nikad tu knjigu ne bih napisao da nisam upoznao Esther Earl, tinejdžericu koja je u dobi od 16 godina umrla od raka štitnjače. Posebno mi je dala nadu u svijetu koji je ravnodušan prema pojedincima. Upoznala me je i sa suosjećanjem. Za mene je redefinirala proces umiranja u mladosti. Kad sam 2000. godine izašao iz bolnice, gdje sam radio kao kapelan, znao sam da želim napisati priču o bolesnoj djeci, ali bio sam tako ljut, tako bijesan na svijet u kojem se događaju te užasne stvari, koje čak nisu rijetke ili neobične - govori Green.

Nastavlja kako se za potrebe romana družio i s roditeljima oboljele djece.

- Bili su jako velikodušni i puni potpore te su mi rekli da im puno znači što je netko napisao roman o toj temi - ističe Green koji se isprva protivio filmskoj ekranizaciji. Bojao se da Hollywood ne snimi još jednu sladunjavu tinejdžersku priču.

Filmski par savršeno je odigrao junake Greenova romana

- Agent me je nagovorio da prodam filmska prava, a redatelj Josh Boone i producenti Wyck Godfrey i Marty Bowen uvjerili su me da će se vjerno držati knjige. Nasreću, održali su obećanje - kaže Green koji je sudjelovao u produkciji, pa i u izboru glavnih glumaca. Zaključuje kako su Shailene i Ansel savršeno odigrali njegove junake.

Ljubavna priča koja pogađa ravno u srce

Iako se čitajući i ovu knjigu možete razbjesniti na sudbinu, ona uči kako cijeniti život. Život nije ono za nekoliko mjeseci ili godina, život je sada. I to je jedna od najsnažnijih pouka koje Hazel i Augustus stvarno mogu prenijeti. “Greška u našim zvijezdama” emotivna je priča ispričana na prekrasan način, a autor John Green stvorio je roman koji će, jednom kad ga pročitate, postati standard po kojem ćete mjeriti koliko vas je dirnula neka priča. Knjiga stavlja naglasak na živote oboljelih, inzistira na tome da oni, iako kratki i puni boli, mogu biti bogati i kvalitetni. Trudi se razbiti sliku da su oboljeli neki heroji puni hrabrosti, odijevajući ih u ljutnju i pesimizam, stavljajući ih u običan život tinejdžera i svakodnevni trud da se pomire s bolešću. Knjigu potražite na svim kioscima, knjižarama Profil/Mozak/Algoritam te na mondo.hr za 89 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'
OČARANA LJUDIMA I PRIRODOM

Netflixova zvijezda preselila je u Hrvatsku: 'Bila je to poruka iz svemira, hrana je puno bolja...'

Julie Theis ima preko pola milijuna pratitelja, a donijela je odluku da napusti Ameriku i preseli se u Hrvatsku, točnije u Dubrovnik. 'Kad sam išla guglati, bila sam zapanjena ljepotom grada', rekla nam je

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...
PROMJENE

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...

Influencerica se preselila u novi stan nakon što je ranije otkrila kako se seli jer joj treba veći dom
Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'
ODUŠEVILA VIDEOM

Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'

Vlatka Pokos pozirala je na stolu za masažu samo u košulji, a onda poručila: 'Ljubav je najmoćniji, najljepši osjećaj na svijetu'