Obavijesti

Show

Komentari 18

Jakšine balade diraju u dušu: Oliveru je napisao 60 pjesama

Jakšine balade diraju u dušu: Oliveru je napisao 60 pjesama
12

Pjesmu 'Karoca gre' je Jakša često isticao kao svoju omiljenu. Karoca (kočija) na simpatičan način govori o metafori života koja gre, gre (ide), bez obzira na sve...

VIDEO

Napustio nas je legenda dalmatinske pjesme Jakša Fiamengo u 73. godini života. Glazbeni krug je jutros ražalostila vijest da je preminuo autor i pjesnik brojnih hitova.

Jakšine pjesme zauvijek će ostati dio dalmatinske duše. Najviše njih je uglazbio Zdenko Runjić, a izveo Oliver Dragojević.

Preminuo Jakša Fiamengo: Bio je velikan hrvatskog pjesništva
Preminuo Jakša Fiamengo: Bio je velikan hrvatskog pjesništva

Karoca gre

Pjesmu 'Karoca gre' je Jakša često isticao kao svoju omiljenu. Karoca (kočija) na simpatičan način govori o metafori života koja gre, gre (ide), bez obzira na sve.

Piva klapa ispo volta

Infiša san u te

Jakša je pokojnom Oliveru Dragojeviću napisao preko 60 pjesama čime se iznimno ponosio.

- Kao pisac anonimno sam tri godine ispravljao i prepravljao stihove skladbi što su se izvodile na festivalima. Bio sam tada član žirija za nove pjesme na Splitskom festivalu, svima nam je bilo stalo da dobro zvuči ono što se tamo izvodi, pa smo prepravljali sve što je bilo loše. A onda mi je pokojni Zdenko Runjić predložio da sam počnem pisati stihove - ispričao je za Jutarnji list Jakša svoje početke.

A vitar puše

Fiamengo je napisao brojne knjige poezije, dobitnik je brojnih nagrada i državnih priznaja, a ove godine je dobio i Porin za životno djelo. 

Luku noć Luigi, laku noć Bepina

Sutra će te ponit

Nokturno

- Pjesma Nokturno prva je moja uglazbljena pjesma, a otpjevao ju je Oliver Dragojević 1979. na Beogradskom proleću. Od tada Oliver, glazbena ikona ovog podneblja, pjeva sedamdesetak mojih pjesama. Da, Oliver je zaista “zakon”, izuzetni glazbenik sjajnog refleksa i temperamenta, koji ne mijenja glas već pjeva kako govori i po tome je svima blizak i rado pjevan. Zato i jest pjevač milenija pa mi je čast – istaknuo je jednom prilikom Fiamengo za Jutarnji List.

Anđele moj

Nadalina

U prolazu

Ostavljam te samu

Vagabundo

Moje prvo pijanstvo

VIDI OVO! Meghan Markle otkrila: Kraljevska beba stiže uskoro!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18

VIDEO

Jelena Perčin o odnosu s bivšim suprugom Momčilom: 'Djecu može viđati svaki drugi vikend’
IMAJU DVOJE DJECE

Jelena Perčin o odnosu s bivšim suprugom Momčilom: 'Djecu može viđati svaki drugi vikend’

Iako su mnogi bili uvjereni da se krah braka dogodio početkom prošle godine, Jelena Perčin otkrila je da su papiri za razvod potpisani puno prije