Obavijesti

Show

Komentari 18

Janis Joplin se predozirala, a ekipi je ostavila novac za tulum

Janis Joplin se predozirala, a ekipi je ostavila novac za tulum
6

Smrt Janis Joplin šokirala je glazbeni svijet, a samo 16 dana ranije preminuo je legendarni glazbenik Jimi Hendrix. Joplin je postala ikona i mnogima je bila idol

VIDEO

Legende koje su nas prerano napustile - samo za čitatelje portala 24sata.hr objavljujemo životopise najslavnijih glazbenika, čije su genijalne karijere prerano završile zbog slave, droge, alkohola, ljubavi...

Klub 27 - legende koje su nas prerano napustile

Producent s kojim je radila Janis Joplin, Paul A. Rothchild, zabrinuo se nakon što se glazbenica nije pojavila na snimanju 4. listopada 1970. godine. Odvezao se do hotela u kojem je ona odsjela te je ispred primijetio njen automobil. Otišao je do sobe 105, a kada je otvorio vrata pjevačicu je pronašao mrtvu. Predozirala se heroinom, a imala je tek 27 godina. Kasnije se saznalo kako je od iste pošiljke heroina preminulo još nekoliko ljudi koji su drogu kupili od dilera Janis Joplin.

Smrt Janis Joplin šokirala je glazbeni svijet, a samo 16 dana ranije preminuo je legendarni glazbenik Jimi Hendrix. Također je imao 27 godina.

Prvi bend je imala u srednjoj školi

Američka glazbenica Janis Lyn Joplin rođena je 19. siječnja 1943. godine u Port Arthuru u Teksasu, gdje je i odrasla. Janis je od malena htjela pobjeći iz svog grada, a nakon što se odselila trebalo joj je još mnogo godina da preboli teške uspomene koje je imala iz rodnog mjesta. 

Krajem srednje škole osnovala je bend, a uglavnom su svirali jazz i blues

Joplin je strast za glazbom imala od rane dobi. Pjevala je u crkvenom zboru te je ponekad nastupala i sama na priredbama. Tijekom osnovne škole bila je popularna, a nakon što je ušla u pubertet potpuno se promijenila. Tijekom srednje škole ponašala se buntovnički, a u školi koju je pohađala pojavile su se glasine da je promiskuitetna te su se rijetki družili s njom. Ipak, uvijek se isticala iz gomile. 

Krajem srednje škole osnovala je bend, a s njom su svirali i kolege Jack Kerouac i Allen Geinsberg. Uglavnom su svirali jazz i blues. Još tada je govorila kako su joj glavni idoli u glazbi Bessie Smith te Ma Rainey. Bend je nastupao u lokalnim klubovima, a do završetka srednje škole Joplin je postala poznata kao prosta djevojka koja puno pije.

Uspjeh benda Big Brother

Upisala je i fakultet, a kako je više izlazila i nije se niti malo posvetila učenju, odustala je od školovanja nakon prvog semestra. U ljeto 1961. godine preselila se u Los Angeles. Ondje se nije dugo zadržala te se na neko vrijeme još vratila kući. Studirala je na Sveučilištu u Teksasu, gdje se proslavila sa svojim bendom nastupajući po klubovima.

Publika ju je vrlo brzo uočila te je Joplin postala zvijezda

Živjela je u San Franciscu i New Yorku, ali se 1965. godine ponovno vratila kući, gdje se odvikavala od droge. Nakon oporavka pridružila se bendu Big Brother u San Franciscu, s kojim je svirala psihodelični rock. Publika ju je vrlo brzo uočila te je Joplin postala zvijezda u San Franciscu. 

Nakon nastupa na Monterey Pop festivalu postalo je jasno da je zvijezda benda upravo Janis Joplin, zbog svog besprijekornog glasa. To je pak uzrokovalo probleme s ostatkom benda. 

"I Got Dem OlKozmic Blues Again Mama!"

Predsjednik diskografske kuće Columbia Records, Clive Davis, uočio je Janis Joplin te je bend zahvaljujući njoj potpisao ugovor za prvi album. Album "Cheap Thrills" bio je veliki hit. Na njemu su i veliki hitovi "Piece of My Heart" te "Summertime", a kako je bend "gušio" Janis, u prosincu 1968. godine je odlučila raskinuti s njima suradnju.

Janis je nakon toga krenula u solo vode te je s Kozmic Blues Bandom objavila album "I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!". Pjevačica se čitavo vrijeme borila s ovisnošću o drogama i alkoholu. U to je vrijeme objavila i pjesme "Try (Just a Little Bit Harder)" i "To Love Somebody".

U kolovozu 1969. godine Joplin je uz ostale velike glazbenike nastupala na festivalu Woodstock. Već tada su govorili kako Janis "jedva stoji na nogama", ali su joj se i dalje mnogi divili. Nakon toga je nastupala i u Madison Square Gardenu, gdje je posljednji put nastupala s Kozmic Blues Bandom.

U oporuci je ostavila novac za tulum

S bendom Full Tilt Boogie objavila je sljedeći album "Pearl", koji je na žalost bio i njen posljednji album. Nazvala ga je Pearl jer su ju tako zvali prijatelji, a na albumu su pjesme poput "Mercedes Benz" te "Me and Bobby McGee". Nakon duge borbe a drogom, Janis Joplin je preminula u hotelu u Hollywoodu. Nakon njene smrti singl "Me and Bobby McGee" dospio je na prvo mjesto top lista, a Janis je postala ikona svoga vremena. Do danas je poznata po svojoj glazbi, a mnogi glazbenici istaknuli su kako im je ona uzor.

U svojoj oporuci Janis je ostavila 1500 dolara svojim prijateljima da naprave veliki tulum kada umre

U svojoj oporuci Janis je ostavila 1500 dolara svojim prijateljima da naprave veliki tulum kada umre. Tulum se održao 26. listopada 1970. godine u San Anselmu u Californiji, a organizirali su ga njena sestra Laura, zaručnik Seth Morgan te njeni bliski prijatelji. Nakon njene smrti otvoren je Janis Joplin Memorial u njenom rodnom gradu, gdje je postavljen i zlatni kip umjetnika Douglasa Clarka. Prvu biografiju o njenom životu napisala je njena sestra Laura, a objavljena je 1992. godine. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'
ODUŠEVILA VIDEOM

Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'

Vlatka Pokos pozirala je na stolu za masažu samo u košulji, a onda poručila: 'Ljubav je najmoćniji, najljepši osjećaj na svijetu'

Znaš li tko sam? Patila je od anoreksije, a kasnije je vodila bitke s dvije teške bolesti...
OMILJENO TV LICE

Znaš li tko sam? Patila je od anoreksije, a kasnije je vodila bitke s dvije teške bolesti...

Rođena je u Sloveniji, a srednju školu i fakultet novinarstva završila je u Zagrebu. Srednja škola bila joj je traumatično iskustvo i tada je upala u probleme s prehranom. Borila se i s dva raka koji je nisu uništili...
Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin