Obavijesti

Show

Komentari 18

Jedan je od rijetkih koji se nije htio ljubiti sa seksi Marilyn

Jedan je od rijetkih koji se nije htio ljubiti sa seksi Marilyn
4

Zvijezda povijesnih spektakla Charlton Heston unatoč kontroverznim ispadima još je miljenik žena. Gledamo ga u ‘Ben-Huru’ i ‘10 zapovijedi’ na HRT-u

VIDEO

Uloga u filmu 'Ben-Hur' donijela je Charltonu Hestonu Oscara 1960. Kad su vidjeli koliku mu je slavu donio lik Jude, Marlon Brando, Burt Lancaster i Rock Hudson, koji su odbili tu ulogu, slijegali su ramenima i priznali da su pogriješili.

U blagdanskim danima hollywoodsku legendu gledamo u filmu koji mu je širom otvorio vrata filma (HRT1, Badnjak), a prikazat će se i 'Deset zapovijedi' (HRT1, Božić). Heston se rodio kao John Charles Carter u Evanstonu, gradiću savezne države Illinois. Roditelji su mu se razveli kad je imao deset godina. Prezime 'Heston' dobio je od očuha Chestera Hestona.

Charlton je već u srednjoj školi bio aktivan u dramskoj grupi, pa je dobio stipendiju za Sveučilište Northwestern. Već u studentskim danima iskazivao je samovolju. Padao je ispite jer je glumio onako kako je smatrao da treba. Profesore je 'doživljavao' samo ako su razmišljali isto kao i on. Do 1940. glumio je u kazalištu, a prvu filmsku ulogu dobio je 1941. Nakon toga se pridružio američkoj vojsci i vjenčao se s ljubavi iz mladosti Lydijom Clarke. Za razliku od hollywoodskih brakova, njegov je opstao do glumčeve smrti.

Njegova uspješna filmska karijera trajala je više od 50 godina. Iza njega je ostalo više od 126 filmskih i televizijskih uloga, a najznačajnije su mu uloge u filmovima “Deset zapovijedi”, “Ben-Hur”, “Planet majmuna” i “Zeleni Soylent”. Heston je imao svoje kriterije po kojima je prihvaćao uloge.

Kad mu je, primjerice, redatelj John Wayne ponudio da u “Alamu” glumi Jima Bowieja, Heston je to odbio jer Waynea nije cijenio kao redatelja. Odbio je i ulogu Lewisa Medlocka u trileru “Oslobađanje” tvrdeći da je suviše star za taj lik. Redatelj John Boorman ulogu je potom dao Burtu Reynoldsu. Najzanimljivija crtica iz Hestonova života svakako je odbijenica koju je dao seks-simbolu ondašnjeg vremena - Marilyn Monroe. Redatelj George Cukor poželio je baš njega nasuprot ikoni seksepila u filmu “Volimo se”. Heston je rekao da previše poštuje svoju suprugu da bi se “navlačio s drugim ženama” samo da zabavi mase. Priliku da glumi s Marilyn jedva je dočekao francuski glumac Yves Montand.

U filmu “Pretkazanje” odbio je glumiti američkog veleposlanika jer se u to vrijeme nije slagao s vanjskom politikom svoje države. Umjesto njega “uskočio” je Gregory Peck. Jako je želio glumiti Thomasa Morea u “Čovjeku za sva vremena”, no redatelj i producent Fred Zinnemann o njemu uopće nije razmišljao.

Hudsona je smatrao problematičnim i mušičavim, a takvima u njegovim projektima, rekao je, nema mjesta. Glumčeva jaka osobnost nerijetko je bila predmetom ismijavanja. Hudson je smatrao da se “svoje” treba štititi pod svaku cijenu. Pod tim je podrazumijevao obitelj, imetak.

Bio je zagovornik upotrebe oružja te predsjednik National Rifle Associationa, udruge koja se zalaže za korištenje oružja u kućanstvima u svrhu samoobrane. Tvrdio je da se svaki časni američki građanin ima pravo obraniti od lopova, kriminalaca, ubojica te da neželjene goste na svom posjedu smije i ubiti. Često se pozivao na sporni 2. amandman Ustava SAD-a koji omogućava nošenje vatrenog oružja. Predsjednik George W. Bush dodijelio mu je Predsjedničku medalju slobode, najviše američko civilno odličje, no zbog takvih je stavova bio izvrgnut ruglu kolega.

U dokumentarnom filmu “Ludi za oružjem”, primjerice, autor Michael Moore posjetio je Hestona u njegovu domu i pred upaljenim kamerama kritizirao glumca i njegovu udrugu. Heston je ustao i napustio intervju, a scenu punu tenzija Moore je uvrstio u dokumentarac.

Heston se u mladosti zalagao za prava crnaca, a u zrelijoj je dobi ostao zapamćen po žestokim izjavama protiv feminističkoga, crnačkog i gay aktivizma. Tvrdio je da se mora znati tko u kući nosi hlače, a istospolnu ljubav smatrao je bolešću. Unatoč kontroverznim ispadima Hestona je struka jako poštovala. I danas će filmofili, kad požele gledati dobre, stare hollywoodske spektakle, uzeti baš njegove filmove.

Glumac je u mirovinu otišao 2003., nakon što je objavio da boluje od Alzheimerove bolesti. Posljednje godine proveo je prikovan za krevet. Umro je u svom domu na Beverly Hillsu 2008. Hollywood i danas o njemu kaže da je bio poput junaka iz svojih epskih i religioznih filmova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 18

VIDEO

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica
NOVA SEZONA

FOTO Ovo su farmeri koji će u 17. sezoni 'Ljubav je na selu' tražiti ljubav: Stižu i neka poznata lica

Osebujni, zanimljivi i šarmantni farmeri u novoj sezoni showa 'Ljubav je na selu' spremni su ispričati svoje životne priče, ljubavna iskustva, planove i želje...

Danijela iz 'Braka na prvu' prije je imala više od 100 kilograma. Evo kako je tada izgledala
'NAMUČILA SAM SE'

Danijela iz 'Braka na prvu' prije je imala više od 100 kilograma. Evo kako je tada izgledala

Iako smo se ludo zabavljali, u sebi sam bila beskrajno tužna, napisala je među ostalim Danijela
Thompsonov tim za 24sata: 'Sin ga je mjesecima nagovarao da se konačno vrati nastupima...'
PJEVAT ĆE U IMOTSKOM

Thompsonov tim za 24sata: 'Sin ga je mjesecima nagovarao da se konačno vrati nastupima...'

Thompson je posljednji put imao koncert 2022. godine. Pjevač se otad povukao iz javnosti i otkazao nastupe kako bi bio uz sina Antu Mihaela. Sad sprema i novi album