Obavijesti

Show

Komentari 130

Jesu li Hrvatice konzervativne ili je sve to samo dobra gluma

Jesu li Hrvatice konzervativne ili je sve to samo dobra gluma
4

Hrvatskom kruži bauk, bauk erotskog ženskog štiva. 'Devet stepenica tame: Prolaz' novi je roman Marije Horvat, autorice prošlogodišnjeg hrvatskog bestselera 'Tri boje'

VIDEO

Marija Horvat, koja je lani objavila erotsku trilogiju “Tri boje” (Crvena, Crna, Bijela), ovoga ljeta hrvatskoj je publici isporučila novi, opet izrazito provokativan roman “Devet stepenica tame - Prolaz”. Hrvatice, čini se, vole literaturu koja ne priznaje granice i koja ide korak dalje. Korak, dva...

Što se zbiva s one strane kad se prijeđe crta? U “Alisi u zemlji čuda” djevojčica odlazeći s one strane ogledala nailazi na bajku s velikim bijelim zecom. “Devet stepenica tame” daje odgovor na to slično pitanje - ali u svijetu odraslih. Konzervativne Hrvatice tu crtu, navodno, nikad ne prelaze. Roman nam otkriva paralelnu stvarnost u koju glavna junakinja upada pokrećući istragu za nestalom sestrom:

Eksperimenti s one strane normalnog

“Sklopila je oči pod nevidljivim milovanjem pogleda. Par koji se prvi počeo ljubiti sad se prepustio strasti, djevojka je bila naslonjena na zid. Krici njezina užitka odjekivali su salonom... Djevojka koja se svlačila u sredini sobe skinula je sve sa sebe... Svuda u salonu događalo se isto”.

“Tragajući kroz tajne seksualnog podzemlja za iščezlom sestrom Maja saznaje da ona i nije bila toliko nevinašce, ali otkriva i tajnu požude skrivene u sebi”, piše u prikazu knjige “Devet stepenica tame - Prolaz”.

Riječ je o uzbudljivom križancu trilera i erotskog romana, kroz koji se cijelo vrijeme protežu i elementi povijesne mistike. Erotsko psihičko podzemlje koje je Stanley Kubrick, rabeći “Novelu od sna” Arthura Schnitzlera kao predložak za film “Oči širom zatvorene” iskoristio da pokaže demonsku snagu ljubomore, ovdje je iskorišteno kao podloga za erotski triler s elementima fantastike. Jedno od poglavlja knjige zove se, znakovito, “Kuda idu izgubljene djevojke” i u njemu je vješto prikazan svijet koji se krije iza tabua. Onaj svijet u kojem dobre djevojke, navodno, ne idu dobrovoljno, nego uglavnom na silu ili prijevarom. To je svijet razuzdanih zabava, droge, kokaina prije svega drugog, grupnog seksa, ritualnog, BDSM, mučenja, cijeli jedan bogati svemir seksualnih pomagala...

Seks, droge i mistika – to su tri riječi koje daju okvir ovom napetom romanu kroz koji iz poglavlja u poglavlje idete kao toboganom. Moguće ga je čitati kao krimić, ali i kao svojevrsni erotski bedeker. Općenito, ta se formula smatra najpitkijom - triler nosi jednu vrstu napetosti, erotsko štivo drugu. Dobar spoj obje mora biti eksplozivan.

Katalog maštarija ili izlet u erotsko podzemlje

U tom je smislu “Devet stepenica tame – Prolaz” napisan podjednako vješto kao zadnji hit Marije Horvat čija je knjiga “Tri boje: crna” prošlog ljeta prodana u gotovo 10.000 primjeraka i postala je ultimativni ljetni bestseler broj jedan u Hrvatskoj. Bio je to prvi domaći ženski erotski roman. Uspješnica je naletjela na podijeljene kritike čitatelja. Dok su je jedni napadali kao katalog seksualnih maštarija, koje se razrađuju iz poglavlja u poglavlje, slijedeći popularni trend “Pedeset nijansi sive”, drugi su u njoj vidjeli uzbudljivo ljetno štivo koje zaslužuje nastavke.

Knjiga je uskoro doista dobila i dva nastavka koji su ponovili uspjeh prvijenca. Nova ženska formula je bila: “Radi što želiš, ne radi što ne želiš. Reci što želiš. Ne brini hoće li to podnijeti nevine uši tvoje prijateljice. Ne brini kakvom će te netko smatrati. Budi puna samopouzdanja i budi seksi”.

Marija Horvat nam kroz “Tri boje” šalje poruku da još puno toga moramo istražiti. Erotsko podzemlje je jedno od mjesta koje najviše draška maštu čitateljica, a ova nas knjiga uvodi ravno u njegovo središte.

Svakom kupcu knjige na dar: Zlatni pekmez za brzo tamnjenje i brončanu put  

Svaki kupac knjige “Devet stepenica tame: Prolaz”, koja je u prodaji na svim kioscima i na mondo.hr 29,90 kn, na dar dobiva i Biobaza Golden Sun. Pekmez za sunčanje sadrži 98 posto sastojaka prirodnog podrijetla koji koži osiguravaju hidrataciju, obavijaju je neodoljivim sjajem te potiču intenzivno tamnjenje i postizanje brončane puti. Zahvaljujući prahu sjemenki kakaa i ulju mrkve, koža poprima ujednačenu, brončanu boju koju naglašavaju i sitne zlatne čestice. Njegujuća ulja masline i nevena blagotvorno djeluju na suhu kožu i sprečavaju njezino isušivanje. Dragocjeno ulje ružina drva ostavlja kožu ugodno mirisnom i štiti je od starenja. Ne sadrži zaštitni faktor pa se preporučuje za kožu otpornu na sunce ili koja je već postigla preplanuli ten. 

Lagano se razmazuje, a potrebno ga je nanijeti na čistu i suhu kožu prije izlaganja suncu. Ne sadrži umjetne zaštitne filtre.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...