Obavijesti

Show

Komentari 5

Još brži, veći i još napetiji nastavak kultnog 'Jurassica'

Još brži, veći i još napetiji nastavak kultnog 'Jurassica'
8

Film je, kažu, zabavan i neočekivano mračan, no usprkos tomu i velikoj zaradi u kinima mnogi kažu da se osjeća ‘zamor materijala’

VIDEO

Steven Spielberg (71) znao je da će “Jurassic Park” biti hit prije no što je Michael Crichton završio roman pa je redatelj odmah nagovorio producentsku kuću da upravo on režira film koji je izašao 1993.

U novom traileru za Jurrasic World započeo je pravi pokolj
U novom traileru za Jurrasic World započeo je pravi pokolj

Četvrt stoljeća poslije objavljeno je pet filmova, a peti je upravo u kinima. Prva dva se temelje na Crichtonovim knjigama, dok su sljedeća tri plod mašte hollywoodskih scenarista. 

U doba oživljavanja franšiza i filmova “Jurassic Park”, tj. “Jurassic World” primjer su čak pozitivno i pametno napravljenih nastavaka koji ne žive “samo” na staroj slavi. Kao i u prošlom filmu, kritičari hvale glumačku izvedbu glavnog protagonista Chrisa Pratta i pišu kako “film, iako je za mlađu publiku, ima niz mračnih trenutaka koji ga čine uzbudljivim”, dok drugi kažu da film “ne donosi ništa novo i možda umjesto planiranja šestog nastavka za 2021. Treba franšizu napokon ugasiti”. Možda je najveće iznenađenje obožavateljima to što se u ovom filmu vraća mnogima najdraži lik, teoretičar kaosa, dr. Ian Malcolm kojega glumi Jeff Goldblum.

Executive producer Steven Spielberg poses at the premiere of the movie "Jurassic World: Fallen Kingdom" at Walt Disney Concert Hall in Los Angeles

- Kao da nije ostario ni dan, a njegov je vragolast šarm prisutniji no ikad prije - kaže jedna kritičarka o glumcu koji je glumio u prvom i drugom nastavku, uz bok Samu Neillu i Lauri Dern te Juliane Moore i Vinceu Vaughnu.

- Nekad je bio amalgam znanstvenika i rock zvijezde kojeg svi pamte po specifičnom načinu govora i raskopčanoj košulji. Kod mene je isti, ali je još dobio na senatorskoj važnosti. Hoda po sastancima s bradom i zakopčan do grla te objašnjava treba li ili ne spašavati dinosaure od golemog vulkana koji im prijeti - kaže redatelj J. A. Bayona o Goldblumovu liku, a time i odaje zaplet novog filma čiji slogan glasi “Parka više nema”. 

Junaci filma odlaze pokušati spasiti prahistorijske životinje od erupcije megavulkana, a u međuvremenu se svašta dogodi te se pokušaj spašavanja pretvori u beskonačno napetu avanturu. No usprkos Spielbergovoj uključenosti u film mnogi kažu kako je vidljivo da su prva dva nastavka superiorna, lošijim afektima usprkos, upravo zato što iza njih stoji kreativni genij Stevena Spielberg.

- Spielberg čitavu stvar čini istinski napetom i fantastičnom a da se u isto vrijeme vrlo nenametljivo ali pametno pita o važnim stvarima poput treba li se miješati u evoluciju te je li to pametno i moralno - kaže jedan kritičar. 

Usprkos tomu sam je Spielberg rekao kako ga veseli ideja da svaki nastavak režira netko drugi i tako “unese” malo sebe. Uz to, drugi je nastavak “Jurassic Worlda” na box officeu potukao ne samo “Jurassic Park 3” nego se čini i da će biti popularniji i gledaniji od filma o Hanu Solou. Pitanje je samo kad će se ostvariti ono što je još devedesetih prognozirao Roger Ebert.

- Hoće li publici ikad dosaditi gledati dinosaure, koliko god efekti bili dobri a da im priča, i njima i Spielbergu, ponovno postane važna, kako mu je bila kad je snimao ‘Ralje’ ili ‘Susrete treće vrste’ - rekao je tad Ebert. No ljubav prema Jurassic Parku i svemu što ta franšiza nosi za sobom izgleda ne jenjava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode