Obavijesti

Show

Komentari 0

Jubilarni 20. Virkas u Virovitici trajat će mjesec dana: Donosi predstave iz Hrvatske i regije

Jubilarni 20. Virkas u Virovitici trajat će mjesec dana: Donosi predstave iz Hrvatske i regije
7

Grad Virovitica u veljači i ožujku postaje središte kazališne kulture, zahvaljujući jubilarnom 20. izdanju Virkasa - Virovitičkih kazališnih susreta

VIDEO

U periodu od mjesec dana Virovitica postaje centar kazališne kulture. Od 9. veljače do 9. ožujka Kazalište Virovitica bit će središte svog tradicionalnog, a ove godine i jubilarnog 20. izdanja Virovitičkih kazališnih susreta.

Dvadeseti Virkas pred publiku donosi 12 prepoznatih i nagrađivanih predstava iz repertoara vodećih domaćih i regionalnih kazališnih kuća, od Zagreba, Osijeka i Dubrovnika do Novog Sada i Zenice te dakako Kazališta Virovitica.

Bili smo na premijeri predstave 'Početak', a glumci poručuju: 'Tko ne kuži temu ima ispod 25'
Bili smo na premijeri predstave 'Početak', a glumci poručuju: 'Tko ne kuži temu ima ispod 25'

Sa svojom bogatom stogodišnjom tradicijom i s više od deset tisuća izvedenih predstava, Kazalište Virovitica nalazi se među deset najboljih u Hrvatskoj, po broju predstava i gostovanja te kroz čitavu godinu doprinosi kulturnom bogatstvu virovitičke zajednice. Kao jedan od ključnih programa kazališta razvio se upravo Virkas - danas jedno od najvećih kazališnih događaja u Hrvatskoj, koji ove godine obilježava svoje jubilarno 20. izdanje i donosi najbogatiji program festivala do sada.

Ovogodišnji Virkas započet će 9. veljače svečanom premijerom predstave 'Krivi Billy s Inishmaana', nastale pod redateljskim vodstvom Dražena Ferenčina. Riječ je o predstavi koju su zajedničkim snagama pripremili Kazalište Virovitica i zagrebačko Dramsko kazalište Gavella, a nakon svečane premijere publika će predstavu moći pogledati i 10. veljače.

Po otvorenju svakog vikenda kroz period od mjesec dana slijede izvedbe više od deset hvaljenih i nagrađivanih predstava iz čitave Hrvatske i regije, dok će se cjelokupni program festivala održavati na čak četiri lokacije; osim u Virovitici, dio predstava bit će izveden i u Slatini, Suhopolju i Pitomači.

Incident na predstavi Tarika Filipovića u BiH, gradonačelnik ga ometao: 'Kakve su to teme?'
Incident na predstavi Tarika Filipovića u BiH, gradonačelnik ga ometao: 'Kakve su to teme?'

Program 20. Virkasa ove godine tako pred publiku donosi niz hvaljenih predstava renomiranih kazališnih kuća, među kojima su: 'Kad svijeće dogore' Teatra Erato i HNK Zagreb, nastale prema romanu Sandora Maria i u režiji Branka Ivande, a u kojoj glavne uloge nose Siniša Popović, Goran Grgić, Zrinka Cvitešić i Iva Mihalić; iz repertoara BNP Zenica pred virovitičku publiku stiže 'Tri dana', nagrađivana predstava Romana Sikore, koju je i sam autor definirao kao crnu komediju; INK Gradsko kazalište Pula na Virkasu sudjeluje s hvaljenom predstavom 'Majka i dijete', duodramom nastalom prema tekstu norveškog autora Jona Fossea, a u režiji Matije Ferlina, čije glavne uloge iznose Jadranka Đokić i Ugo Korani.

Uz navedene, program Virkasa obogaćuju i istaknute predstave Kazališta Marin Držić i Dubrovačkih ljetnih igara - 'Vidi kako Lokrum pere zube', zatim HNK u Osijeku - 'Čaruga', HNK u Varaždinu - 'Legenda', riječkog HNK Ivan pl. Zajc - 'U ritmu Broadwaya', Kulturnog centra Osijek - 'Plišana revolucija', Doma kulturne Sisak i Teatra Exit - 'Početak', te zajedničke koprodukcije predstava 'Testosteron', iza koje stoje Teatar Exit, Ludens Teatar i Kulturni centar Osijek i 'Što na podu spavaš' koja je nastala u suradnji SNP Novi Sad, GDK Gavella, NP Sarajevo i MESS Sarajevo.

Judita Franković Brdar: 'Najbolji poklon za Božić koji sam dobila je orahovac mog oca'
Judita Franković Brdar: 'Najbolji poklon za Božić koji sam dobila je orahovac mog oca'

Dio programa bit će usmjeren i na najmlađe, pa će tako u sklopu Malog Virkasa školarci imati priliku pogledati predstavu 'Drvljaci' Centra za kulturu Čakovec, a u slobodnoj prodaji djeca i mladi uživat će u predstavi 'Krokodil' HNK Varaždin. U Slatini i Suhopolju posjetitelji će moći pogledati predstavu 'Julijin balkon' Hit Teatra, te u Pitomači predstavu 'Vla Vla Vlajland Cabaret' Kazališta Moruzgva.

Bogati program 20. Virkasa predstavljen je press konferencijom održanom u Kazalištu Virovitica, na kojoj su sudjelovali virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, virovitičko-podravski župan Igor Andrović, stručni suradnik za programe u kulturi i kazališnu suradnju Miran Hajoš i ravnatelj Kazališta Virovitica Tomislav Pintarić.

Ulaznice za ovogodišnje jubilarno 20. izdanje Virkasa dostupne su u prodaji, a detaljan program i sve ključne informacije mogu se pronaći na službenim stranicama Kazališta Virovitica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Sjećate li se Claudie Beni? Za 24 sata pričala o Dori i nestanku sa scene: 'Nisam bila za estradu...'
POBIJEDILA NA DORI 2003.

Sjećate li se Claudie Beni? Za 24 sata pričala o Dori i nestanku sa scene: 'Nisam bila za estradu...'

Pjevačica se vraća s grupom Teens nakon više od 20 godina pauze, prisjetila se nastupa na Eurosongu, ali i iznenadnog odlaska sa scene

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda
GLUMICA

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda

Anita Berisha proslavila se ulogom Petre u seriji 'Zabranjena ljubav' koja se počela prikazivati 2004. godine