Obavijesti

Show

Komentari 7

'Kajem što sam varao ženu s njenom najboljom prijateljicom'

'Kajem što sam varao ženu s njenom najboljom prijateljicom'
5

Uoči skorog dolaska u Hrvatsku, autor bestselera “Koliba” priča o Bogu, obitelji te svjetskoj slavi. Do objave prve knjige bio je domar, činovnik i noćni portir u hotelu...

VIDEO

William P. Young, 59-godišnji kanadski autor, čovjek je čije je djetinjstvo ispunjeno patnjom i seksualnim zlostavljanjem. Njegove rane su ga pratile i u braku, gdje ga je, kako navodi, nevjera prema supruzi dovela na koljena pred Boga. Tada je rođena ideja za “Kolibu”, koja je od 2007., kad je objavljena, do danas prodana u više od 20 milijuna primjeraka. Knjiga se bavi jednim za svijet kontroverznim pitanjem - gdje je Bog u trenucima ljudske patnje? Glavni lik priče suočen je s brutalnim ubojstvom kćeri. Četiri godine nakon toga doživi susret s Bogom ili, točnije, sa Svetim Trojstvom prikazanim u liku krupne vesele crnkinje Elousie (Otac), fizički ne osobito privlačnog nižeg muškarca arapskih crta lica (Sin) i nježne Azijke Sarayu (Duh Sveti). Nakon što dobije odgovore na mnoga vječna pitanja, Mack se miri s Bogom, kojemu je, otkako mu je ubijena kći, gotovo okrenuo leđa.

Autobiografski roman inspiriran zastrašujućim traumama

- ‘Koliba’ je duboko autobiografski roman, ali ljudima radije kažem da, iako priča nije stvarna, ona je istinita. Kreativna fikcija nam omogućuje da preformuliramo naše iskustvo kako bi bilo i drugima razumljivo - govori Young, koji je o svojim traumama i strahovima iz djetinjstva progovorio iz perspektive junaka “Kolibe”. Roman je zapravo metafora za bol, tugu i frustracije koje svatko od nas skuplja tijekom života. Zašto Bog dopušta da se događa zlo? Gdje je kad proživljavamo najveću bol? Koja je uopće njegova uloga u našoj svakodnevici? To su samo neka od vječnih pitanja na koja Young pokušava odgovoriti. A hrvatski obožavatelji imat će ih prigodu čuti na predavanjima u Zagrebu 28. i 29. srpnja, te 30. srpnja u Dubrovniku. 

Kreativna fikcija nam omogućuje da preformuliramo naše iskustvo kako bi bilo i drugima razumljivo

Paul Young najstariji je od četvero braće i rođen je u Grande Prairie u Alberti u Kanadi. Budući da mu je otac bio misionar, većinu djetinjstva proveo je s roditeljima u Novoj Gvineji, gdje je odrastao s plemenom Dani, koje mu je postalo druga obitelj. Tada nije znao kamo pripada. Kad su Dani na primjer pred njim raspravljali o tome hoće li ubiti njegove roditelje, nije se bojao jer je mislio da je dio plemena, da je urođenik.

Često je sanjao da ga pokapaju i da nitko ne plače na sprovodu

Djetinjstvo mu je bilo tužno. Godinama su ga seksualno zlostavljali. Počelo je kad su mu bile četiri godine, još u plemenu. Roditelji su mu bili stalno zaposleni. Otac mu je bio strog, pa i nije želio provoditi mnogo vremena blizu njega jer je puno gnjeva istresao.

Često sam sanjao da me pokapaju, da je moj sprovod i da nitko ne plače, da nikome nije stalo do mene

- Često sam sanjao da me pokapaju, da je moj sprovod i da nitko ne plače, da nikome nije stalo do mene. To te natjera da se uvučeš u sebe i umreš ili da pokušaš udovoljiti svima oko sebe. Tako sam ja postao onaj koji hoće zadovoljiti svakoga. Glumac. Kad sam navršio šest godina, roditelji su me poslali u internat. Tamo su me opet zlostavljali - govori Young. Kako kaže, godinama je “lutao” nakon tih monstruoznih iskustava. U međuvremenu se zaljubio i oženio Kim, s kojom je dobio šestoro djece. Nedugo nakon toga Youngu su demoni opet zakucali na vrata. Suprugu je prevario s njezinom najboljom prijateljicom. Afera je trajala tri mjeseca, a Younga je na kraju razorilo grizodušje. Razmišljao je o samoubojstvu jer nije imao hrabrosti priznati Kim što je učinio. Ipak, odlučio se na potonje, a iz te borbe sa samim sobom nastala je “Koliba”.

Prva knjiga donijela mu je slavu preko noći. Naime, do njezine objave bio je domar, činovnik i noćni portir u hotelu u oregonskoj provinciji, a kad je napisao rukopis, koji je kopirao u 15 primjeraka i prvotno ga namijenio supruzi i djeci te bliskim prijateljima, oni su ga nakon čitanja nagovorili da potraži izdavača. Put je bio dug i trnovit. Čak 23 izdavačke kuće odbile su ga objaviti, pa su njegovi prijatelji, dvojica pastora - Wayne Jacobsen i Brad Cummings, osnovali posebnu tvrtku Windblown Media i objavili knjigu. Nakon što je prodano prvih milijun primjeraka, knjigu je primijetio i izdavač FaithWords i odlučio otvoriti izdavačku kuću samo kako bi objavio tu knjigu. Čim se pojavila u knjižarama, reklama više nije bila potrebna jer je usmena predaja bila najmoćniji marketing, a uspjeh knjige zaprepastio je i samog autora. Na pitanje kako se nosi s iznenadnom slavom i kako je ona utjecala na njegov svakodnevni život, Young odgovara:

Prijatelji i supruga nagovorili su ga da objavi prvi roman

 Napisano može ostati nesputano, slobodno i temeljiti se na talentu 

- Neki vanjski čimbenici naših života su se promijenili, (živimo u kući koju smo kupili umjesto da smo u najmu, nemam tri posla, osnovali smo zakladu kako bismo pomogli drugima, puno više putujem i mogu sudjelovati u razgovorima sa širom i mnogo raznovrsnijom publikom), no sve ono što je uistinu bitno je bilo prisutno i prije nego što sam napisao ‘Kolibu’. Pisanje te knjige stoga mi nije donijelo ništa u pogledu identiteta, sigurnosti, dostojanstva, značaja, važnosti, značenja, svrhe, sudbine ljubavi, zbiljâ naših života koja su uistinu važne. To mi daje veliku slobodu glede toga što će se dogoditi s onim što napišem. Napisano može ostati nesputano, slobodno i temeljiti se na talentu - kaže Young. U svijetu u kojem religija postaje sve nevažnija Young je na neki način došao kao osvježenje jer se on u djelima bori s vječnim pitanjem - gdje je Bog u svijetu ispunjenom boli. Young ne vjeruje da nas Bog kažnjava.

Smatra se produhovljenim, ali ne i religioznim čovjekom

- Vjerujem da nas smrt ne može rastaviti od Božje ljubavi (Rimljanima 8,38-39). Svi ćemo stati pred Njega, koji nas najbolje poznaje i najviše voli. Ne vjerujem u Boga koji je osvetoljubiv i kažnjava (djelomično i stoga što ne vjerujem da kazna poništava zlo ili donosi stvarnu pravdu). Vjerujem da je Bog ljubav, vatrena i puna strasti, i ispravan odgovor na zlo i nepravdu. Ta ‘vatra’ je međutim ‘za’, a ne ‘protiv’ nas. Svaki roditelj se suprotstavlja onome što nanosi bol ili šteti onima koje voli, a vjerujem da ta duboka ljubav potječe od Boga - rekao je autor.

Ne vjerujem religiji, vjerujem Bogu

O sebi govori kao produhovljenom, ali ne i religioznom čovjeku.

- Pretpostavljam da to ovisi o vašoj definiciji religioznog. Mislim da Bog nije došao čovječanstvu kao Isus kako bi uspostavio novu religiju. Naprotiv, mislim da nas je Bog želio uvesti u odnos, nešto što će nas odmaknuti od vjerskih mitova i podjela. Ako pod religijom smatrate da sadržaj mora imati veze s duhovnošću ili vezom s Bogom kao Ocem, Sinom i Duhom Svetim, onda da, pretpostavljam da je sve što pišem vjerskoga karaktera. Ali općenito govoreći, ne vjerujem religiji, vjerujem Bogu - kaže.

Prije dvije godine objavio je drugi roman. “Prekretnica” priča priču o dubokoj preobrazbi muškarca uhvaćenog u mrežu patnje koju je stvorio sam, negdje između neba i zemlje. Zanimljivo je da je Young napisao 250 stranica “Prekretnice” u 11 dana.

Štivo koje vodi u bit božanskog postojanja

“Koliba” se bori s vječnim pitanjem - gdje se nalazi Bog u svijetu ispunjenom neizrecivom boli. To je izvanredno štivo koje vodi u samu bit božanskog postojanja usred stravične ljudske patnje. “Koliba” je izazvala kontroverze, kritičari su joj zamjerali da teološki gledano spada u perolaku kategoriju i/ili da jednostavno pogrešno prikazuje Boga, Isusa i Duha Svetog u okviru Svetog Trojstva. “Prekretnica” priča priču o dubokoj preobrazbi muškarca uhvaćenog u mrežu patnje koju je stvorio sam, negdje između neba i zemlje. 

Oba Youngova romana potražite na kioscima, u knjižarama Naklade Ljevak i na mondo.hr, svaka stoji samo 39,90 kn.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda
GLUMICA

Sjećate se Petre iz 'Zabranjene ljubavi'? Ovako danas izgleda

Anita Berisha proslavila se ulogom Petre u seriji 'Zabranjena ljubav' koja se počela prikazivati 2004. godine

Ivana Knoll uskočila u ružičasti bikini pa otkrila što ju sve čeka
'NIJE JOJ LAKO'

Ivana Knoll uskočila u ružičasti bikini pa otkrila što ju sve čeka

Da će ponovno bodriti Hrvatsku reprezentaciju na Europskom prvenstvu, otkrila je prije mjesec dana
Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'
IVA ĆAVAROVIĆ

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'

Iva i Bonislav Ćavarović vjenčali su se prije gotovo godinu dana, a sada smo sa simpatičnom vozačicom razgovarali o njihovim planovima za budućnost...