Obavijesti

Show

Komentari 5

Katharine Hepburn 26 godina skrivala da ima ljubavnika...

Katharine Hepburn 26 godina skrivala da ima ljubavnika...
3

Hepburn je s Tracyjem prvi put nastupila u filmu 'Žena godine'. Zaljubili su se na setu, a iako je Tracy bio oženjen, njihova priča postala je jedna od najpoznatijih romansi, kako na filmu, tako i u stvarnosti

VIDEO

Katharine Hepburn bila je velika obožavateljica sporta jer je njezin otac htio da njegova djeca budu veliki sportaši pa se bavila umjetničkim klizanjem, golfom i plivanjem. Mogla je biti sve što je htjela: spisateljica, novinarka, plesačica, pjesnikinja, no ona je odabrala glumu

Rođena je na današnji dan u Americi u bogatoj obitelji, a glumom se počela baviti na fakultetu. Karijera joj je uzlaznom putanjom krenula nakon što je  1933. dobila ulogu Antiope, amazonske princeze u predstavi 'The Warrior's Husband', a prvi Oscar dobila je sa 26 godina za treći film 'Jutarnja slava' 1934.

Katharine je bila je žena sa snažnom osobnosti, uvijek je govorila što misli i držala se toga. Nakon što se u Hollywoodu pojavila 1932. kad je imala 25 godina, njezina karijera trajala je pola stoljeća. Iza sebe je ostavila više od 50 snimljenih filmova. Tijekom karijere osvojila je dvanaest nominacija za Oscara i četiri Oscara u kategoriji za najbolju glumicu. Američki filmski institut proglasio ju je najvećom glumicom svih vremena. 

Dolaskom 1940-ih i njezin stil postajao je sve popularniji - hlače, košulje krojene po mjeri i baloneri bili su obilježja revolucionarne modne ikone koja u to vrijeme doista nije imala premca.

Film 'Filadelfijska priča' pokazao je koliko je Katharine, osim uspješne glumice, bila vrsna poslovna žena. Scenarij je prvotno napisan kao predstava posebno za Hepburn, koja je mudro otkupila sva prava za njega te ga poslije prodala filmskom studiju MGM, uz uvjet da glumi glavnu ulogu, kao i da bira redatelja i kolege. Suradnja s MGM-om vratila ju je u filmske uspješnice, ali pokrenula i jednu od najpoznatijih ljubavnih priča starog Hollywooda - onu sa Spencerom Tracyjem.

 

A gorgeous shot of Kate in Holiday (1938) ❤️

A post shared by Katharine Hepburn (@katharinehhep) on

- Bio je neodoljiv - napravila bih sve za njega. Ja sam bila savršeno neovisna, nikad se nisam planirala udavati - izjavila je Hepburn koju su novinari često pitali zašto je ostala u vezi s oženjenim čovjekom gotovo cijeli život.

- Čak i ako ostanem sama na kraju, bit ću sretna jer smo se dobro zabavljali - čvrsto je odbrusila prijateljima koji su se brinuli za njezinu budućnost. No ipak se udala jedanput i to za srednjoškolsku ljubav, Ludlowa Ogdena Smitha, osam godina starijeg, kojeg je natjerala da promijeni redoslijed svojih imena kako se ne bi morala prezivati Smith, što je smatrala preobičnim. Međutim, supruga se 'riješila' nakon nekoliko godina, čim se preselila u Hollywood.

Žena 'bez dlake na jeziku' 

Govorila je s otmjenim naglaskom koji su Amerikanci prezirali. Tuširala se isključivo u ledenoj vodi za koju je tvrdila da jača karakter, uvijek je sama radila opasne scene jer nije bila zadovoljna kaskaderkama i uživala je u minimalizmu - šminke, odjeće, uređenja.

Spencer Tracy upoznao je svoju suprugu glumicu Louise Treadwell u jednom njujorškom vlaku. Vjenčali su se kad su njemu bile 23 godine, a njoj 27. Devet mjeseci kasnije dobili su sina Johna, da bi Louise s njegovih deset mjeseci primijetila da dječak ne reagira na zvuk.

Liječnici su joj priopćili da je gluh te da vjerojatno nikad neće ni govoriti. Louise se posvetila samo dječaku i potpuno odustala od karijere. Poslije su dobili i kćer Susie.Već u to vrijeme počele su kružiti glasine o vezama Tracyja s mnogim glumicama. Sa glumicom Lorettom Young čak je razmišljao i o braku, no prijatelju Humphreyu Bogartu povjerio je da ne zna kako bi svom sinu objasnio da će napustiti njegovu majku.

Ljubavnici koji su se vješto skrivali

Hepburn je s Tracyjem prvi put nastupila u filmu 'Žena godine'. Zaljubili su se na setu, a iako je Tracy bio oženjen, njihova priča postala je jedna od najpoznatijih romansi, kako na filmu, tako i u stvarnosti. 

Par je svoju vezu vješto sakrivao. Koristili su sporedne i stražnje ulaze, a Tracy je odlučio da se neće rastati od svoje supruge za koju se oženio 1923. godine. U braku je navodno ostao zbog vjerskih razloga, a razvod je u to vrijeme bio pravi skandal. Također, nije mogao zamisliti da mu supruga bude bilo koja druga žena osim majke njegove djece.

Nikad joj nije rekao da je voli

O njihovih 26 zajedničkih godina Katharine je često govorila s nježnosti iako su većinu svoje veze provodili odvojeno. No o njihovoj ljubavi dovoljno govori kemija za koju mnogi kažu da je najuvjerljivija u filmskoj povijesti, a najviše je vidljiva u filmu 'Adamovo rebro'.

- Smatrala sam ga neodoljivim. Učinila bih sve za njega. Bila sam potpuno neovisna. Nikad se nisam namjeravala vjenčati - govorila je Katharine.

Tracy joj nikad nije rekao da je voli, no ona je i za to imala objašnjenje.
- Ne bi mi posvećivao svoje vrijeme da me nije volio, zar ne - govorila je holivudska ikona.

 

Photographed by Cecil Beaton for Vanity Fair (1935)

A post shared by Katharine Hepburn (@katharinehhep) on

'Da nije bilo Hepburn umro bi mnogo prije'

Njihova veza imala je svojih uspona i padova. Tracy se, bez obzira na vezu s njom i brak s Louise, viđao i s mnogim drugim ženama. Katherine je to tolerirala.  Bio je i više nego sklon alkoholu i znao je imati razdoblja kad flašu nije ispuštao iz ruke.

Patio je i od teških nesanica i često se cijele noći samo prevrtao po krevetu, a katkad bi se napio samo zato da zaspe. No, Hepburn je bila tu da ga održi na životu.

- Tracy bi umro mnogo, mnogo prije da nije bilo Hepburn - rekla je jedna djelatnica u MGM studiju za koji su snimali.

Ipak, njegova djeca nikad ga nisu vidjela pijanog ni da pije. Iako oca nisu viđala često, bio je prisutan u njihovom životu. Išli bi na zajedničke izlete, a kćerkica ga je znala pratiti na domjenke te nikad nije propustio nijednu priredbu u njezinoj školi. Sina je ponekad znao voditi u studio da gleda snimanje.

Bila je uz njega do smrti

Dugogodišnji ljubavnici i partneri na velikom ekranu, a zajedno su se pojavili u devet filmova, nikad se nisu čak ni fotografirali zajedno. Ne postoji čak niti jedna njihova zajednička fotografija koja nije isječak iz jednog od zajedničkih filmova.

Producentske kuće za koje su snimali izričito su tražile da ne rade skandal i da nikako ne izlaze u javnost sa svojom vezom tako da su cijelo vrijeme morali paziti da ih ne vide zajedno.

Posljednje godine života Tracy nije živio sa suprugom, a za njega se brinula Katherine koja je zbog njega odlučila napraviti pauzu u karijeri. No ni tada nisu živjeli zajedno, nego u odvojenim kućama.

Tracy je preminuo 1967. godine, samo dva tjedna nakon što je snimio film 'Pogodi tko dolazi na večeru' u kojem mu je Katharine također bila partnerica. Glumica je samoj sebi obećala da film neće nikad pogledati, a na njegov sprovod nije došla iz poštovanja prema njegovoj obitelji.

 

Photographed by CS Bull (1941) 👒

A post shared by Katharine Hepburn (@katharinehhep) on

Katharine je ipak kasnije priznala da joj je prvotni plan bio doći u crkvu i sjesti otraga. No tada se sjetila Tracyjeve supruge s kojom je bio u braku više od 40 godina, kao i njegove djece Johna i Susie, koje se on uvijek trudio zaštiti od poniženja i medija.

Bi li on stvarno želio da njegova dugogodišnja ljubavnica uzrokuje skandal na njegovom sprovodu - bilo je ono što joj je prolazilo kroz glavu.

Lousie mislila da je Katharina bila samo glasina

Nekoliko dana poslije pogreba, Katharine je nazvala Louise i rekla joj da mogu biti prijateljice. 
- Ti si ga znala od početka, ja na kraju - rekla joj je Hepburn.

- Pa možemo, ali ja sam mislila da je priča o tebi samo glasina - odgovorila joj je Louise. Hepburn je to razbjesnilo.

- I poslije 30 godina misliš da sam bila samo glasina? - pitala ju je Hepburn. Louise ju je zamolila da joj sama da odgovor na to pitanje.

- Da, bila je glasina - bio je odgovor na koji se Hepburn odlučila i tako Louise zapravo nikad nije saznala da je Katharine bila Tracyjeva ljubavnica.

Sve o njihovoj ljubavi Hepburn je otkrila tek nakon što je Tracyjeva žena preminula 1983. godine. Cijelu ljubavnu priču svi su mogli pročitati u knjizi 'Me: Stories of My Life'.
- Nikad nisam prekinula njihov brak. Njihov brak završio je prije nego što sam se ja pojavila - zaključila je Hepburn.

Posljednje dane provela u vili

Posljednje dane života Katharine Hepburn provela je u raskošnoj vili u rodnom Connecticutu. Vila sagrađena 1913. prodavala se za 94 milijuna kuna. Cijelo je imanje 1938. bilo je uništio uragan pa ga je glumica dala obnoviti. Kuću je 2004. kupio arhitekt Frank Sciame i renovirao je. Sada ima šest spavaćih soba i sedam kupaonica. Dvorište krase privatno jezero, mol i plaža.

Hepburn je preminula 29. lipnja 2003. u 97. godini života. Uzrok smrti nije objavljen, no glasovita je glumica posljednjih godina bolovala od Parkinsonove bolesti.

Godine 2004. prema Hepburninim željama, sve što je posjedovala stavljeno je na aukciju u Sotheby'su u New Yorku. Brižno je skupljala veliku količinu materijala vezanog za svoju karijeru u Hollywoodu, kao i osobne stvari kao što je bista Spencera Tracyja koju je sama napravila, i vlastita ulja na platnu. Aukcijom je skupljeno nekoliko milijuna dolara, koje je Hepburn ostavila obitelji i bliskim prijateljima, kao što je televizijska novinarka Cynthia McFadden.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković pustila nas je u sobu prije koncerta u Areni: 'Obitelj mi znači sve...'
'U ZAGREBU ME LJUDI VOLE'

VIDEO Dragana Mirković pustila nas je u sobu prije koncerta u Areni: 'Obitelj mi znači sve...'

Regionalna zvijezda pustila je 24sata u svoju hotelsku sobu prije drugog koncerta u Areni Zagreb: 'Shvatila sam da su tu ljudi koji me vole i moja jedina trema dolazi od odgovornosti'

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'
OTVORENO I ISKRENO

Severina o 'filmiću': Prvo sam pomislila 'O Bože, kako će moj razrednik iz srednje reagirati...'

U opuštenom izdanju na krevetu s voditeljicom, Severina je odgovarala na mnoga pitanja, a između ostalog i na pitanje o filmu koji joj je obilježio početak tridesetih i kako joj je teško bilo
Euforija uoči Eurosonga. Traži se tabletić više: 'Imam od bake i prijateljica, a pitat ću i susjede'
POMAMA ZA REKVIZITIMA

Euforija uoči Eurosonga. Traži se tabletić više: 'Imam od bake i prijateljica, a pitat ću i susjede'

Tabletić je zaštitni znak Baby Lasagne. Otisnuo ga je on tako na majice, a i dio kostima za Eurosong mu je napravljen od njega