Obavijesti

Show

Komentari 0

Keith Richards, Mickov najbolji prijatelj, ali i najžešći kritičar

Keith Richards, Mickov najbolji prijatelj, ali i najžešći kritičar
10

S Jaggerom se poznaje od djetinjstva, zajedno su išli i u školu. S Brianom Jonesom osnovali su Stonese. Odnos s Mickom u bendu Keith opisuje kao 'Treći svjetski rat'

VIDEO

Časopis Rolling Stone stavio ga je na četvrto mjesto ljestvice najboljih gitarista svih vremena, a 14 pjesama koje je s Mickom Jaggerom napisao za Stonese na listi je 500 najvećih hitova svih vremena istog časopisa. U privatnoj kolekciji ima oko 3000 gitara i kaže da sve zvuče fenomenalno kad on na njima svira, neovisno o modelu. Keith Richards rođen je 18. prosinca 1943. u Dartfordu, a glazba, posebice sviranje gitare, počela ga je zanimati već u djetinjstvu jer mu je djed svirao u jazz sastavu. Majka je podupirala njegov interes za glazbu i kupila mu prvu gitaru, no otac je smatrao da je to samo gubljenje vremena. 

Bio je Jaggerov najbolji prijatelj i zajedno su išli u školu sve dok se njegova obitelj nije preselila iz Dartforda. Kad je imao 16 godina izbacili su ga iz tehničke škole i upisao je Sidcup Art College. Usavršio se u sviranju gitare. Jaggera je sreo na željezničkom kolodvoru u Dartfordu 1960. i obnovili su prijateljstvo te su se 1962. s Brianom Joneson uselili u stan u Londonu. Zajedno su osnovali Rolling Stonese i vrlo brzo naučili kako je to biti popularan.  

Većina bendova izvedbom slijedi bubnjara, on diktira sve, ali u Stonesima je slučaj suprotan - ostatak benda slijedi Keitha, R. Wood i B. Wyman

- Većina bendova izvedbom slijedi bubnjara, on diktira sve, ali u Stonesima je slučaj suprotan - ostatak benda slijedi Keitha, jednostavno je nemoguće to ne činiti - rekli su Ronnie Wood i Bill Wyman.

Multitalentirani glazbenik

Chuck Berry, Jimmy Reedd, Muddy Waters... samo su neki od Richardsovih uzora. Uvijek je volio svirati s još jednim gitaristom i dok su Stonesi išli na turneju Keith nikad nije svirao sam. Brian, Mick Taylor i danas Ronnie Wood, sviraju s Keithom izmjenjujući se u ulogama ritam i glavne gitare. Keith svira i bas gitaru, klavijature, udaraljke i na svakom albumu Stonesa ima pjesma koju je on otpjevao. Uz to, on i Jagger napisali su velik dio opusa Stonesa.

 Pisali smo neke užasne pop pjesmuljke koji su nekim čudom završavali visoko na svim top listama, Richards o stihovima koje je pisao s Jaggerom

- Pisali smo neke užasne pop pjesmuljke koji su nekim čudom završavali visoko na svim top listama - opisao je Richards početke Stonesa i pjesme za koje su samostalno pisali tekstove i glazbu. '(I Can't Get No) Satisfaction' prva je njihova pjesma koja je bila internacionalni hit. Keith kaže da mu je melodija došla u snu i da se probudio tek na trenutak, primio gitaru i uključio kazetofon pokraj kreveta i snimio rif koji im je osigurao prvo mjesto na svim top listama.

- Kad pišem tekst i skladam, ne osjećam se kao Bog. Više volim vjerovati da sam neka vrsta antene, a što se mene tiče postoji jedna jedina pjesma koju su napisali Adam i Eva, sve ostalo su varijacije na tu temu - rekao je Richards koji ne voli skladati sam jer kaže da drugi članovi pjesmi i tekstu daju različite perspektive. Keith je 1993. uvršten u kuću slavnih tekstopisaca.

 Kad pišem tekst i skladam, ne osjećam se poput Boga, Richards

Navukao se na heroin zbog imidža koji ga je pratio

Osim što je jedan od osnivača Stonesa i jedan od najboljih gitarista svih vremena, Richards je poznat i po burnom i razvratnom životu. Novinar Nick Kent opisao ga je kao ludog, zločestog dečka kojeg je opasno poznavati. Jagger je u jednom intervjuu rekao kako je Keith postao ovisnik o heroinu više zbog imidža koji ga je pratio nego zato što je stvarno volio droge. Sam Keith kaže kako često shvati da ne može ljude uvjeriti da nije narkoman jer jednostavno ima imidž ovisnika. Kad ga je u travnju 2007. novinar časopisa NME Mark Beaumont pitao koja je najčudnija supstanca koju je ušmrkao, Keith je rekao da je to pepeo njegova oca.

- Kremirali smo ga i nisam mogao odoljeti, pošmrkao sam pepeo s malo kokaina. Mislim da mi tata ne bi zamjerio. Dobro me je puklo i, eto, još sam živ - rekao je Keith novinaru, no nakon objave intervjua rekao je da ga je Beaumont sve krivo shvatio. Richards je zbog droge pet puta završio na sudu. Svaki se put izvukao s uvjetnom kaznom.

Najčudnija stvar koju sam pošmrkao je pepeo mog pokojnog oca koji sam posipao kokainom. Dobro mi je sjelo, Richards za NME

- Richards je bijedna isprika za čovjeka i trebao bi poslužiti kao primjer kad se mladima objašnjava kakav utjecaj imaju droge na čovjeka, posebice u onim slučajevima kad je ovisnik dovoljno sretan da se ne uguši u vlastitoj bljuvotini - napisao je o Keithu novinar Peter Hitchens.

Odnos s Jaggerom opisao kao 'Treći svjetski rat'

Droga je imala utjecaj i na Keithovo prijateljstvo s Jaggerom koji je i sam uživao u ilegalnim supstancama. Toplo-hladno preblag je opis njihova odnosa. Sam je Richards svog najboljeg prijatelja u autobiografiji opisao kao nepodnošljivog.

- Svađe između mene i Micka su kao svađe između braće. Vičem na njega jer se nitko drugi ne usudi, a mnogo puta se nitko ne usudi prigovoriti mu jer su na njegovoj platnoj listi - rekao je Keith. 

Svađe između mene i Micka su kao svađe između braće. Vičem na njega jer se nitko drugi ne usudi, Keith o odnosu s Mickom

Jedna od 'najfriškijih' svađa slavnog tandema datira iz prosinca 2003. kad je Jagger dobio i prihvatio titulu viteza. Keith ga je prozvao folirantom koji se kiti ordenjem sistema protiv kojeg se cijeli život borio. Mick je kratko odgovorio da se Keith ponaša kao malo ljubomorno dijete jer je netko drugi dobio sladoled, a on nije.

Jonesu preoteo Anitu pa se oženio s Patti

Uz ljubav prema marihuani i heroinu, Keith je volio i žene. Brianu Jonesu preoteo je Anitu Pallenberg (68) i s njom imao troje djece: sina Marlona, kćer Angelu i sina kojem su dali ime Tara koji je preminuo tri mjeseca nakon rođenja. Keith i Anita nikad se nisu vjenčali. Talijanska manekenka Anita bila je više od groupie djevojke za Rolling Stonese. Slušali su njene savjete kad su snimali i pjevala je prateće vokale na verziji pjesme 'Sympathy for the Devil' objavljenoj 2002. na kompilacijskom albumu 'Forty Licks'.

Kad je 1979, nakon 12 godina veze, Richards prekinuo s Anitom, upoznao je manekenku Patti Hansen (56) s kojom se vjenčao na svoj 40. rođendan. Par je i danas u braku i zajedno imaju dvije kćeri, Theodoru i Alexandru.   

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'
'IMA DOSTA SLIČNOSTI'

Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'

Simon Charles Dorante-Day je uvjeren da je plod prve afere slavnog kraljevskog para, a rodio se kada je Charlesu bilo 17, a Camilli 18 godina