Show

Komentari 5

Kim Kardashian prokrijumčarila djelo antičkog grčkog kipara Mirona, ali tvrdi da nije kriva...

Kim Kardashian prokrijumčarila djelo antičkog grčkog kipara Mirona, ali tvrdi da nije kriva...

Dio Atene iz Samije dovezen je iz Italije u SAD na ime Kim Kardashian još 2016. godine, a bio je dio pošiljke vrijedne vrtoglavih 750 tisuća dolara

Kalifornijska policija omela je Kim Kardashian (40) u naumu da prokrijumčari donji dio kipa ženskog tijela u halji. Optužnica je podignuta ove godine, iako je fragment antičke skulpture zaplijenjen u ožujku 2016. godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Naime, skulptura je trebala stići kod Kim dok je preuređivala kuću u Calabasasu, a nakon što je otkriveno što je u pošiljci, sud u Los Angelesu podigao je optužnice protiv Kim i njezina tadašnjeg dizajnera interijera Axela Vervoordta.

- Kim nikada nije kupila tu skulpturu, ovo joj je prvi put da čuje za nju - rekao je glasnogovornik Kim Kardashian.

Pretpostavlja se kako je ovo fragment izgubljene skupine Atena i Marsije iz Samije, jedno od najpoznatijih djela grčkog kipara Mirona. Djelovao je tijekom prve polovice petog stoljeća prije nove ere, a kako je kipove izrađivao uglavnom u bronci, njegova djela poznata su prema Plinijevim opisima i rimskim mramornim kopijama.

Atena i Marsije, rimska kopija u Vatikanskim muzejima

Pošiljka u kojoj je pronađena skulptura sadržavala je uz Mironovu Atenu još 40 antikviteta, dekoracija i moderan namještaj, a vrijedila je gotovo 750 000 dolara. Galerija belgijskog dizajnera Vervoordta također tvrdi da nisu znali kako je dio skulpture ukraden.

- Nema dokaza da je ovo djelo ilegalno izvezeno iz Italije - glasila je izjava te je dodano da nemaju razloga vjerovati da im je galerija od koje je djelo otkupljeno lagala o podrijetlu skulpture.

Povjesničari umjetnosti Mironu pripisuju uvođenje veće dinamike u skulpturu, posebno kod figura atleta, premda mu je prenošenje emocija zadavalo nešto veće probleme. Kao primjer toga često se uzima njegova najpoznatija skulptura Diskobol (bacač diska).

- Moguće je da je njezino ime korišteno bez dopuštenja i podržavamo istragu kako bi se skulptura vratila zakonitim vlasnicima - zaključio je Kardashiankin glasnogovornik.

Fali ti zabave? Klikni na Oriđiđi Videoteku!

Najčitaniji članci