Obavijesti

Show

Komentari 15

Koncert Prljavaca na Dolcu: 'Sve je vibriralo od skakanja i bilo me strah da se nešto ne dogodi'

Koncert Prljavaca na Dolcu: 'Sve je vibriralo od skakanja i bilo me strah da se nešto ne dogodi'
9

Koncert je prošao odlično, a na svirci se okupilo više od 70.000 ljudi. Atmosfera je bila neponovljiva. Kao jedan pjevali su najveće hitove Prljavaca, a usprkos hladnoći bilo je i onih koji su skinuli majice

VIDEO

Prije 25 godina Prljavo kazalište objavilo je CD 'Božićni koncert', tonski zapis koncerta koji su na najvećoj zagrebačkoj tržnici - Dolcu, odsvirali 27. prosinca 1994. Na oduševljenje brojnih fanova, kojima nije bilo teško izdržati hladnoću koja je te večeri bila; taj je koncert u to vrijeme bio poznat kao koncert na minus 4 (Celzijeva stupnja). 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:49

Oduvijek im je bio izazov tražiti mjesta na kojim dotad nitko nije svirao. Tad se još nije puno sviralo na otvorenim prostorima, pogotovo ne u zimskim uvjetima.

- Sjećam se odlične atmosfere i predivnih emocija koje su se stvorile između benda i publike te večeri na Dolcu. Sjećam se i otegotnih okolnosti. Kako se ispod cijelog tog platoa gdje je bila publika nalaze podrumske prostorije placa, sve je vibriralo kad bi ljudi skočili i malo me je bilo strah da se nešto ne dogodi - kaže Bodalec.

Koncert je prošao odlično, a na svirci se okupilo više od 70.000 ljudi. Atmosfera je bila neponovljiva. Kao jedan pjevali su najveće hitove Prljavaca, a usprkos hladnoći bilo je i onih koji su skinuli majice. Tom su svirkom završili su turneju 'Lupi petama' kojom su obišli Sjevernu Ameriku i Europu.

Album je to koji je budio sjećanja na rat i mnoge žrtve koje su stradale u njemu, posebno skladbom 'Lupi petama, reci evo sve za Hrvatsku'. Koncert na Dolcu snimljen je uživo na CD-u 'Božićni koncert', a objavila ga je diskografska kuća CBS. I danas se, posebice za blagdane, taj CD vrti u mnogim domovima.

Godišnjica povijesnog koncerta: Prljavce ni milicija nije 'slomila'
Godišnjica povijesnog koncerta: Prljavce ni milicija nije 'slomila'

Desetak godina kasnije, 2003., svirali su i ispred zagrebačke Katedrale. Bio je to koncert u organizaciji zagrebačkog Caritasa, njihova zahvala 'prijateljima od srca' i svim građanima koji su nazvali humanitarni telefonski broj i tako se uključili u Caritasovu kampanju 'Za 1000 radosti'.

Nakon Trga, Dolca, Katedrale, Bundeka, u novije doba odsvirana je Šalata, pa predivan koncert na stadionu Zagreba u Kranjčevićevoj, a prije nešto više od godine dana i rasprodane dvije zagrebačke Arene - znatiželjno očekujemo gdje će u Zagrebu uslijediti novi koncert na koji će nas pozvati legendarni Prljavci.

Od prvih nastupa do danas, a više od četiri desetljeća je iza njih, fasciniraju strast, radost i profesionalnost kojom se penju na pozornicu. Još, ispričao je svojedobno Jasenko Houra, idu u istu birtiju u koju su dolazili 1976., kad su im počeli točiti alkohol. Možda bi, rekao je Jajo, njihove karijere išle u drugom smjeru da nije bilo Gorana Bregovića.

Do pojave Bijelog dugmeta vrijedila je ona da 'sviraš do vojske, pa se poslije oženiš i počneš raditi nešto pametnije'. Bregović je pokazao da se može i drukčije, da to može postati posao od kojeg se može živjeti i mladom Houri i ekipi olakšao je početak, a pokazalo se, i život.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!
PROMO

Glumci i pjevači predvođeni legendarnom Tajči ove subote rasplesat će Bjelovar!

BOK Fest održava se u Bjelovaru se od 26. travnja do 9. svibnja. Uz desetak vrhunskih predstava domaćih i stranih kazališta, Bjelovarčani će tijekom festivala imati priliku uživati i u brojnim popratnim događanjima

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad
Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.