Show

Komentari 2

Kraljica Elizabeta II. u nedjelju slavi 70 godina na prijestolju

Kraljica Elizabeta II. u nedjelju slavi 70 godina na prijestolju

Kraljica je na tron zasjela sa samo 25 godina, a za smrt oca saznala je kad je sa suprugom, princem Filipom bila u Keniji. Samo su tri vladara u svjetskoj povijesti na vlasti bila više od 70 godina

Kraljica Elizabeta II. (95) u nedjelju će postati prva britanska vladarica koja je na prijestolju bila 70 godina, čime će početi godina njezina platinastog jubileja.

No, povijesni datum neće biti obilježen velikom ceremonijom jer 95-godišnja kraljica godišnjicu očeve smrti tradicionalno provodi u privatnosti.

Njezina vladavina započela je u dobi od 25 godina kad u zabačenom dijelu Kenije sa svojim suprugom princem Filipom saznala za smrt oca, kralja Đure VI.

POGLEDAJTE VIDEO: Kraljica Elizabeta II. slavi 70 godina na prijestolju

Otada je postala jedini konstantni akter u razdoblju brzih društvenih i političkih mijena, poglavarica suvremene Britanije i živa veza s njezinom poslijeratnom i carskom prošlošću.

Kraljica, prema anketama redovno najpopularniji članica kraljevske obitelji, otputovala 23. siječnja je na svoje golemo imanje Sandringham na istoku Engleske.

Ne očekuje se da će biti njezinih javnih istupa u nedjelju, u skladu s tradicijom. 

No, četiri dana svečanosti predviđena su za početak lipnja, uključujući vojnu paradu, glazbeni koncert, ulične proslave, masovni piknik i „platinasto puding natjecanje”.

Izrađene su i posebne, prigodne kovanice kako bi se obilježila dosad nezabilježena godišnjica.

Na imanju Sandringhamu kraljica odsjeda u peterosobnoj kući Wood Farm, u kojoj je često boravio njezin pokojni suprug nakon što se povukao iz javnog života 2017. godine.

Prema britanskim medijima, princ Filip je tamo svoje vrijeme provodio čitajući, slikajući i šećući, u skromnijoj okolini, daleko od sluga i kraljevske pompe.

Imanje veliko 8.100 hektara, blizu sjeverne obale u okrugu Norfolku, kraljici je priraslo srcu. Često ga je koristio i kraljičin otac, Đuro VI., koji je ondje umro od raka pluća u 56. godini.

Imanje je također bila omiljena rezidencija njezina djeda, kralja Đure V., koji je također ondje umro, ali i Elizabetine prabake, kraljice Aleksandre.

Nakon Filipove smrti u travnju prošle godine, kraljica se vratila javnom životu i službenim dužnostima, uključujući i primanje svjetskih vođa na samitu G7 u Cornwallu na jugozapadu Engleske.

No, morala je usporiti na savjet svojih liječnika nakon što je u listopadu noć provela u bolnici i time izazvala zabrinutost javnosti.

Otad je uglavnom bila u dvorcu Windsoru i tek nekoliko puta istupala u javnosti.

Posljednji je put to učinila prije više od mjesec dana u svojoj godišnjoj (snimljenoj) božićnoj poruci, kada je odala osobnu počast pokojnom suprugu, s kojim je u braku bila 73 godine.

Odmor
Samo su tri vladara u svjetskoj povijesti vladala više od 70 godina.

Francuski "Kralj Sunce" Luj XIV. vladao je 72 godine i 110 dana od 1643. do 1715. Kralj Tajlanda Bhumibol Adulyadej na prijestolju je bio 70 godina i 126 dana od 1946. do 2016.

Ivan II., lihtenštajnski knez, vladao je 70 godina i 91 dan od 1858. do 1929.

Sandringham bi Elizabeti mogao pružiti malo odmora nakon skandala koji uključuje njenog drugog i navodno omiljenog sina princa Andrewa, što je zasjenilo njezin jubilej. 

Kraljica mu je sredinom siječnja oduzela počasne vojne naslove i humanitarne obaveze, u vrijeme kada se Andrew suočava s tužbom za spolno uznemiravanje u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tim je potezom zapravo uklonjen iz javnog života, a svrha je zaštiti kraljevsku obitelj od bilo kakvih štetnih otkrića i posljedica.

Šezdesetjednogodišnji princ Andrew snažno poriče optužbu, no njegovom je ugledu naštetilo druženje s osuđenim seksualnim prijestupnikom Jeffreyem Epsteinom i Ghislaine Maxwell.

Najčitaniji članci