Obavijesti

Show

Komentari 4

'Krastavcem je migoljio ispod plahte i jeo jaja 6 puta na dan'

'Krastavcem je migoljio ispod plahte i jeo jaja 6 puta na dan'
5

Prisjetio se David Jason raznih anegdota sa snimanja serije s početaka devedesetih godina ‘Dražesni pupoljci svibanjski’ koji su dobili ime po Shakespeareovu stihu

VIDEO

Rijetko koja serija, novija ili stara, domaća ili strana, poziva na pokrivanje dekicom i ispijanje čaja u okruženju obitelji, prijatelja ili kućnih ljubimaca kao britanska serija 'Dražesni pupoljci svibanjski'.

Ostatak je to nekoga 'toplijeg' vremena kojeg se uz pomoć repriza, poput one na RTL Kockici, možemo prisjetiti. Pop i Ma, ili David Jason i Pam Ferris, na čelu su velike obitelji koja stanuje u ruralnoj Engleskoj, u Kentu. Osim što se bavi farmom, Pop (baš kao i još jedan lik Davida Jasona, Del Boy iz 'Mućki') zarađuje i na malo manje legalne načine.

Sve je to potrebno da priušti ugodan život svoje šestero djece, pet kćeri i jednog sina. Velška glumica Catherine Zeta-Jones glumila je kćer, i to je uloga koja ju je 'pogurnula'.

Seriju od 20 epizoda snimali su između travnja 1991. i travnja 1993. godine.

Kad je David Jason godinama poslije bio u Los Angelesu, Catherine, već udana za Michaela Douglasa, pozvala ga je u njihovu vilu na ručak. Jason je došao, a Douglas se u bazenu igrao s djecom, izašao je i takav mokar pružio Jasonu ruku te rekao: 'Ej, stari, hvala što si toliko pazio na nju na setu'.

Jason mu je odgovorio kako je znao da je 'ona najveće otkriće serije, dražesna točno kako se čini. Slava se nije mogla dogoditi nikome boljemu'. Prije Jasona razmišljalo se da Popa Larkina glumi Bob Hoskins.

Tri su serije koje su od Jasona, pak, napravile zvijezdu - 'Dražesni pupoljci svibanjski', 'Mućke' i krimi serija 'A Touch of Frost'. Jednom je na Wimbledonu sjedio iza Jacka Nicholsona, ali je svu pažnju pokupio upravo Pop, koji se baš nikad nije naučio nositi sa slavom.

- Nisu gledali njega jer je on prava zvijezda, njega se boje, mene ne - kaže Jason.

Ispričao je više puta i kako se fantastično slagao s 'nevjenčanom suprugom' (što je uvijek šokiralo cijelo selo) Pam Ferris.

- Kad smo se upoznali u restoranu, shvatio sam koliko je opuštena i od tada je sve krenulo, cijeli taj osjećaj obitelji na setu kojime smo zaista bili blagoslovljeni - ističe uvijek Jason, koji je knjigu prema kojoj je serija snimana pročitao tek poslije angažmana.

Jako mu se sviđalo da se dio snima na pravom selu, a dio u studiju. Kako je serija prikazivala toplu i složnu obitelj pred kamerama se stalno nešto jelo i glumac je, kaže, snimajući dobio barem 14 kilograma.

- Ponavljali bismo scene doručaka, šest bih puta jeo pečena jaja i kobasice, a set je uvijek, baš uvijek, mirisao po hrani i kavi - kaže Jason.

Prekrasna Zeta-Jones zasjenila je druge kolegice koje nisu kasnije postale zvijezde njezina kalibra, a kad se tražila glumica za Mariette, organizirani su kastinzi diljem države.

No čim su producenti vidjeli Catherine, potraga je bila gotova. Druge kćeri glumile su Julie Stichbury, Abigail Rokison, Christina Giles, Katherine Giles, Stephanie Ralph, Ian Tucker kao Montgomery 'Monty' Larkin i Ross Marriott kao najmlađe dijete, Oscar Larkin.

- Našli su svoj pupoljak - pisale su jedne novine.

Bilo je i praktičnih šala, posebno je uvijek dobro raspoložen bio Jason koji bi na snimanje scene u kadi došao u perajama ili kad se snimala scena u krevetu, donio bi veliki krastavac.

- S krastavcem sam migoljio ispod plahti, ali Pam je bila takva profesionalka da je nakon snimljene scene tek rekla: ‘Dobro, što je to pobogu’ i svi su se krenuli smijati - ispričao je Jason, koji je istinski volio glumiti glavu obitelji Larkin.

- Poruka je jasna, kao i u ‘Mućkama’, ova serija nam pokazuje da je najvažnije što se zbiva kod kuće, s obitelji, tu sve kreće - rekao je Jason, a tu je 'vibru' očigledno osjetila i britanska, ali i međunarodna javnost kada serija i danas ima kultni status.

Osvojila je brojne nagrade, a obitelj Larkin ostala je kao uzor za tradicionalno-netradicionalnu obitelj koja se voli i zajedno proživljava 'male, svakodnevne životne avanture'.

- Možda smo bili previše idilični, prerumeni i naivni, ali činilo se, po reakciji, kao da je to nešto što je svijetu bilo prijeko potrebno - složili su se svi članovi ekipe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!
U MAKARSKOJ

FOTOGALERIJA Prve zajedničke fotke Vlatke Pokos i njezinog devet godina mlađeg dečka!

Vlatka se za ovu prigodu odlučila za bijelo odijelo, a ispod je nosila zelenu košulju. Većeslav je nosio sako, plavu košulju i traperice

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...
NAŠALILA SE

Ella nakon ročišta otkrila koliko je spor s Charlesom 'težak'...

Ella Dvornik i Charles Pearce bili su u utorak na sudu u Puli, a oboje su se na svojim društvenim mrežama osvrnuli na ročište
Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda
POTPUNO LEŽERNO

Jennifer Lopez opet je šokirala: Prošetala ulicom bez šminke i frizure, pogledajte kako izgleda

Inače, i nedavno su ju fotografi uhvatili na ulicama grada, gdje je otkrila da ne izgleda savršeno kako često prikazuje na društvenim mrežama