Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
42 komentara

Kultne izjave: 'Isusek, Isusek, kaj mi bu ve Regica rekla...'

Ništa manje ne pamtimo i Dudekove izjave: 'Meni je milejše pod svojom hruškom gladen biti neg se bogatstvo sveta imeti!', 'Isusek, Isusek mi je Pikača pobegla!' ili pak 'Kaj bi šteli zmenom'...

Foto: HRT/screenshot
42 komentara

Zbog 'Isusek, Isusek' generacije su znale za Dudeka. 

Uspjeh serija lako se može mjeriti po citatima koji su se uvriježili u narod poput uzrečica. Gruntovčani su među najvećim uspješnicama po tome pitanju jer su su citirali u Jugoslaviji koliko i u osamostaljenoj Hrvatskoj.

UMRO MARTIN SAGNER Legendarni Dudek preminuo u 88. godini: 'Svi smo neutješni'

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokojni Martin Sagner u Gruntovčanima je igrao Andriju 'Draša' Katalenića zvanog Dudek. Toliko je bio uvjerljiv da svi koji su ikada vidjeli Gruntovčane ne mogu zaboraviti tog bojažljivog i poštenog seoskog papučara.

Foto: HRT

- Isusek, Isusek, kaj mi bu ve Regica rekla! - jedan je od najpoznatijih njegovih citata, no ništa manje ne pamtimo i ove: 'Meni je milejše pod svojom hruškom gladen biti neg se bogatstvo sveta imeti!', 'Isusek, Isusek mi je Pikača pobegla!' ili pak 'Kaj bi šteli zmenom.'

OPRAŠTAJU SE OD KOLEGE Regica u suzama zbog Dudeka: Pamtit ću ga po najljepšem...

Spominjanje ‘Isusek, Isusek’ isprva se to tadašnjoj vrhušci baš i nije svidjelo, ali ubrzo su shvatili da je Dudek antijunak pa im njegovo često prizivanje Isusa više nije smetalo.

POGLEDAJTE VIDEO:

Meni su namijenili ulogu proračunata birtaša Martina, a kolegi Eugenu Franjkoviću Dudeka. Sam sam zamolio scenarista Mladena Kerstnera da nam zamijeni uloge jer sam se čitajući scenarij zaljubio u taj lik - pričao nam je prije pet godina Martin Sagner kao umirovljeni glumac kazališta Komedija.

Foto: Pixsell/presnimka

Toliko je bio uvjerljiv kao Dudek da se prema njegovu liku godinama naivce i one kojima se lako može manipulirati nazivaju Dudekima. Uz Dudeka nezaboravni su likovi Gruntovčana su njegova oštra žena Regica, Imbra Grabarić Presvetli i Franc Ožbolt Cinober.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

- Rečenica: ‘Sunčece ti presvetlo!’ bila je u scenariju, po njoj se lik i zvao Presvetli, ali način na koji ju je kolega Mladen Šerment izgovarao sigurno je pridonijela njenoj popularnosti - prisjetila se 2014. za nas legendarna Regica Smiljka Bencet.

 

Naši partneri pišu
Message