Obavijesti

Show

Komentari 0

Kupili Banksyjevu umjetninu pa snimili video kako je spaljuju

Kupili Banksyjevu umjetninu pa snimili video kako je spaljuju

Banksyjevo spaljeno djelo prikazuje kupce na aukciji umjetnina, koji licitiraju za komad ukrašen natpisom 'Ne mogu vjerovati da vi moroni zapravo kupujete ovo s*anje'

Blockchain tvrtka Injective Protocol za 95 tisuća dolara kupila je Banksyjev rad, a zatim ga ciljano uništila. Ideja je bila pretvoriti ga u virtualnu imovinu, sve popularniji tzv. NFT (non-fungible token). NFT je nezamjenjiv i poseban, kriptografski generirani token koji koristi blockchain tehnologiju za povezivanje s jedinstvenim digitalnim sredstvom koje se ne može replicirati. Umjetnina se toga sada može kupiti i vidjeti samo digitalno.

POGLEDAJTE VIDEO:

Američka televizija CBS objavila je certifikat autentičnosti koji potvrđuje kako je zaista spaljeno Banksyjevo djelo, a iz galerije koja je Banksyjevu slikua naslova 'Morons' (Moroni) prodala rekli su kako nisu znali da je kupac namjerava spaliti. U komentarima na društvenim mrežama za jedne je ovo prekretnica u umjetnosti, a za druge zločin protiv iste. 

Mistični Banksy svojim novim muralom čestitao Valentinovo
Mistični Banksy svojim novim muralom čestitao Valentinovo

Banksyjevo spaljeno djelo prikazuje kupce na aukciji umjetnina, koji licitiraju za komad ukrašen natpisom 'Ne mogu vjerovati da vi moroni zapravo kupujete ovo s*anje'. 

Ovo nije prvo djelo slavnog umjetnika nepoznatog identiteta koje je uništeno. Banksyjeva vrijedna slika 'Djevojčica s balonom' samouništila se 2018. tijekom aukcije, no cijena joj je nakon toga samo narasla.

Glazbenica Grimes nedavno je uprihodila gotovo 6 milijuna dolara od NFT-a, a popularni rock bend Kings of Leon najavio je svoj idući studijski album upravo u tom obliku.