Obavijesti

Show

Komentari 9

Lars Schmidt još uvijek čeka hrvatski krimić na švedskom

Lars Schmidt još uvijek čeka hrvatski krimić na švedskom
3

Oduševilo me kad sam čuo da u hrvatskoj postoji biblioteka Balkan Noir, rekao je švedski veleposlanik u Zagrebu. Lars je veliki ljubitelj kriminalističkih romana

VIDEO

S obitelji živim u Hrvatskoj već dvije godine i nadam se da ću provesti još nekoliko jer se tu osjećam kao kod kuće, kaže švedski veleposlanik u Zagrebu Lars Schmidt, inače velik ljubitelj kriminalističkih romana.

Zato ga je oduševila ideja da na prvom Zagreb Book Festivalu sredinom svibnja, baš on predstavi talentirane švedske pisce.

- Švedska i Hrvatska imaju mnogo zajedničkoga. Krimiće sam zavolio zbog Stiega Larssona i njegove trilogije ‘Millenium’. A onda sam počeo čitati Jensa Lapidusa i njegov serijal Stockholm Noir u kojem su glavni junaci likovi s Balkana. Zato me oduševilo kad sam čuo da u hrvatskoj postoji biblioteka Balkan Noir - kaže Lars Schmidt.

Zahvaljujući njemu Zagreb Book Festival dobio je i potporu švedske vlade i nekoliko švedskih tvrtki, a predstavit će se i mnogi njihovi romanopisci jer su Šveđani trenutačno vodeći pisci krimića. Schmidt je objasnio tajnu njihova uspjeha.


- Razlog je to što su mnogi od njih radili u policiji ili zakonodavstvu i izvanredno poznaju svijet kriminala, kriminalistiku i sustav rehabilitacije žrtava i počinitelja zločina - kaže.

Unatoč tome što njegovi zemljaci knjigama osvajaju svijet, Schmidt kaže da bi volio čitati i hrvatske autore.

- Šteta što nisu prevedeni na švedski. Potrudit ću se zato da što bolje i što prije naučim hrvatski jezik - obećao je veleposlanik. Inače, Festival Zagreb Best Book trajat će šest dana, od 18. do 24. svibnja u prostorijama i ispred Muzeja za umjetnost i obrt. Pod motom Kriminalno dobre knjige u fokusu će biti švedska literatura, kao globalna predstavnica kriminalističkih romana, a povezat će se s recentnom domaćom književnosti, koja također gaji tradiciju u tom žanru, pa će se predstaviti i biblioteka Balkan Noir koja objavljuje hrvatske autore. I njegova ekselencija Schmidt raduje se Festivalu.

- Ja sam u tom projektu prepoznao prigodu za promoviranje Švedske u Hrvatskoj - dvije zemlje s dugom tradicijom bliske suradnje. Hrvatska je prijateljska zemlja koja je po gostoljubivosti jednako jaka kao i u nogometu. Festival će još više zbližiti naše zemlje- zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao