Obavijesti

Show

Komentari 17

Ledeno jeziv stvarni misterij: Istinsko zlo se ne vidi i ne čuje

Ledeno jeziv stvarni misterij: Istinsko zlo se ne vidi i ne čuje
6

Nova serija 'The Terror', koju potpisuje producent Ridley Scott, priča je o misterioznom nestanku brodova britanske mornarice u 19. stoljeću. Djelom je snimana na otoku Pagu

VIDEO

Iako u prvim minutama serije znamo da su likovi osuđeni na propast, to nimalo ne umanjuje jezivost priče koja nas čeka u “The Terroru”.

Među šest smo novinara u Hrvatskoj koji su dobili priliku pretpremijerno pogledati prve četiri epizode serije, čija je premijera u četvrtak, 29. ožujka u 22 sata ekskluzivno na kanalu AMC.


Samo ime serije, snimljenoj prema istoimenom romanu iz 2007. američkog majstora mističnog horora Dana Simmonsa, navodi gledatelje da pomisle kako će svjedočiti stravičnim i krvavim kadrovima bez predaha, no nova serija AMC-ja nešto je sasvim drukčije.

Seriju, koja je dijelom snimljena na otoku Pagu, ali većinom u filmskom studiju u Budimpešti, producirao je Ridley Scott (80).

Proslavljeni redatelj “Aliena” ponovno je pokazao ljubav prema projektima koji isprepleću povijest i nadnaravne elemente te su “zapakirani” u besprijekorno vizualno iskustvo. Prijašnjih godina njegova se producentska tvrtka Scott Free Productions primila serija poput “Tabua” s Tomom Hardyjem (40), čija atmosfera i estetika jako podsjećaju na “The Terror”.

Pomalo lovecraftovski, ali i carpenterski, serija se među ostalim žanrovskim uradcima ističe sporijim tempom, koji pridodaje realistično jezivoj atmosferi.

Redatelj, Nijemac Edward Berger (38), pobrinuo se da krajolik “glumi” jednog od likova. Kadrovi iz zraka koji prikazuju zaleđeno prostranstvo koje seže do unedogled stvara nelagodu kod gledatelja čak i prije no što dobije uvid u zaplet radnje. Nekoliko epizoda režirao je i Tim Mielants, koji je radio na serijama “Peaky Blinders” i “Legion”.

Serija scenarista Davida Kajganicha, poznatog po filmovima “A Bigger Splash”, “True Story” i “The Invasion”, bavi se istinitom pričom o ekspediciji britanske Kraljevske mornarice kojoj je cilj pronaći sjeverozapadni prolaz kroz Arktički ocean, koji bi im omogućio trgovanje s Kinom i Indijom te tako pridonio prosperitetu ekonomije Britanskog Carstva. Na opasan i neizvjestan podvig 1845. su poslali tehnološki najrazvijenije brodove tog doba, Terror i Erebus.

Glavni zapovjednik ekspedicije bio je Sir John Franklin, kojeg je u seriji sjajno utjelovio Ciarán Hinds (65), poznat po ulozi Mancea Raydera u “Igri prijestolja”.

Dok je on vođa Erebusa, Terrorom “upravlja” Irac Francis Crozier, kojega glumi Jared Harris (“Kruna”, “Momci s Madisona”). Franklin, koji uživa simpatije, ali i nepoštovanje svoje posade, u ključnom trenutku donosi pogrešnu odluku. Dok mu je Francis kao mornar s bogatim iskustvom savjetovao da odustanu od borbe s arktičkom hladnoćom i usidre u luku do proljeća, Franklin inzistira da ekspedicija nastavi svojim tokom unatoč teškim uvjetima. Ta se odluka ubrzo pokaže katastrofalnom te oba broda zapnu u ledu okovanom morem.

Posada od 129 članova tajanstveno je nestala te se do danas ne zna što se točno dogodilo. Pravi Terror našli su 2014., a Erebus 2016., no bez naznaka o sudbini moreplovaca. Brodovi su bili sto kilometara udaljeni jedan od drugoga. Povijesni misterij tako je postao subjektom mnogih nagađanja i teorija, jednom od kojih se bavi Simmons, odnosno Kajganich.

Pisac je zlu kob koja je zadesila Britance “prišio” mističnom krvoločnom biću koje uhodi i ubija moreplovce, a zatim nestaje u ledenoj pustoši. Domorotkinja i kći šamana Lady Silence, na koju su Britanci naišli, ima objašnjenje, no gotovo nitko joj nije spreman povjerovati, osim empatičnoga mladog liječnika Harryja Goodsira, kojega glumi slabije poznat, ali briljantan Paul Ready.

Ono što seriji “The Terror” daje težinu je i glumačka postava koja s lakoćom nosi komplicirane dramatične elemente. Složeni odnosi među likovima, jednako kao i nadnaravni misterij i očajna situacija, čine ovaj triler intrigantnim i vrijednim gledanja.

Osim spomenutih Harrisa i Hindsa, Tobias Menzies (“Outlander”, “Igra prijestolja”) upečatljiv je kao časnik James Fitzjames. Zanimljivo je i da si je produkcija serije dala truda te su za Lady Silence odabrali Inuitkinju iz Nuuka s Grenlanda, glumicu i pjevačicu Nives Nielsen (39), koja se na setu prvi put susrela s britanskom verzijom priče o nestaloj ekspediciji.

- Najveći ljudski problem s kojim ćemo se suočiti u seriji je potreba za isforsiranim upadanjem u dijelove prirode koji ne žele imati veze s nama - rekla je producentica Soo Hugh, koja također, uz Kajganicha, potpisuje scenarij.

Serija je premijeru imala na Berlinskom filmskom festivalu u veljači. Kritičari su je odmah prozvali jednom od ovogodišnjih velikih TV “nada”, a “The Terror” je odmah od novinara dobio i velike ocjene na stranicama IMDB (9,4) te Rotten Tomatoes (100%).

S obzirom na prve reakcije, serija će opravdati visoka očekivanja matične joj kuće AMC, kojoj će nakon “Živih mrtvaca” morati imati novu perjanicu.

Produkcija se za snimanje pripremala godinama, a naš je Pag zadovoljio sve uvjete koje je jedna potencijalna Antarktika morala imati. Ekipa serije navodno je razmatrala i Island, no više im se svidio Mjesečev teritorij, dio Paga bez vegetacije.

Uz pomoć “čarolije” u postprodukciji otok su pretvorili u ledenu pustopoljinu koja je protagoniste bacila u očajnu bitku za preživljavanje. Na setu je radilo osamdesetak hrvatskih filmskih djelatnika te šezdesetak domaćih statista.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda
UŽIVALA SA SUPRUGOM

Sjećate li se Alexis iz 'Dinastije'? Evo kako glumica danas izgleda

Glumicu Joan Collins često hvale zbog vitke linije koju održava s 90 godina. Sve je to rezultat, rekla je svojedobno, ustrajnosti u redovitom vježbanju i pravilne prehrane