Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
34 komentara

Legendarna Mani Gotovac (80) preminula nakon teške bolesti

Mani Gotovac rodila se u Splitu 1939. godine. U rodnom gradu završila je Klasičnu gimnaziju. Kao studentica piše kazališne kritike te se zapošljava kao novinarka na radiju...

Foto: PIXSELL
34 komentara

Proslavljena kritičarka, spisateljica i kazalištarka Mani Gotovac preminula je u utorak u 81. godini života. U bolnici ju je u ponedjeljak posjetio književni kritičar Velimir Visković (68), a prije smrti je Mani bila nepokretna i spojena na infuziju. 

- Čestitao sam joj jučer rođendan i vidio na Facebooku fotografiju nje s  Velimirom Viskovićem. Danas mi javljaju kako je više nema... Nisam gledao je li mi odgovorila na poruku - kaže nam Duško Ljuština, dugogodišnji je ravnatelj zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh. Dodaje kako je odlazak Mani veliki gubitak za hrvatsku kulturu.

gotovac | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Gotovac je bila i prva intendantica u povijesti hrvatskoga kazališta, a prošlog je mjeseca objavila i svoj posljednji roman 'Rastanci'.

- Mani Gotovac sigurno zauzima izuzetno značajno mjesto ne samo u hrvatskome kazalištu nego u hrvatskoj kulturi. Izvanredan je bila teatrolog i teoretičar kazališta. Bila je i odlična ravnateljica kazališta i izuzetno angažirana osoba u društvenom i kulturnom životu zemlje. Ovo je veliki gubitak za hrvatsku kulturu. S Mani sam u svojim odnosima imao uspone i padove, ali uvijek na dobrobit kulture i ostat će mi u dobrom i trajnom sjećanju - dodaje Duško Ljuština.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Mani Gotovac rodila se u Splitu 1939. godine. U rodnom gradu završila je Klasičnu gimnaziju. Kao studentica piše kazališne kritike te se zapošljava kao novinarka na radiju, piše kritike i eseje o kazalištu koje objavljuje u časopisima Prolog, Scena, Forum, talijanskoj reviji Sipario i drugdje. Diplomirala je komparativnu književnost i teatrologiju kod prof. Ive Hergešića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prezime Gotovac uzela je udajom za Peru Gotovca, te ga je zadržala i nakon razvoda.

Naši partneri pišu
Message