Obavijesti

Show

Komentari 40

Ljepotan Brosnan ponosan je na punašnost supruge Keely

Ljepotan Brosnan ponosan je na punašnost supruge Keely
4

Dvije najvažnije osobe njegova života otišle su zbog zloćudne bolesti. Rane Piercea Brosnana zaliječila je Kelly Shaye Smith, s kojom se vjenčao nakon sedam godina

VIDEO

Krajem lipnja Pierce Brosnan ponovno je proživljavao obiteljsku dramu. Od raka jajnika umrla je njegova najstarija kći Charlotte, u 42. godini života. Nije to prvi put da ovaj irski glumac gubi voljenu osobu zbog zloćudne bolesti. Povijest se, nažalost, ponovila. Od iste bolesti preminula je i njegova prva supruga i Charlottina majka Cassandra Harris. Bila je tek dvije godine starija od Charlotte kad je izgubila bitku s rakom jajnika i iza sebe ostavila troje djece. Pierce Brosnan upoznao je glumicu Cassandru Harris 1977. godine, kratko nakon što je napustio dramsku školu. Prvi susret s njom opisao je riječima:

- Kakva prelijepa žena. Nikad nisam ni pomislio da bih s nekim mogao provesti toliko godina svog života. Nisam je želio zavesti, nisam s njom želio samo avanturu, nego uživati u njezinoj ljepoti i u svemu onom što je za mene predstavljala.

Otac je napustio majku prije njegova prvog rođendana

I doista, Pierce Brosnan uvijek je imao sređen obiteljski život i silno je cijenio brak i roditeljstvo. Nikad nije zlorabio svoj šarm ni slavu da bi gomilao ljepotice i zatim ih ostavljao. Korijene njegova moralnog odnosa prema najbližima mogli bi pronaći u ranom mu djetinjstvu, koje nije bilo nimalo lako i bezbrižno. Rođen je 16. svibnja 1953. godine u Droghedi, lučkom gradu na sjeveroistoku Irske, kao jedino dijete stolara Thomasa, koji je napustio suprugu Mary prije nego što je Pierce navršio godinu dana.

Veći dio odrastanja bio je usamljen i boravio kod tete u pubu

Da preživi, Mary je prepustila Pierceov odgoj djedu i baki, a ona se iz Irske uputila u London i završila tečaj za medicinsku sestru. Kad je Pierce navršio šest, umrli su iste godine i djed i baka, pa se selio nekoliko puta jer su brigu o njemu preuzeli rođaci.

- Iz tog vremena sjećam se da sam veći dio vremena provodio kod tetke u njezinu pubu i osjećao se beskrajno usamljen. No možda sam baš u to vrijeme zavolio glumu jer sam mnogo vremena provodio sam sa svojim mislima - rekao je jednom Pierce.

Ništa bolje nije bilo ni kad je krenuo u školu. Školovao se u okrutnom okruženju, u školi Kršćanske braće, iznimno strogoj ustanovi u kojoj je vladao poseban režim, a vrijedila su i drastična pravila ponašanja. Nemalo puta su ga, ispričao je, nemilosrdno tukli i zbog najmanje pogreške, a tamo je i nasilno indoktriniran katoličanstvom. Srećom, škola je zatvorena nakon što je u novinama objavljen tekst o njihovim nehumanim metodama. S 11 godina njegova se majka financijski osigurala i napokon je mogao ponovno živjeti s njom.

U to vrijeme majka je bila pred udajom za Škota Billa Carmichaela. Ovaj put pronašla je osjećajnijeg muškarca od Pierceova oca. Bill je prihvatio mališana kao vlastita sina i tražio njegovo dopuštenje da se vjenča s Mary. Bill je bio blagi otac i volio je Pierca voditi u kino. Prvi film koji su gledali bio je film o Jamesu Bondu - “Goldfinger”.

- To mi je promijenilo život. Nakon tog filma prvi sam put ozbiljno počeo sanjati da postanem glumac - priznaje Pierce.

No u školi je opet bio zlostavljan zbog irskog akcenta, koji je nastojao iskorijeniti i već u roku od godinu dana počeo je govoriti cockney - specifični engleski naglasak tipičan za stanovnike istočnog Londona.

Nakon što je ostavio školu dogodio se prijeloman trenutak

U školi je najbolje ocjene imao iz umjetnost i engleskog jezika, ali je sa 16 napustio školu i postao samostalni umjetnik.Vratio se studiju drame 1973. godine. Nakon diplome 1976. zaposlio se u York’s Royal Theatru i debitirao u predstavi “Čekaj do mraka”. Prijelomni trenutak dočekao je kad ga je zamijetio Tennessee Williams i dao mu ulogu u predstavi “Red Devil Batter Sign”, koja je dobila izvrsne kritike, nakon čega je dobio i telegram od Williamsa u kojem je pisalo: “Hvala Bogu što mi te poslao, dragi moj dječače!” Nakon toga nije trebao dugo čekati na novi angažman. Ponudio mu ga je Franco Zeffirelli u “Filumeni”, a uspješna je predstava redovito igrala godinu i pol dana.

Prvu televizijsku ulogu dobio je na BBC-ju u filmu o irskim kladioničarima na konjskim utrkama, u kojoj je odigrao ulogu trenera. Zahvaljujući toj izvedbi, zapazili su ga američki TV producenti i ponudili mu ulogu u povijesnoj TV seriji ‘“The Manions of America”, o irskim imigrantima sredinom 19. stoljeća. Snimala se i u Irskoj pa se nakon gotovo 15-ak godina vratio u domovinu. Odmah je postao glavna tema svih medija. Tako je stupio u kontakt i s daljnjom rođakinjom koja ga je povezala s biološkim ocem. Sastali su se u hotelu. Brosnan je očekivao da će vidjeti stasita muškarca, ali pred njim se pojavio čovjek srednjeg rasta, zalizane sijede kose i snažnih čeljusti.

Rasna ljepotica na prvom mu je susretu slomila srce

Unatoč ljutnji na njega, Brosnan mu se ispričao što se njihov susret odigrao na javnome mjestu, pa nisu imali vremena porazgovarati o njihovu odnosu. Želio mu je objasniti kako je očev odlazak utjecao na njegovo djetinjstvo. Njih dvojica nisu postali bliskiji, no život je Brosnanu pripremao mnogo ugodnije iskustvo. Iste godine upoznao je pet godina stariju glumicu Cassandru Harris i zaljubio se na prvi pogled. Taj susret je uvijek opisivao najnježnijim riječima. Rasna ljepotica, podrijetlom Australka, rođena 15. prosinca 1948. godine kao Sandra Colleen Waites, plijenila je pažnju mnogih muškaraca. Otac joj je bio građevinar, a majka Roma frizerka.

Nakon razvoda majka se preudala, a Sandra je preuzela poočimovo prezime Gleeston. Studirala je u Avalonu, a prije no što je upisala studij drame, radila je u tamošnjoj agenciji za nekretnine. Udala se za Billa Firtha 1964. kad joj je bilo samo 16 godina, a brak se raspao nakon četiri godine.

Prvu ulogu dobila je u predstavi “Boeing Boeing” u Palace Theatreu u Sydneyu, a nakon toga zaigrala je u australijskoj TV seriji “Ljepotica i zvijer”. Prvu važniju glumačku ponudu prihvatila je u jednom od prvih filmova redatelja Brucea Beresforda - “Pet dana”. Kasnih ‘60-ih napustila je rodnu Australiju i počela živjeti u Londonu te promijenila ime u Cassandra. Tu je upoznala producenta Dermota Harrisa i s njim dobila dvoje djece - kćer Charlotte rodila se 1971., a sin Chrispher godinu dana poslije. Turbulentni brak okončan je 1976. godine. Prijelomni trenutak u njezinoj profesionalnoj karijeri bio je slučajni susret sa slavnim plesačem i pjevačem Sammyjem Davisom Jr., koji ju je odmah zamolio da mu pozira. Fotografija je objavljena u jednom prestižnom magazinu u rubrici “Moja idealna žena - Sammy Davis Jr.”

Nije prošlo dugo i već su je angažirali u seriji reklama za kreditnu karticu American Express, a njezina fotografija objavljena je i u prestižnoj fotomonografiji Lorda Lichfielda “Najljepše žene svijeta”. Pierce i Cassandra ubrzo nakon poznanstva počeli su živjeti zajedno u kući u Wimbledonu. Vjenčali su se 27. prosinca 1980., a ta je godina doista bila važna za oboje. Ona je dobila ulogu u novom nastavku o Jamesu Bondu, pa se cijela obitelj preselila na grčki otok Krf, gdje se snimao film “Samo za tvoje oči”. Tu je dobila ulogu po kojoj će je zasigurno pamtiti generacije Bondovih fanova, a glumila je groficu Lisl.

Zahvaljujući Cassandrinu angažmanu, Pierce je prvi put sreo i slavnog producenta Cubbyja Broccolija. Baš nekako u to vrijeme Broccolli je bio u potrazi za novim Jamesom Bondom, jer je to trebao biti posljednji put da Roger Moore igra slavnog špijuna.

Rak jajnika i njezin odlazak okončali su istinsku sreću

Broccoli se odmah zainteresirao za Brosnana jer se izgledom potpuno uklapao u ulogu novog Bonda. Broccolli se zaljubio u njegovu pojavu, pa je Cassandri izravno rekao: “Ako može glumiti, on je moj čovjek!” Proročanske riječi nisu odmah oduševile Brosnana unatoč Cassandrinoj velikoj želji da upravo on bude novi Bond. Naime, nakon uspjeha TV serije “The Manions of America” Pierce je želio još jednom zaigrati u nekoj američkoj TV produkciji koja će mu donijeti sigurne prihode na dulji vremenski rok i otvoriti mu vrata Hollywooda. Osim toga, bio je svjestan da više nije slobodan čovjek i da se osim za suprugu, mora brinuti i za njezino dvoje djece.

Zapravo, Brosnan je njezinu djecu prihvatio kao vlastitu, upravo onako kako je njega prihvatio Bill Carmichael. Stoga, kad je sljedeće godine dobio ponudu da zaigra u novoj američkoj TV seriji “Remington Steele”, odmah se s obitelji preselio u Kaliforniju. Serija se snimala idućih pet godina, a s njim je u mnogim epizodama igrala i njegova supruga. Od tog se trenutka više nisu morali brinuti za financije. Pierce je počeo zarađivati dovoljno novca da financira četveročlanu obitelj. A onda je Cassandra 1983. godine rodila i sina Seana, a kad je 1986. godine umro Charlottin i Christopherov otac Dermot Harris, Brosnan ih je odmah posvojio i oni su preuzeli njegovo prezime.

Nažalost, bračna sreća nije dugo potrajala. Već 1987. godine, dok je snimao film “Opasna sekta” u Rajastanu u Indiji, Cassandri je dijagnosticiran rak jajnika. Brosnan se silno trudio oko djece iako je to i za njega bila bolna spoznaja.

- Kad vaša voljena osoba ima rak, život se potpuno promijeni. Mijenja se vaš dnevni raspored, životni prioriteti, svakodnevna rutina, kao i cjelokupni pogled na život jer imate posla sa smrtonosnom bolesti. Morate se suočiti s mogućnošću smrtnog ishoda i shvatite da je smrt neminovna. I ta vas misao ne napušta tijekom ciklusa kemoterapije, operacija, a ni nakon toga. Cassandra je imala vrlo optimističan i pozitivan stav prema životu. Imala je zadivljujuću energiju i zato je ovaj gubitak za mene bio tim veći i strašniji. A isto tako vidim s vremena na vrijeme da je to jako utjecalo i na živote naše djece - ispričao je Brosnan.

Nakon četiri godine agonije i borbe s bolešću Cassandra je preminula dan nakon 11. obljetnice njihova braka - 28. prosinca 1991. godine. Ostala joj je jedna neispunjena želja –- da njezin suprug zaigra Jamesa Bonda. Naime, kad je 1986. godine Broccoli ponovno ponudio Brosnanu da zaigra u “Dahu smrti” - petnaestom nastavku o Jamesu Bondu, producent serije “Remington Steele” odbio je pustiti ga sa seta i tako je propao njegov angažman. No Brosnan joj je ispunio želju sedam godine poslije.

Njezina zadnja želja bila je da Pierce igra Jamesa Bonda

Te 1994. godine prihvatio je ulogu u novom nastavku “Zlatno oko”. U to vrijeme u njegov je život već ušla i nova žena. Bila je to atraktivna crnka, poznata TV voditeljica Keely Shaye Smith. Upoznali su se 1994. godine na plaži u Meksiku. No unatoč obostranoj simpatiji, prošlo je čak sedam godina prije no što će se vjenčati. Smith je radila kao voditeljica na TV mreži NBC u showu “Nerazriješeni misteriji”, koji se emitirao u udarnom terminu. Radila je to tri godine, od 1994. do 1997. Također, šest se godina bavila problemima zaštite okoliša na TV postaji ABC, a za svoje priloge dobila je i brojne nagrade za promicanje zaštite okoliša.

Pored ostalog, jednu i na filmskom festivalu posvećenom ovoj problematici. Nagradili su je i Women in Film, pa Natural Resources Defense Council, EMA, Earth Communications Office, Heal the Bay, zatim Oceana i senatorica Barbara Boxer, pa Malibu Times i Organic Style Magazine.

Od njih je dobila nagrade za posebno zalaganje u zaštiti okoliša. Zahvaljujući njoj, i Pierce Brosnan postao je gorljivi aktivist zaštite okoliša, a oboje su sudjelovali i u velikoj kampanji zaštite malih vlasnika zemljišta na kojima se nalaze izvori vode. Konačno, Brosnan i Keely Shaye Smith vjenčali su se u Irskoj 2001. godine, kad su već bili dvostruki roditelji. U međuvremenu su dobili sinove Dylana Thomasa, koji im se rodio 13. siječnja 1997., i Parisa Becketta, rođenog 27. veljače 2001. Prvi nastavak akcijskog trilera “James Bond: Zlatno oko” u kinima je zaigrao 1995. godine i dobio izvanredne kritike, a zaradio je i nevjerojatnih 350 milijuna dolara.

U idućih sedam godina zaigrao je u još tri nastavka – “Sutra nikada ne umire”, “Svijet nije dovoljan” i “Umri drugi dan” koji nisu prošli ništa lošije. Nakon posljednjeg koji je snimio 2002. godine, u srpnju 2003. godine kraljica Elizabeta II. dodijelila mu je počasnu titulu viteza Ujedinjenog Kraljevstva za izvanredni doprinos britanskoj filmskoj industriji. Kao irski državljanin nije mogao primiti punu titulu viteza jer se njome nagrađuju samo državljani zemalja članica Commonwealtha. Brosnan je nagrađen i godinu dana prije počasnim doktoratom na dablinskom Institutu tehnologija i zatim također 2003. godine na sveučilištu u Corku.

Budući da ga je uloga Bonda lansirala u orbitu najvećih, Brosnan je bio i meta tabloidnih napisa. A kako mu nisu mogli pronaći nijednu izvanbračnu avanturu, mediji su posprdno pisali o njegovoj drugoj supruzi. Naime, Keely Shaye Smith godinama se bori s viškom kilograma i zato je svojedobno čak bila i proglašena najdebljom ženom Hollywooda. No Brosnan je jedan od rijetkih kojeg doista nije briga što pored sebe nema barbiku. Dapače, nedavno je rekao kako po tko zna koji put podržava suprugu u nastojanju da ponovno skine višak kilograma, iako njemu oni nimalo ne smetaju.

Zvijezda koja pored sebe ne želi imati barbie lutkicu

Čovjek koji je pored sebe imao jednu od najljepših žena svijeta opet je pokazao da mu stereotipna ljepota ništa ne znači ako je ne prate emocija, vjernost i pamet. Nažalost, ovih dana još jednom se morao suočiti s bolnim gubitkom kćeri Charlotte, koja je, poput svoje majke, tri godine bolovala od zloćudnog tumora. Brosnan stoga dobro zna da su zdravlje i život s voljenim osobama mnogo važniji od površnih vrijednosti.

Ljubavna analiza Milane Vuković Runjić: I ovjenčan slavom, Brosnan živi po načelu: veća je mudrost i umijeće voljeti jednu ženu nego više njih

Ljepota, šarm i talent Piercea Brosnana nisu od njega stvorili - još jednog Georgea Cloonyja. Umjesto da se svake sezone s drugom ljepoticom vozika na motoru po jezeru Como, Pierce je postao hodajuća reklama za prednosti bračnog života i monogamije. Čak ni najveći tračerski magazini nisu ga nikada “uhvatili” s prstima u pekmezu, ni u vrijeme kad je bio James Bond. Agent po imenu Bond, James Bond, došao je i prošao, a Pierce je, ovjenčan slavom, nastavio s dobrom glumom. U kakvoj god ulozi se pojavio, a neke su od njih bile doista komične, njegovi filmovi su redovito bili najveći ljetni/zimski hitovi. On je glumac koji funkcionira dobro u svim žanrovima.

Pogotovo mu dobro leže krimi-komedije, uloge neodoljivih lopova u kojima se uvijek nađe poneka izuzetno zgodna partnerica. Bez obzira na to, naočitog Piercea nikad nisu pratili nikakvi ljubavni skandali: po tome je sličan još jednom velikom glumcu, pokojnom Paulu Newmanu, koji je cijeli život proveo s jednom ženom.

Na tragu je to poznate rečenice Paula Valeryja koji u jednoj od svojih bilježnica piše da je veća mudrost i umijeće voljeti jednu ženu nego više njih. Dok ženskarima od njihovih afera ne ostaje ništa, samo onaj tko se doista veže sa svojom partnericom, shvati što je to ljubav. Međutim, Pierce nije uspio ostvariti obiteljsku idilu kakvoj je težio: najprije mu je umrla voljena prva žena, a sada, tridesetak godina kasnije, od iste bolesti i kćer.

Smrt je čak dva puta pokucala na vrata Piercove kuće i to nije nešto što se može prebroditi, zaboraviti. Znam da će on i dalje glumiti i očaravati nas svojom laganom ironijom i plavim očima, ali breme obiteljskih tragedija i teških uspomena iz djetinjstva nosit će svuda sa sobom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak
VIDEO

Najveći skandal u 'Milijunašu': Osvojio je milijun varajući sa ženom, pogledajte taj trenutak

Britanac Charles Ingram (59) je u rujnu 2001. točno odgovorio na finalno pitanje kviza, ali na kraju nije dobio ništa jer se pokazalo da je varao pred očima publike, voditelja i gledatelja

Popljuvao Baby Lasagnu na društvenim mrežama: Obranila ga i popularna srpska pjevačica
'MOLIM...?'

Popljuvao Baby Lasagnu na društvenim mrežama: Obranila ga i popularna srpska pjevačica

Američkom obožavatelju Eurosonga zasmetao je naglasak kojim Baby Lasagana govori engleski
Stela Rade: Nisam dobila priliku otići na Eurosong, ali ću izvesti  'Rim Tim Tagi Dim' na harmonici
EUROSONG KARAOKE I KVIZOVI

Stela Rade: Nisam dobila priliku otići na Eurosong, ali ću izvesti 'Rim Tim Tagi Dim' na harmonici

Da Baby Lasagna ima ogromnu podršku, pokazuje i to što će se u pojedinim gradovima organizirati gledanje Eurosonga, uz nastupe domaćih zvijezda. Stela će fanove zabavljati u Rijeci