Obavijesti

Show

Komentari 15

Luntovi su magiju s pozornice preselili u svoje privatne živote

Luntovi su magiju s pozornice preselili u svoje privatne živote
5

Alfred i Lynn najbolji su par u povijesti američkog kazališta i kinematografije. Skupa su glumili u predstavama, snimili jedan film, radili su i na radijskim i TV projektima

VIDEO

Zabavite se tijekom sunčanja na plaži, ali i tijekom kišnih ljetnih dana uz naše priče o vječnim ljubavima u Hollywoodu. U serijalu priča donijet ćemo vam pregled najvećih ljubavi glumačkih legendi.

Nijedan bračni par u povijesti američkog kazališta nije imao takvu kemiju na pozornici kao što su to imali Alfred Lunt i Lynn Fontanne . Mnogi ih smatraju i najboljim glumačkim parom ikada. Upoznali su se 1919. i tada su prvi put zajedno glumili u predstavi 'A Young Man’s Fancy', zaljubili su se i vjenčali tri godine poslije.

Lynn je lagala o svojim godinama

Oboje su bili vrhunski profesionalci. Nisu se zadovoljili samo činjenicom da imaju izvanredan talent već su težili izvrsnosti zbog svoje strasti za kazalištem. Bili su posvećeni umjetnosti i jedno drugome.

Kada su se upoznali Lunt je imao 27 godina, a Lynn 32. On je mislio da je Lynn od njega mlađa pet godina. Fontanne je godinama pokušavala sakriti svoju pravu dob i tvrdila je da je pet godina mlađa, a ne starija, od supruga. Čak i nakon njegove smrti Lynn je nastavila lagati o svojim godinama. Čak je i u službenim dokumentima navela godinu rođenja kao 1893., a ne 1887.

Bili su nerazdvojni u kazalištu, ali i u životu

Alfred i Lynn u prvih nekoliko godina braka postali su najpoštovaniji, najpopularniji i najplaćeniji glumci u Americi, a čak su im i kritičari bili naklonjeni. Oboje su bili strastveni u svom poslu, a na vrhuncu svojih samostalnih karijera 1924. donijeli su nevjerojatnu odluku.

Odlučili su potpisati ugovor s, tada novim, Kazalištem Guild koji je bilo usmjereno prema avangardi i novom načinu rada, a pristali su na ogromno smanjenje plaće. Tada su zarađivali 11.000 kuna tjedno, a pristali su na 3700 kuna tjedne zarade. Čvrsto su vjerovali da je od novca važnije stvarati kvalitetan sadržaj koji će imati utjecaja na publiku.

Ipak, imali su svoje uvjete. Tražili su da glume zajedno, a ne u različitim predstavama i da ne glume za vrijeme ljeta, kako bi se mogli odmarati na svom imanju Deset dimnjaka u Wisconsinu.

Uveli su revoluciju u kazalište

Od tada pa sve do kada su otišli u mirovinu 60-ih, Luntovi su glumili samo zajedno, u timu. Kao par imali su nemjerljiv utjecaj na američko, ali i kazalište općenito. Uveli su revoluciju na 'daske koje život znače'. Prije Luntovih u predstavama nije bilo dijaloga koji se preklapaju, glumci nisu okretali leđa publici, nije bilo ni strastvenih dodira između glumaca, a sve je izgledalo stvarno i prirodno.

- Lynn i Alfred projicirali su životinjsku živost, duh radosti i intenzivan užitak u življenju i zaljubljenosti. Odvojeno su bili originalni i briljantni glumci. Zajedno, bili su neodoljivo izražavanje životne sile i radosti življenja - napisao je o Luntovima biograf Maurice Zolotow.

Luntovi su bili omiljeni u umjetničkim krugovima i svatko tko je bio 'netko' želio je doći družiti se s Lynn i Alfredom u na njihovo imanje koje je ubrzo postalo dom umjetnosti.

Važnija im je bila umjetnost od novca

Lynn i Alfred glumili su u ukupno više od 40 predstava, ali zajedno su snimili samo jedan film 'The Guardsman' koji je bio apsolutni komercijalni uspjeh, a odlično su ga prihvatili i kritičari. Alfred je čak bio nominiran za Oscara za najbolju ulogu u filmu. Ponude iz filmskih studija nakon 'The Guardsmana' samo su se slijevale, ali najtraženiji glumački par mrzio je proces snimanja filmova, draže im je bilo kazalište.

Odvojeno su bili originalni i briljantni glumci. Zajedno, bili su neodoljivo izražavanje životne sile i radosti življenja

Jedan studio čak im je 1932. ponudio tada vrtoglavih milijun dolara (oko 5,5 milijuna kuna) za dva filma, ali odbili su ih.

- Dragi gospodine, možete nas potkupiti, ali ne smije nam biti dosadno. Ništa više od filmova - navodno je tada Lynn odbrusila glavešinama studija.

Alfred i Lynn nastavili su se baviti onim što su znali najbolje - kazalištem, ali surađivali su i na televizijski i radijskim projektima.  Posljednja zajednička predstava prije mirovine bila im je 'The Visit' 1958. Odigrali su je na Broadwayju u kazalištu Lunt-Fontanne koje je nazvano njima u čast.  Za svoj doprinos kazalištu i dramskoj umjetnosti dobili su brojne nagrade i priznanja poput počasnog Tonyja 1970. te nagrade Emmy 1965. koju su dobili za televizijsku dramu 'The Magnificent Yankee'.

VIDEO

Nakon što su otišli u mirovinu 1960., živjeli su mirnim životom na svom imanju koje je sada nacionalni spomenik. U braku su bili 55 godina, sve do Alfredove smrti od posljedica tumora 1977. Lynn je umrla šest godina kasnije od upale pluća. Pokopani su zajedno na groblju u Milwaukeeju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 15

VIDEO

Firma Doris Pinčić ostala je na jednom zaposlenom, pogledajte koliko je zaradila prošle godine
OMILJENA VODITELJICA

Firma Doris Pinčić ostala je na jednom zaposlenom, pogledajte koliko je zaradila prošle godine

Glumica i voditeljica Doris Pinčić Guberović ima i vlastitu tvrtku 'DPR', a koja je prema najnovijim podacima FINA-e 2023. završila s dobiti. No, osim što je pao broj zaposlenika, pala je i ukupna dobit same tvrtke

Nikolina Pišek opet u problemu! 'Lagali su me, rekli su da će sve biti u redu. Ne vjerujte nikom...'
O SELIDBI U LUKSUZNU VILU

Nikolina Pišek opet u problemu! 'Lagali su me, rekli su da će sve biti u redu. Ne vjerujte nikom...'

Voditeljica je vilu kupila s pokojnim suprugom Vidojem Ristovićem, a vrijedna je 1.7 milijuna eura
Tina i Tiago nakon 'Braka' za 24 sata: 'Gdje ćemo živjeti? E za to pitanje je odgovoran muškarac'
ZALJUBILI SU SE

Tina i Tiago nakon 'Braka' za 24 sata: 'Gdje ćemo živjeti? E za to pitanje je odgovoran muškarac'

Tinu u showa 'Brak na prvu' su jako iznenadile izjave drugih kandidata, a Tiago ništa nije shvatio osobno