Obavijesti

Show

Komentari 3

Majčina smrt obilježila princa: 'Što sam to pogrešno učinio?'

Majčina smrt obilježila princa: 'Što sam to pogrešno učinio?'
14

SRETAN OBITELJSKI ČOVJEK Izgledaš predivno, rekao je uzbuđeni William svojoj odabranici Kate Middleton u Westminsterskoj opatiji kada joj je podigao veo s lica.

VIDEO

Princ William, vojvoda od Cambridgea, punim imenom William Arthur Philip Louis rođen je na današnji dan 1982. u Londonu. Stariji sin princa prijestolonasljednika princa Charlesa (69) i pokojne princeze Diane, te unuk kraljice Elizabete II. (92) i princa Filipa (97), vojvode Edinburgha drugi je u liniji nasljeđivanja britanskog kraljevskog prijestolja, odmah iza oca, a ispred svog sina Georga (4).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:47

ZA razliku od svog nestašnog mlađeg brata Harryja (33, koji se u svibnju vjenčao s bivšom glumicom Meghan Markle (36), Williamov život nisu obilježili skandali vezani uz partijanje, ali ga jem, baš kao i brata, obilježila tragična smrt majke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Prinčevi Harry i William imaju 'polusestru' koju su zaboravili
Prinčevi Harry i William imaju 'polusestru' koju su zaboravili

Nakon završetka Mrs. Mynors School, u razdoblju 1987.-1990. pohađao je Weatherby School u Londonu. Od 1990. do 1995. školovao se u Ludgrove School u Berkshireu.

Tragedija nakon koje više ništa nije bilo isto

William je 1997. doživio osobnu tragediju kada mu je majka poginula u automobilskoj nesreći u Parizu. Princ, tada petnaestogodišnjak, i mlađi brat, princ Harry hodali su iza majčina lijesa na njenom pogrebu koji je održan 6. rujna 1997. u Westminsterskoj opatiji.

Inače, William i Harry godinama kasnije progovorili su o ovom iznimno teškom životnom razdoblju. Naime, BBC-jev dokumentarac “Diana, naša majka: život i naslijeđe”, koji je bio prikazan povodom 20. godišnjice princezine smrti.

Kad su se posljednji put čuli s majkom, prinčevi su bili na odmoru s rođacima.

Fanovi pred bolnicom u kojoj će roditi Middleton: Uzbuđeni smo
Fanovi pred bolnicom u kojoj će roditi Middleton: Uzbuđeni smo

- Ja i Harry smo bili s rodbinom u Balmoralu, u kraljičinoj rezidenciji, i baš smo se dobro zabavljali pa nam se jako žurilo. Znate, pozdravili smo se i samo smo joj na brzinu rekli: ‘Vidimo se kasnije’. Naravno, da sam znao što će se dogoditi, ne bih se tako ponašao - ispričao je William.

Hodati za majčinim lijesom bio im je najteži događaj u životu. Pritom su, kako priliči članovima kraljevske obitelji, morali skrivati osjećaje.

Princess Diana death anniversary

- Sjećam se da sam bio u potpunosti ukočen, dezorijentiran i vrtjelo mi se u glavi. Bio sam zbunjen. Sve vrijeme sam se pitao: ‘Zašto ja? Zašto nam se to dogodilo? Što sam to pogrešno učinio - ispričao je William.

S pučankom Kate našao je sreću

Nakon godine odmora, tijekom koje je posjetio Čile, Belize i afričke zemlje, William je upisao St Andrews University u Škotskoj gdje je diplomirao geografiju, a tamo je upoznao i svoju današnju suprugu.

Za njihovu vezu pročulo se kad su ih 'uhvatili' zajedno na skijanju u Švicarskoj 2004. Zaprosio ju je u studenome 2010. s 12-karatnim prstenom sa safirom, koji je pripadao njegovoj majci, tragično preminuloj Lady Diani.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:00

Vjenčali su se pet mjeseci kasnije. Dan kraljevskog vjenčanja proglašen je državnim praznikom, a Britanci taj dan, kao ni dan nakon njega nisu morali raditi.  Televizijski prijenos 29. travnja 2011. godine gledalo je tri milijarde ljudi, na ulicama je bilo više od dva milijuna ljudi, a kako bi sve prošlo u najboljem redu pobrinulo se 5000 policajaca i 2200 vojnika. 

Ceremoniju vjenčanja online je pratilo oko 72 milijuna gledatelja pa se sudbonosno 'da' princa Williama i Kate Middleton našlo čak u Guinnessovoj knjizi rekorda i to u rubrici 'Najviše live streamova za jedan događaj'.

Duke and Duchess of Cambridge 1st wedding anniversary

Među uzvanicima su bili svi ambasadori zemalja s kojima Velika Britanija ima normalne diplomatske odnose. Bilo je tu više od tisuću članova obitelji i prijatelja mladenaca te svih 27 članova Williamove helikopterske jedinice. Na listi su se našli i brojni bogataši te pripadnici svjetskog jet seta i estrade.

Na najsretniji dan u svom životu pozvali su beskućnike, volontere i djecu bez  roditelja. Mladi par htio je da na vjenčanju sudjeluju i obični ljudi, a ne samo uglednici. Među uzvanicima je zbog toga bilo i stotinjak sretnika koji im nisu prijatelji ni članovi obitelji jer su dobili jednu od sto posebnih pozivnica. 

Pozvali su bivše partnere

Kate je pozvala i bivšeg dečka Ruperta Fincha, s kojim je hodala prije veze s Williamom, i svoju tinejdžersku ljubav Willema Marxa dok je William pozvao sve svoje bivše djevojke, Isabellu Anstruther-Gough-Calthorpe, Arabellu Musgrave, prvu djevojku Rose Farquhar te Jeccu Craig.

Bio je to najveći društveni događaj u Velikoj Britaniji nakon vjenčanja Williamovih roditelja, a izazvao je ogromnu euforiju.

Rodila sam u istoj bolnici kao i Kate: Sve je koštalo 85.000 kn
Rodila sam u istoj bolnici kao i Kate: Sve je koštalo 85.000 kn

Trgovine su bile preplavljene raznim predmetima koji su bili na granici dobrog ukusa, primjerice tanjurima, šalicama, žlicama, svijećnjacima, vazama, majicama, plišanim medvjedićima te čak i toaletnim papirom s likom mladenaca. Veliki hit bila je lutka po uzoru na Kate čija je cijena bila 290 kuna. 

Među mnogobrojnim 'suvenirima' mogli su se kupiti kondomi za 'kraljevski užitak', kopije zaručničkog prstena koji je William dao Kate, pepeljare, puzzle, priručnici, kraljevski zlatnici, ormari s crvenim kliznim vratima s kojih se smiješe mladenci kao i vrećice za povraćanje s njihovim likom za one kojima je 'puna kapa' kraljevskog vjenčanja.

- Izgledaš predivno - rekao je uzbuđeni William Kate u Westminsterskoj opatiji kada joj je podigao veo s lica. 

Nakon izgovaranja zavjeta William se malko namučio, jer je prsten zapeo, dok joj je na prst stavio vjenčani prsten iz velških rudnika izrađen od grumena zlata koji je kraljevska obitelj dobila 1923. godine.

William nije digao ručnu kočnicu 

Nakon što su razrezali svadbenu tortu od osam katova ukrašenu s 900 sitnih dekoracija i 16 cvjetova, od kojih je svaki nešto simbolizirao, novopečenu suprugu princ je iznenadio vožnjom u očevom Aston Martinu DB6 Volante iz 1969. godine. U automobilu, na čijim je stražnjim registarskim tablicama pisalo 'Upravo vjenčani' odvezli su se do Clarence Housea te oduševljeno mahali razdraganoj masi. Nakon vjenčanja službeni fotograf Arthur Edwards otkrio je da tijekom svadbe ipak sve nije išlo po planu. Williamov otac otkrio mu je da mu je žao što je Williamu posudio auto jer je zaboravio spustiti ručnu kočnicu pa je automobil čudno radio. 

Kate i princ William predstavili sina: Sad imam trostruku brigu
Kate i princ William predstavili sina: Sad imam trostruku brigu

Princ Charles navečer je mladencima priredio svečanu večeru za 300 uzvanika. Kate se iz vjenčanice koja je navodno koštala 2.1 milijuna kuna presvukla u bijelu haljinu od satena s otkrivenim ramenima i pasicom u koju su ušiveni dijamanti, a William je odoru zamijenio elegantnim crnim odijelom. 

Nakon što je do samog vjenčanja izgled svoje vjenčanice i njezina dizajnera uspješno držala u tajnosti poput kakve državne tajne, Kate se pred Westminsterskom opatijom pojavila u vjenčanici dizajnerice Sarah Burton iz dizajnerske kuće Alexander McQuenn, a modni kritičari pohvalili su njezin odabir. Nakon vjenčanja pojavila su se nagađanja da je Kateina vjenčanica kopija haljine talijanske glumice Isabelle Orsini koja se prije tri godine udala za belgijskog princa Edouarda de Ligneua te da nevjerojatno nalikuje na onu u kakvoj se udala Grace Kelly. Orisni je izjavila kako je odmah čim je vidjela Kate uočila kako nosi vjenčanicu gotovo istovjetnu njezinoj i unatoč tome pohvalila njezin odabir. 

PA/Pixsell

- Veoma je elegantna. Haljina je klasična, sviđa mi se skromni veo koji se slaže s krunom kraljice Elizabete. Kate nikad nije bila tako lijepa - pohvalio je Kate dizajner Karl Lagerfeld.

Mladenkina sestra Pippa plijenila je poglede u crkvi i na zabavi, a neki misle da je svojom pojavom čak uspjela zasjeniti i samu mladenku.  

Uzvraća 'uslugu': William će biti vjenčani kum bratu Harryju
Uzvraća 'uslugu': William će biti vjenčani kum bratu Harryju

Mjesec dana nakon vjenčanja medeni mjesec proveli su na Sejšelima Par je sutradan otišao na vikend putovanje, a medeni mjesec su odgodili jer se William morao vratiti na posao. Mjesec dana nakon vjenčanja u tajnosti su napustili Veliku Britaniju i deset dana uživali na Sejšelima. 

Sedam godina kasnije kraljevski par ima sina Georgea i kći Charlotte (2), a prije nekoliko mjeseci dobili su sinčića Louisa Arthura Charlesa.

Royal wedding

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom
EMOTIVNA OBJAVA

Antonia Dora Pleško pokazala svoje roditelje: Njezinu majku usporedili sa slavnom glumicom

Mlada pjevačica pokazala je fotku svojih roditelja s njihova vjenčanja, a onda i svoju. Brojne obožavatelje je raznježila objavom

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Alan izvrijeđao Danijelu: 'Imaš toliko celulita da ne stane u šleper! Zašto? Pokvarena si!'
DRAMA U 'BRAKU NA PRVU'

Alan izvrijeđao Danijelu: 'Imaš toliko celulita da ne stane u šleper! Zašto? Pokvarena si!'

Danijela i Alan od stručnjaka iz showa 'Brak na prvu' dobili su zadatak poredati životne vrijednosti te su se zbog toga posvađali