Obavijesti

Show

Komentari 9

Melania Trump je 'strašilo za ptice', Ronaldo hit na internetu, a Kraljica ogromna glava u vrtu

Melania Trump je 'strašilo za ptice', Ronaldo hit na internetu, a Kraljica  ogromna glava u vrtu
7

Autorska sloboda i kreativnost po mnogima ne vrijedi u poslu kiparstva. Sve mora biti točno i vjerno izrađeno, svaka vlas kose, žila na vratu i madež na licu. A treba i uračunati i vječnu kritiku javnosti

VIDEO

Shvaćam da su ljudi nezadovoljni. Na prvi pogled ni ja nisam vidio sličnost, priznao je kipar Slavko Bunić nakon što je u subotu otkriven kip prerano preminulog pjevača Toše Proeskog.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Kipar koji je isklesao Tuđmana i Tošu VIDEO

Otkad je kip svečano otkriven u Novoj Gradiški ne stišavaju se kritike na račun kipara. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kipar koji je isklesao Tuđmana i Tošu: 'Sličnost nisam ni ja vidio'
Kipar koji je isklesao Tuđmana i Tošu: 'Sličnost nisam ni ja vidio'

- Kipovi ne moraju prikazivati pravu sličnost jer za tako nešto bi trebali biti stvoreni od krvi i mesa - pravdao se bezuspješno Bunić. Isti autor zaslužan je i za kip Franje Tuđmana kojeg je poklonio Crkvi, a za kojeg je objasnio da se svidio mnogima, ali ne i onima u Zagrebu.

Autorska sloboda i kreativnost po mnogima ne vrijedi u poslu kiparstva. Sve mora biti točno i vjerno izrađeno, svaka vlas kose, žila na vratu i madež na licu. Kako je biti suočen s lavinom kritika i ponajviše ismijavanja osjetio je na koži portugalski umjetnik Emanuel Santos.

Daily Instagram Posts

On se 2017. primio nezahvalnog posla, trebao je napraviti brončanu skulpturu za Cristiana Ronalda koji je uvelike poznat po tome da je perfekcionist. Predstavljanje i nije prošlo onako kako se nadao.

- Nemoguće je zadovoljiti i Grke i Trojane. To nije uspio niti Isus - rekao je prilikom predstavljanja Santos.  O ukusima se ne raspravlja, ali teško da je on zadovoljio ičije.

- Nije jednostavno kako se čini. Bitan je utjecaj kojeg je statua ostvarila. Pripremao sam se za ovo, koristio sam fotografije Cristiana koje sam pronašao na internetu i tako sam krenuo raditi - pojasnio je autor.

Cristiano se na sve to s kiselim osmijehom nasmijao te dodao da je ispao starije nego što zapravo izgleda. 'Pravdu' je dočekao godinu dana kasnije kada se Santos novom skulpturom iskupio.

FILE PHOTO: Life-size wooden sculpture of U.S. first lady Melania Trump is officially unveiled in Rozno, near her hometown of Sevnica

Brončani kip u rodnoj Sloveniji 2020. dobila je bivša prva dama SAD-a Melania Trump. Za razliku od Cristianovog kipa gdje je autor 'promašio' nekoliko crta lica, Melania je skroz neprepoznatljiva. Slobodna autorska ruka? Može se reći.

Izvorni drveni kip u prirodnoj veličini, čiju je izradu naručio američki konceptualni umjetnik iz Berlina Brad Downey, motornom je pilom izrezbario obrtnik i lokalni umjetnik Aleš Zupevc.

FILE PHOTO: Life-size wooden sculpture of U.S. first lady Melania Trump is officially unveiled in Rozno, near her hometown of Sevnica

S podignutom lijevom rukom kip oponaša pozu s inauguracije njezina supruga Donalda 2017. godine. Mnogi su ovo umjetničko djelo zbog prirode u kojoj je postavljena nazivali "strašilom za ptice". 

Nesvakidašnji 'poklon' povodom tada 90. rođendana dobila je kraljica Elizabeta. Umirovljeni Ben Bennett u svom domu u Berkshireu izradio je četiri metra visoke glave napravljene od gline u čast slavljenice. Da upotpuni 'set', izradio je i glavu supruga, princa Philipa.

Queen

- Kada sam ih tek napravio, gledao sam kroz prozor i primijetio pet ili šest Range Rovera ispred dvorišta, siguran sam da ih je Kraljica htjela vidjeti - ispričao je svojevremeno Bennett za The Telegraph.

Tuđmanov sin: Što to rade, ti spomenici ne sliče na mog oca
Tuđmanov sin: Što to rade, ti spomenici ne sliče na mog oca

Ova nadasve sjajna i šarena pojava pokojnog Kralja popa izazvala je ogromnu kontroverzu u Engleskoj. Postavljena je ispred stadiona Craven Cottage, nogometnog kluba Fulham 2011., a 2013. je premještena u Nacionalni muzej u Manchesteru. 

Soccer - Barclays Premier League - Fulham v Blackpool - Craven Cottage

Kako su tada objasnili iz kluba, stadion je bio neprikladno mjesto za ovakav kip zbog čega su bili ismijani. Vrhunac se dogodio 2019. kada je muzej skroz uklonio kip zbog silnih optužbi na račun Michaela Jacksona koje su se pojavile nakon dokumentarnog filma o njemu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju