Obavijesti

Show

Komentari 386

'Edita je samostan zamijenila pustinjačkim načinom života'

'Edita je samostan zamijenila pustinjačkim načinom života'
7

Bivša prvakinja kazališta 'Gavella' prije 13 godina otišla je u samostan strogog reda u španjolskom gradu Avila. U listopadu 2008. položila je vječne zavjete kojima je postala 'Kristova zaručnica'

VIDEO

Već dugi niz godina ona je osjećala da je Bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja. Od samog početka znala je i koji je to način. Bilo je to pustinjaštvo. Život van samostana na pustom i osamljenom mjestu, nenasaljenom i u samoći, rekla je Jadranka Kanajet, majka bivše glumice Edite Majić (47). 

Edita Majić izdržala kušnju i postaje 'zaručnica Krista'
Edita Majić izdržala kušnju i postaje 'zaručnica Krista'

Edita je prije 13 godina napustila glumačku karijeru, ali i 'običan' život te je otišla u samostan bosonogih karmelićanki Sv. Josipa u Avili. Četiri godine bila je na 'roku kušnje' u kojem je trebala odlučiti hoće li zauvijek ostati tamo.

Edita je u listopadu 2008. položila vječne zavjete kojima je postala 'Kristova zaručnica'. Sedam mjeseci godišnje je postila, a većinu vremena morala je šutjeti kako bi, objasnila je tada Edita, čula Božji glas. Živjela je u sobi u kojoj je mogla primati i posjete, ali samo kroz dvostruke rešetke. 

- Moj samostan pripada strogom redu. Nismo doslovce bose, nego nosimo sandale. Ljeti smo bose, a zimi obučemo čarape - ispričala je prije ulaska u samostan Majić, koja se sada zove Edita Marija od Križa.

Bivša je glumica sedam godina, priča njezina majka, čekala pravi trenutak da ode živjeti pustinjačkim načinom života. Čitala je, dodaje, knjige o svecima pustinjacima i o pustinjaštvu, te joj je čežnja za tim načinom života rasla iz dana u dan. 

Prije tri mjeseca, Edita je uz pomoć biskupa pronašla kuću na brdu, na osami šumskog kraja koji se zove Desierto de Cristo Rey (Pustinja Krista Kralja). 

- Trenutačno su u realizaciji projekti koji rješavaju njezino dugoročno življenje pustinjaštva u skladu s Božjim planom i naumom - otkriva Jadranka za Bitno.net. Na svoju kćer, ističe, jako je ponosna. 

Kada je napustila glumu i Hrvatsku, Mani Gotovac izjavila je da su Editu 'krhkost, silna emocija, jedna nesretna ljubav i heroin' zauvijek odvojili od svega. 

- Edita je bila na rubu života i drago mi je što je pronašla put da se tome otrgne i nastavi živjeti - rekla je 2015. Gotovac koja je tvrdila da je za vrijeme rada u ITD-ovoj predstavi 'Gorki, gorki mjesec' počela glumičina ovisnost zbog nesretne ljubavne veze. Rekla je da je Majić bila na rubu samoubojstva. 

Mani o Editi: Nesretna ljubav i heroin odvojili su je od nas...
Mani o Editi: Nesretna ljubav i heroin odvojili su  je od nas...

Redovnica koje se do tada nije obraćala javnost, preko svojih odvjetnika tada je demantirala tvrdnje bivša ravnateljice ITD-a. 

- O samoubojstvu nikada nije razmišljala, ni u najtežim životnim trenucima, pa ni zbog nesretne ljubavi. Napominjemo kako čak ni tvrdnja gospođe Mani Gotovac da je u vrijeme rada na predstavi 'Gorki, gorki mjesec' Edita paralelno živjela jednu nesretnu ljubav, nije istinita - bila je tada u sretnoj vezi. Nikada nije bila ovisnica o heroinu, a niti bi ovisnost mogla biti razlogom da život posveti redovničkom zvanju - stajalo je u Editinu pismu poslanom preko odvjetničkog ureda. 

Tada je Majić poručila da je njezino preobraćenje počelo već u siječnju 1999. kada je, ističe, drastično promijenila način života. 

- U vrijeme zajedničkog rada na 'Antigoni', u režiji Paola Magellija, već je bilo prošlo više od godinu i pol dana od Editinog obraćenja te je ona žudjela za odlaskom iz svjetovnog života. Više nimalo nije bila sretna u svijetu teatra i glume. Zbog toga se strašno mučila odigrati tu ulogu, tim više što se njezin svjetonazor kosio s nekim redateljskim rješenjima, a to je rezultiralo napetostima na probama. Moguće da je gospođa Gotovac tada pogrešno protumačila Editinu muku i nezadovoljstvo, kao netko tko donosi zaključke o drugome promatrajući ga sa strane - stajalo je u pismu. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 386
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu