Obavijesti

Show

Komentari 0

'Mostovi' Rundek Cargo Trija zaveli su publiku, ali i kritičare

'Mostovi' Rundek Cargo Trija zaveli su publiku, ali i kritičare
5

Na nadolazećim koncertima u Tvornici kulture i Tvrđavi sv. Mihovila, Rundek Cargo Trio predstavit će novi album, ali i zasvirati brojne starije Rundekove 'stvari'

VIDEO

Nakon dva rasprodana koncerta u beogradskoj Barutani, Rundek Cargo Trio dolazi u Zagreb i u četvrtak, 18. lipnja nastupa u Tvornici kulture, a dan poslije u Šibeniku na Tvrđavi sv. Mihovila. 

Novi album Mostovi' je i nakon dva tjedna prodaje na čvrstom trećem mjestu najprodavanijih domaćih albuma u Hrvatskoj (podaci HDU). 

Ususret kontinentalnoj i morskoj premijeri albuma 'Mostovi', fantastične glazbene kritike gotovo same traže da ih pobrojimo, jer je po svemu sudeći riječ o jednom od remek djela hrvatske glazbene scene u posljednjih dvadesetak godina. Evo nekoliko kratkih osvrta iz do sad objavljenih kritika. 

- Nitko nije očekivao da će Rundek novim albumom podbaciti, pogotovo nakon što smo čuli najavni singl 'Don Juan'. Ali da će ovako briljirati, tome smo se mogli samo ludo nadati. Naime, ne pretjerujem kada kažem kako je navedeni singl jedna od najboljih domaćih pjesama u posljednjih 20 godina, s besprijekornim poetskim stihovima ('Tu bila je tek blida sjen iz fantazama'), autoreferencijalnim svilenim šalom i violinom Isabel koja sve više zvuči kao Warren Ellis. Ali 'Mostovi' donose još mnogo, mnogo toga - kazao je Ivan Laić (Ravnododna.hr). 

- Čovjek bi rekao da je životom na relaciji Pariz – Zagreb – Brač, Darko Rundek uspio sebi stvoriti takvu poziciju da živi u vlastitom umjetničkom svijetu, da ne kažem balonu, u kojem nema možda opterećivanja prosječnom (hrvatskom) svakodnevicom. Najnoviji album Rundek Cargo Trija 'Mostovi', demantira to s nekoliko izrazito angažiranih pjesama kakve vjerojatno nije imao još od 'Radnička klasa odlazi u raj' iz prve faze Haustora - rekao je Arsen Oremović (Večernji list).

- Moment koji najbolje opisuje recentni rad Rundeka, Isabel i Vranića je fotografija na pozadini ovitka albuma: svo troje je u jednom zagrljaju jer je upravo to ono što opisuje sve note i riječi na ovom albumu: sve je zagrljeno i isprepleteno, a vjerujem da će Rundekova suradnja s Isabel i Vranićem biti označena kao ona sa Sacherom u Haustoru - kazao je Zoran Tučkar (Muzika.hr).

  Nakon Plavog aviona, Mostovi su drugi odličan album Rundek Cargo Trija, što znači da je Rundek danas u sretnoj muzičkoj simbiozi kao valjda nikada u karijeri: s iznimnom violinisticom Isabel i Dušanom Vranićem – Ducom, Rundek je pronašao duboko unutrašnje zajedništvo i „Mostovi“, snimljeni na otoku Braču, zaista zvuče „prirodno“ i „organski“ i odišu nestvarnom, ljekovitom smirenošću - izjavio je Nenad Rizvanović (Globus). 

- U najmanju ruku je zanimljivo koliko puta jedan vješt i iskusan glazbenik je u stanju promijeniti svoj glazbeni pristup na svakom novom albumu, dok istovremeno uspijeva zadržati svoj prepoznatljivi, rekao bih lajtmotiv. Darko Rundek je dobar primjer takvog umjetnika kojemu nisu dovoljne metaforički rečeno, prve mrvice glazbenog stvaranja, nego sa svakim novim albumom se jasno vidi korak prema nekom novom prostranstvu - rekao je Antonio Rozić (Soundreport).

- A 'Mostovi' su sasvim solidan album, možda mrvicu bolji od prethodnika, koji nalazi Rundeka u sjajnoj verbalnoj formi, bilo da izvrće naopačke teorije globalne zavjere ('Ima ih'), bilo da lamentira o nečemu što ni sam bog otac nema šanse razumjeti ili se pak, što je ovdje nerijetko pojava, samo dobro zaj.... -zaključila je Vanja Runjić (Jutarnji list).

- Rundek je glazbenik sasvim drugačijeg profila na što upozorava već uvodna pjesma 'Džaba' začinjena kratkim i efektnim citatom Šarla Akrobate „mali čovjek želi preko crte“. U 35-godišnjoj karijeri  Darko se našao na Arsenovom tragu  tek onda kad je i sam napisao pjesmu za Natali Dizdar. Međutim, „Mostovi“ doista imaju vrlo sličan potencijal kao 'Ministarstvo straha'. Aktualni singl 'Don Juan' i izvrsna naslovna kompozicija odmah se mogu izdvojiti kao krucijalni dokazi da je autor još uvijek u punoj snazi - kazao je Ilko Ćulić (24sata Express). 

Na nadolazećim koncertima u Tvornici kulture i Tvrđavi sv. Mihovila, Rundek Cargo Trio predstavit će novi album, ali i zasvirati brojne starije Rundekove „stvari“ u kojima i danas svi rado uživaju, a nakon toga slijedi potpisivanje „Mostova“  i druženje s publikom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'
'IMA DOSTA SLIČNOSTI'

Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'

Simon Charles Dorante-Day je uvjeren da je plod prve afere slavnog kraljevskog para, a rodio se kada je Charlesu bilo 17, a Camilli 18 godina