Obavijesti

Show

Komentari 0

Mrlja u karijeri: Četvero mrtvih zbog besplatnog koncerta

Mrlja u karijeri: Četvero mrtvih zbog besplatnog koncerta
20

Zbog visokih cijena ulaznica na koje su se žalili njihovi obožavatelji, Stonesima je na pamet pala ideja o besplatnom koncertu koji su odlučili napraviti za kraj turneje

VIDEO

Na Altamontskom besplatnom koncertu 6. prosinca 1969. godine nastupili su Santana, The Flying Burrito Brothers, The Jefferson Airplane te Crosby, Stills i Nash&Young. Organizirali su ga Rolling Stonesi koji su nastupali posljednji, a koncert su zamislili kao 'zapadni Woodstock' koji je predstavljao treći masovni rock-događaj u SAD-u 1969. godine (poslije Montereya i Woodstocka). Koncert je posjetilo 300 tisuća ljudi, ali nikome nije ostao u lijepom sjećanju. Obilježio ga je niz incidenata i propusta. Pamti se po lošoj organizaciji, kao što je nedostatak zahoda, ali i po nekoliko tragičnih događaja. Za početak, riječ je o ubojstvu jednog člana publike koje se pripisuje odluci Stonesa da kao zaštitare zaposle članove motorističke grupe 'Hell's Angels'.

Oni su započeli nerede koji su prerasli u pravi stampedo, a jedan od njihovih pripadnika ubio je Meredith Hunter, tada 18-godišnjeg mladića čiji  je nadimak bio 'Murdock'. Incident su uhvatile kamere pa je ta scena prikazana i u dokumentarcu s ovog koncerta, 'Gimme Shelter'. Član Hell's Angelsa koji je ubio mladića, Alan Pasaro, osuđen je za ubojstvo,  ali je oslobođen nakon što je porota vidjela snimke incidenta. Osim ubojstva, koncert će biti upamćen po još tri smrtna slučaja. Dvoje ljudi koji su prisustvovali koncertu poginulo je u prometnoj nesreći, a jedan se utopio u kanalu za navodnjavanje. Uz sve to, tijekom koncerta ukradeni su brojni automobili, a materijalna šteta bila je ogromna. Smatra se da je do svega ovoga došlo jer se mjesto za koncert odabralo na brzinu. Osim što nije bilo dovoljno zahoda, nije bilo ni medicinskih objekata.Također, umjesto da je pozornica bila na vrhu padine, bila je na dnu. Zbog kratkog vremena koji bi imali za promjenu lokacije, organizatori pozornicu nisu mogli pomaknuti. 

Članovima Rolling Stonesa ideja o besplatnom koncertu na pamet je došla jer su se mnogi tijekom njihove turneje 1969. godine žalili na visoke cijene ulaznica. Zbog toga su svoj posljednji koncert na toj turneji odlučili odraditi besplatno. Prije trkališta u Altamontu u ponudi su bila još tri mjesta na kojima je bilo moguće prirediti koncert, no od njih se, iz određenih razloga odustalo. 

Zašto su Stonesi kao zaštitare zaposlili Hell's Angelse?

Rolling Stonesi su Hell's Angelse kao zaštitare zaposlili na preporuku članova benda 'Grateful Dead' na čijem koncertu nije bilo nijednog incidenta. Članovi motociklističke grupe odlučili su pristati na zahtjev Rolling Stonesa u zamjenu za određenu količinu piva. Neki od članova Hell's Angelsa dan poslije incidenta pričali su kako im je rečeno da je njihov zadatak samo sjediti na pozornici dok koncert ne završi. U slučaju da se nešto dogodi, kako su izjavili, oni su trebali biti 'živi zid' i ne dopustiti najvatrenijim obožavateljima da dospiju do svojih idola. Vlasnik altamontskog trkališta angažirao je također stotine stručnih zašitara, ali sve u cilju da sačuva svoju imovinu. Manje je brinuo o sigurnosti benda.

Iako se na prvi pogled činilo kako će cijeli koncert proteći u miru, to se ipak nije dogodilo. S vremenom su i publika i Hell's Angelsi postajali sve agresivniji, pogotovo Angelsi koji su poslije veće količine piva već poprilično bili pod utjecajem alkohola. Veći dio publike bio je pod utjecajem brojnih opojnih droga, pa su ubrzo počeli napadati jedni druge, ali i članove Hell's Angelsa. Stonesi su nastupali zadnji i tad je ponašanje među publikom preraslo u veće sukobe. Angelsi su uz pomoć lanca dio publiku pokušali maknuti od pozornice. U cijeloj toj gužvi, djevojka koja je tada bila šest mjeseci trudna dobila je udarac u glavu, a Angelsi su udarcem onesvjestili i jednog od mladića iz publike. Sve to vidljivo je u dokumentarnom filmu 'Gimme Shelter' za koji glazbeni kritičari kažu da je jedan od najboljih rock'n'roll filmova ikad.

Smrt 18-godišnjeg mladića zabilježile su kamere

Mick Jagger bio je upoznat sa situacijom na altamontskom trkalištu odmah po izlasku iz svog helikoptera i prije dolaska na pozornicu. Pokušao je publiku smiriti pa ih je zamolio da se ne guraju i da se opuste. Međutim, tijekom treće pjesme Stonesa, situacija se zahuktala. Meredith Hunter, koji je tada imao 18 godina, bio je među onima koji su se pokušali popeti na pozornicu. Iako ga je jedan od članova Hell's Angelsa pokušao zaustaviti, a isto je činila i njegova djevojka, to im nije pošlo za rukom. Hunter je bio ljut i pod utjecajem droga, pa je činio ono što mu se u tom trenutku prohtjelo. Svjedok koji je bio u Hunterovoj blizini tvrdio je da mu je mladić izgledao potpuno izgubljeno, ali i divlje. U jednom trenutku Hunter je izvadio pištolj iz jakne, no član Hell's Angelsa izbio mu ga je iz ruke i izbo ga nožem. Sve su snimali Eric Saarinen i Baird Bryant koji su bili zaduženi za praćenje koncerta. Jedan je bio na pozornici, drugi na autobusu. U tom trenutku nisu znali da su snimili ubojstvo. To je otkriveno tek tjedan dana kasnije kad su se snimke pregledavale. Iako su Alana Passara, člana Hell's Angelsa, optužili za ubojstvo, oslobođen je jer je sa snimki bilo vidljivo da je to učinio u samoobrani.

Koncert u Altamontskom trkalištu često se uspoređuje sa Woodstock festivalom koji je bio četiri mjeseca ranije. Dok je Woodstock simbol za mir i ljubav, na događaje iz Altamonta gleda se kao na kraj hipi ere, te da su na njemu simbolično umrle 1960-te godine. Ovaj besplatan koncert smatra se kao prekretnica u povijesti rock'n'rolla.  Poslije ovog koncerta rock'n'roll pada u nemilost javnosti i medija, a njegov koncept slobode ostaje ukaljan.

Hell's Angels

Hell's Angels Motorcycle Club ili 'Hell's Angels' međunarodni je motociklistički-klub čiji članovi voze prvenstveno motocikle Harley-Davidson.

Klub su osnovali veterani iz Drugog svjetskog rata, a vožnja bučnim motorima je za njih način života. Brojni članovi Hell's Angelsa su optuženi između ostalog zbog iznuda, trgovine drogama i krađa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'
'IMA DOSTA SLIČNOSTI'

Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'

Simon Charles Dorante-Day je uvjeren da je plod prve afere slavnog kraljevskog para, a rodio se kada je Charlesu bilo 17, a Camilli 18 godina