Obavijesti

Show

Komentari 1

'Murina' je prvi hrvatski film u Cannesu u šest godina, trudna redateljica 'blistala' na festivalu

'Murina' je prvi hrvatski film u Cannesu u šest godina, trudna redateljica 'blistala' na festivalu
11

Debi hrvatske redateljice postigao je velik uspjeh na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu, a uskoro će biti dostupan i domaćoj publici. Njegova redateljica na premijeru je došla unatoč tome što je u 9. mjesecu trudnoće

VIDEO

Hrvatski film ponovno se vratio u Cannes s debitantskim uspjehom "Murina" redateljice Antonete Alamat Kusijanović (35).

POGLEDAJTE VIDEO:

Pred šest godina, 2015. na Cannes Film Festivalu je zadnji je put održan hrvatski film. Bio je to "Zvizdan" redatelja Dalibora Matanića (46), a tom prilikom film je osvojio nagradu žirija. 

"Murina" se prikazivala u sklopu programa "Quinzaine des réalisateurs" (15 dana autora), koji publici prikazuje filmove iz cijelog svijeta, s fokusom na nove redatelje. Film je bio veliki uspjeh što je po završetku dokazao pljesak pune dvorane.

Alamat Kusijanović je ovo prvi dugometražni igrani film, a riječ je o psihološkoj obiteljskoj drami na hrvatskom otoku. U glavnim ulogama su mlada glumica Gracija Filipović (18) koja glumi buntovnu tinajdžerku i glumac Leon Lučev (51), koji glumi njenog oca.

 - Opisao bih film u jednoj rečenici i to u pitanu: A što je iza tvojih vrata? - rekao je za InMagazin Lučev.

Iako je u devetom mjesecu trudnoće, svjetskoj premijeri prisustvovala je redateljica Alamat Kusijanović. Nakon premijere s glumicom Filipović, s kojom je već ranije surađivala na kratkometražnim filmovima, odgovarala je na pitanja publike o filmu.

- Sretna sam! Dugo smo vremena pripremali "Murinu", a ovo je najbolji festival na kojem je film mogao imati svjetsku premijeru. Bilo je dirljivo i svi smo ponosni prikazati film na Quinzaine de Réalisateur, posebno poznavajući filmsko nasljeđe ove Cannske sekcije - izjavila je Antoneta.

Dodala je kako je zahvalna podršci Hrvatskog audiovizualnog centra, a premijeru je podržao i ravnatelj HAVC-a, Chris Marcich (66).

- Film je prošao u najboljem mogućem ozračju u Cannesu. Pohvale su stizale sa svih strana. Hrvatska stvarno može biti ponosna. Sve skupa što se tiče hrvatskih filmova na festivalima jako je dobra godina - rekao je Marcich.

Puna 322 sata bila su potrebna za ovu haljinu koju je Marion Cotillard s ponosom nosila
Puna 322 sata bila su potrebna za ovu haljinu koju je Marion Cotillard s ponosom nosila

17. srpnja "Murina" otvara festivalski program na  Pulskom filmskom festivalu, a zatim putuje u Sarajevo, na Rab prije široke distribucije.

- Uvjeren sam da će film oduševiti i publiku kod nas - siguran je Marcich.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin