Obavijesti

Show

Komentari 0

Nagrada Fric: Dva žanrovski stvarno kompleksna romana

Nagrada Fric: Dva žanrovski stvarno kompleksna romana
2

Nagradu Fric organizira tjednik Express, a pokrovitelj je Barcaffe. Pobjednik će, osim Žiroskopa, dobiti 75.000 kuna u bruto iznosu

VIDEO

Ovogodišnja Nagrada Fric, kojom se bira najbolje prozno djelo objavljeno od srpnja 2020. do srpnja 2021., prvotno objavljeno kod hrvatskog nakladnika, na jeziku za koji nije potreban prijevod, zbog čega nagrada nije usko nacionalno, nego i regionalno usmjerena, prva je njezina svečana obljetnica - petogodišnjica.

Nagrada Fric: Koranine priče zadiru ispod zavjesa sudbine
Nagrada Fric: Koranine priče zadiru ispod zavjesa sudbine

Dakako, to je prigoda da se nagradi i njezinim dosadašnjim dobitnicima stvori nekakav ozbiljniji kontekst - značenja, utjecaja, pogrešaka i pogodaka, za što će svakako biti prigode nakon što početkom sljedeće godine saznamo tko će među 14 za sada odabranih autora i njihovih djela biti peti dobitnik Nagrade Fric, vlasnik Žiroskopa, novčanog iznosa od 75.000 kuna i titule laureata. Odnosno, tko će zaokružiti petorku u kojoj već čekaju Damir Karakaš, Jurica Pavičić, Darko Cvijetić i Marko Gregur.

Rijeka: Predstavjlanje autora Damira Uzunovića i romana Ja sam, na 14. VRIsku

U izboru su se našla i dva žanrovski vrlo kompleksna romana koje načelno možemo smjestiti u model autofikcije, to su “Putujuće kazalište” Zorana Ferića i “Ja sam” Damira Uzunovića. Ferićeva je obiteljska saga ispisana na pozadini povijesnih događaja turbulentnog 20. stoljeća i njegovog prelamanja kroz pojedinačne živote. Obiteljska priča Zorana Ferića koja se bazira na pričama njegovih pradjedova, baka i djedova, majke i oca, dakako i njega samoga, sama po sebi pršti od “literature”, a sve te transgeneracijske sudbine i traume s kojima se pisac suočava dojmljive su onoliko koliko to može biti roman u kojem dokumentarno i fikcionalno beskompromisno raslojavaju jedno drugo.

Ferić piše o “sebi i svojima”, prisjeća se, shvaća, čudi, pati, oprašta, u prvom dijelu romana konvencionalnije i “dokumentarističkije”, da bi potom sav taj instrumentarij upotrijebio i na samom sebi. Istovremeno je i to mali katalog njegove poetike, tumač opsesivnih tema, sinteza svega što je ranije pisao. Damir Uzunović pod inidikativnim naslovom “Ja sam” ispisuje kombinaciju autofikcije i svojevrsne literarne posvete ocu i majci, ali i rodnom Sarajevu, spajajući tri dijela romana koji bi mogli stajati i samostalno.

Tako je prvi dio unutarnja i vanjska geografija jednog sarajevskog kvarta u kojemu je odrastao, kaleidoskop prošlosti u kojem se pripovjedač suočava s lijepim, ali i bolnim trenucima unutar obiteljske mikrozajednice, dok će u drugome granice svijeta postati nešto šire, pripovjedač odrasliji, stanovnici kvarta živopisniji, a samoopservacije erotskije. Treći pak dio donosi rez u životu i tekstu, kao i promjenu shvaćanja naslovne sintagme. Proglašenje finalista užeg izbora Nagrade Fric bit će u četvrtak, 25. studenog na Pulskom sajmu knjige.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu
Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'
'NIJE DOVOLJNO DOBRA ZA NJEGA'

Odvratni komentari na suprugu igrača Arsenala, on oduševio: 'To je žena koju volim! Zauvijek'

Lauren Fryer i Declan Rice prošle su godine dobilli sina, a britanka je zbog maltretiranja obrisala sve objave s društvenih mreža...