Obavijesti

Show

Komentari 5

Najbolji filmovi Billa Murrayja: Uvijek nas nasmije do suza...

Najbolji filmovi Billa Murrayja: Uvijek nas nasmije do suza...
15

Skoro četrdeset godina nas Bill Murray nasmijava svojim djelima, ili nas naprosto ostavlja bez riječi svojom odličnom glumom. Ovo je deset njegovih najboljih djela

VIDEO

U filmskoj karijeri dugačkoj gotovo četrdeset godina, Bill Murray (65) nam je dao neke istinski odlične filmove. Dan danas njegov bezvremeni humor funkcionira, a njegovo lice nam mami osmijeh. Odabrati samo deset najboljih Murrayjevih filmova, iz popisa od preko 50 djela, je bilo teško, no neka djela smo ipak s lakoćom odbacili. Ovo je deset finalista.

10) Vojničine (Stripes), 1981.

Komedija Ivana Reitmana s Murrayjem u ulozi taksiste koji nakon gubitka posla posve slučajno završi u vojsci. Premda je Murray kasnije izjavio da mu je bilo mučno od ideje da nosi pušku, nama je i dalje drago što nam je podario ovaj biser.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Wikipedia

9) Scrooged, 1988.

Moderna adaptacija legendarne priče Charlesa Dickensa je Murrayju savršeno ‘sjela’. Cinični producent s televizije kojem fali božićnog duha je uloga u kojoj se Murray osjećao kao kod kuće i dao nam je jednu od boljih uloga svoje karijere.

VIDEO

8) Rushmore, 1998.

Film koji kod nas nije bio zapažen je i dalje jedan od boljih u kojima se Murray pojavio. Njegova prva suradnja s odličnim Wesom Andersonom mu je donijela i Zlatni globus za ulogu bogatog industrijalista u ovoj 'dramediji'.

VIDEO

7) Izgubljeni u prijevodu (Lost in Translation), 2003.

Uloga koja je pomogla i Murrayju da u potpunosti učvrsti svoje mjesto među glumcima A klase, a i izbacila je mladu Scarlett Johansson u fokus javnosti. Redateljica Sofia Coppola je ovom dramom prikazala Murrayja kao ostarjelu filmsku zvijezdu koja se ne snalazi na snimanju u Japanu i koja sklapa neočekivano prijateljstvo s mladom studenticom koja se osjeća izgubljeno u životu.

VIDEO

Od četiri nominacije za Oscara, uključujući i za najbolji film i najboljeg glumca , ‘Izgubljeni u prijevodu’ je osvojio onu za najbolji scenarij.

6) Kraljevstvo izlazećeg mjeseca (Moonrise Kingdom), 2010.

Premda je Bill Murray glumio u svim filmovima (osim Bottle Rocket) Wesa Andersona, njegova uloga u ovom gotovo dječjem filmu nas je oduševila. Otac jednog od dvoje pobjegle djece, sredinom šezdesetih u divljini zapadne obale SAD, je uloga u koju ne bismo za Murrayja predvidjeli, no Wes Anderson je vrlo dobro znao zašto je odabrao Billa Murrayja.

VIDEO

Još jedno djelo koje se bez problema opetovano gleda, posebice kad se spomenu i Frances McDormand, Bruce Willis, Edward Norton i Tilda Swinton u ostalim ulogama.

5) Dobrodošli u zemlju zombija (Zombieland), 2009.

Iako ima ulogu od jedva pet minuta, Bill Murray je ovom ulogom ostvario jednu od boljih svoje cijele karijere jer je glumio velikog komičara - sebe. Smrt, koja dođe na toliko komičan način, nije nešto što je itko očekivao u tom filmu, što ju je učinilo još smješnijom.

VIDEO

4) Luda partija golfa (Caddyshack), 1980.

Murray uz Chevyja Chasea i Rodneyja Dangerfielda, kao najluđi čuvar golf terena. Samo se treba sjetiti epizode s mladom Pepeljugom i suze će vam na oči doći. U stvari, kako je to najbolji dio filma, evo i videa.

VIDEO

3) Istjerivači duhova (Ghostbusters), 1984.

Murray je glumio doktora Petera Venkmana, člana grupe ekscentričnih parapsihologa koji pokrenu posao ‘istjerivanja’ duhova odasvuda usred navale istih na New York. U komediji su mu se pridružili Dan Aykroyd, Sigourney Weaver, Harold Ramis i Rick Moranis , no najpoznatije scene su ipak otišle u Murrayjeve ruke. ‘The Dickless’ je šala koja dan danas funkcionira.

VIDEO

U nadolazećoj preradi tog klasika , Murray se nažalost samo na kratko pojavljuje.

2) Beskrajni dan (Groundhog Day), 1993.

Fantastični film s Murrayjem u ulozi ciničnog i sarkastičnog prognozera koji nekako ‘zapne’ u jednom te istom danu je isprve osvojio sve gledatelje i kritiku. Jedan od legendarnih filmova devedesetih, koji ulazi u sve anale filmske umjetnosti, prati Murrayja u ulozi Philla, neugodnog muškarca s kojim se svemir odluči malo poigrati i zadržati ga u istom danu sve dok Phill ne postane bolja osoba.

VIDEO

Zanimljivo je da su se redatelj Harold Ramis i Murray posvađali do te mjere da su se pomirili tek nedavno, par godina prije redateljeve smrti.

1) Brza promjena (Quick Change), 1990.

Jedini film na cijelom popisu kojem je Murray i redatelj, osim što glumi glavnu ulogu. Priča, koja ima i svoju verziju s Jeanom Paulom Belmondoom, je s Murrayjem dobila nužno potrebnu dozu magičnog realizma koja je od ovog filma napravila klasik koji bez ikakvog problema treba biti pri vrhu svake liste o Billu Murrayju.

VIDEO

Premda film nije imao dobar uspjeh na blagajnama, i dalje ga se smatra odličnim ostvarenjem, vjerojatno najboljim Murrayjevim filmom. Priča o muškarcu kojem je dosta svega, posebice New Yorka, ima osim Murrayjeve glume i odličnog Jasona Robardsa, kao i uvijek dobrog Randyja Quaida.

VIDEO


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Tragedija u 'Večeri za 5': 'Vice je umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se epizode emitiraju...'
ŠIBENSKI TJEDAN

Tragedija u 'Večeri za 5': 'Vice je umro nakon snimanja, obitelj je htjela da se epizode emitiraju...'

Vice Martinović obožavao je ribarenje. Tijekom sudjelovanja u showu 'Večera za 5' družio se i kuhao s Ivanom Brnadić, Florijanom Žižićem, Miloradom Casperom Miškovićem i Goranom Grguričinom

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'
PORUKA HEJTERIMA?

Sydney Sweeney je plesala bez grudnjaka pa poručila: 'Žao mi je što imam sjajne grudi...'

Glumicu je nedavno kritizirala holivudska producentica Carol Baum. Unatoč negativnim komentarima, Sydney je uživala s prijateljima u Meksiku
Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'
ISPRIČALA DETALJE O MAJČINSTVU

Marija Šerifović o sinu: 'Nisam ga nazvala kako sam htjela jer su mi rekli da je to ime za psa'

Marijin sin Mario će početkom svibnja napuniti pet mjeseci, a pjevačica je otkrila zašto se odlučila za to ime, tko joj je najveća podrška i zašto ne voli dijeliti sinove fotografije