Show

Komentari 4

Najskuplji filmovi ikad: Više će koštati od državnih proračuna

Najskuplji filmovi ikad: Više će koštati od državnih proračuna

Na cijelom svijetu postoji preko dvjesto država, no nemaju sve kolosalan proračun. Filmovi iz franšize 'Avatar' imat će veći proračun od čak 64 zemlje svijeta

Kako je počela produkcija na novim 'Avatarima', tako su se pojavile i prve analize troška. Jasno, ljudi koji film snimaju već te analize imaju, pa su ovdje u pitanju analize nezavisnih autora.

No bili autori nezavisni ili ne, jedno je sigurno. Ukupan trošak za četiri nadolazeća filma iz franšize 'Avatar' će bez problema premašiti milijardu dolara. Kako na Zemlji postoje države koje imaju manji proračun od toga, reći ćemo da smo impresionirani. Brojku je na neki način potvrdio i šef 21st Century Foxa, Lachlan Murdoch, koji je konstatirao kako će filmovi biti najskuplji ikad snimljeni.

Ali kada pogledamo kako su u pitanju četiri filma, brojka od jedne milijarde se više u stvari ne čini velikom. To bi značilo da će svaki film koštati oko 250 milijuna, što je u vrijeme kada se pojavljuju filmovi s proračunom od preko 300 milijuna (primjerice 'Batman v Superman') u stvari razumna svota. Valja i spomenuti kako rekord za najveći trošak produkcije drže 'Pirati s Kariba: Nepoznate plime' koji kada se brojka preračuna s današnjom inflacijom koštaju 403 milijuna dolara.

U novim 'Avatarima' vidjet ćemo ista lica koja smo vidjeli i u prvom filmu. Tako su glumci i glumice iz prvog filma, Sam Worthington, Zoe Saldana, Stephen Lang, Sigourney Weaver te Joel David Moore svi potvrdili svoje nastupe u nastavcima.

Nakon 'Avatara 2', koji u kina možda stiže u prosincu 2020. godine, dolaze još tri filma. Trojka stiže točno godinu dana kasnije u prosincu 2021., četvorka u prosincu 2024. godine, a kraj serijala se očekuje u prosincu 2025. godine.

Najčitaniji članci