Obavijesti

Show

Nakon kratke i teške bolesti preminula je Zdenka Vučković

Nakon kratke i teške bolesti preminula je Zdenka Vučković
1

Pjevačica Zdenka Vučković preminula je noćas u jednom zagrebačkom domu za starije. Bila je naša prva teen zvjezda koja se proslavila duetom s Ivom Robićem 'Mala djevojčica'. Pjevala je i 'Zeko i potočić'

VIDEO

U 78. godini nakon kratke i teške bolesti preminula je poznata hrvatska pjevačica Zdenka Vučković, potvrdio nam je njezin dugogodišnji prijatelj Ronald Braus. Zadnje dane svojeg života provela je u jednom zagrebačkom domu za starije.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:16

- Pamtit ću je po vječitoj svježini, energiji, neiskvarenosti. Bila je naša prva djevojčica koja je postala zvijezda, koja je ostvarila sjajnu karijeru - rekao nam je neutješni Braus. 

Rođena je u Zagrebu 20. lipnja 1942. godine u građanskoj obitelji. U karijeri dugoj više od 60 godina osvojila je publiku hitovima kao što su "Mala djevojčica", kojeg je otpjevala s legendarnim Ivom Robićem. 

- Dan nakon što smo Ivo Robić i ja 1958. na Opatijskom festivalu otpjevali ‘Moja mala djevojčica’, iz hotela Kvarner nije se moglo ni ući ni izaći. Ljudi su se u redovima gurali za autograme. Želim svakom pjevaču da barem jednom doživi takav prijam publike - rekla nam je Zdenka u jednom od zadnjih intervjua. 

Nakon toga Robić se našalio i rekao “Tko će nakon ove pjesme šljiviti Robića, svi će reći - ovu malu hoćemo”. Zdenka je doista stasala u prvu tinejdžersku pop zvijezdu 1960-ih.

- Ispred škole, moje kuće, obožavatelji su stajali u redovima. Zvonili su doma, mama ih je sve tjerala. I od susjeda bi me uvijek netko vidio, rekao: ‘Ide Zdenka’, pa su se okupili. Tad me to smetalo, bila sam dijete - ispričala nam je 2017. Zdenka. 

Kad je otpjevala neslužbenu himnu Zagrebu, “Zagreb, Zagreb”, njezin status ikone zabavne glazbe više nije bio upitan. Kad bi prošla ulicom, mame bi šaputale djeci: “Vidiš, pjesmu ‘Zeko i potočić’ pjeva ova teta”, a onda bi joj djeca prilazila.

- Tražili su me da im pjevam, a ja sam uvijek htjela da pjevamo zajedno. I tako smo nasred ceste pjevali i ‘Zeku i potočić’ i ‘Moju malu djevojčicu’. Onda sam morala ići pa su trčali za mnom, bili tužni... - ispričala nam je jednom prilikom Zdenka.

Obožavalo ju je i staro i mlado, nogometaši Dinama s utakmica u inozemstvu nosili su joj haljine ili materijale pa ih je ona dala šivati. Dražan Jerković i Mladen Koščak bili su prijatelji njezine sestre Nade i Zdenkini obožavatelji. Druge pjevačice zavidjele su joj na slavi i izgledu pa su joj radile spačke.

- Najgore mi je bilo kad je jedna mlađa kolegica pustila glas da sam trudna s Ivom Robićem. Bilo je to od jala jer se i ona trudila, ali tih godina je nisu zamjećivali. Počela je u duetu, a nastavila solo karijeru, no takve ljude publika nikad nije odabrala za ljubimce - ispričala je Zdenka.

Pjevačica je krajem 50-ih upoznala skladatelja Krešimira Oblaka, koji je ubrzo postao i njezin suradnik. Nježno prijateljstvo nije pokvarilo ni šamar koji joj je otac zbog njega opalio nasred ceste.

- - Svi smo Kreši na radio dolazili prijaviti strane pjesme koje ćemo prepjevati i snimiti. Dugo mu je trebalo da me pozove na kavu. Jednom sam izlazila s radija i on se tu našao pa me upitao jesam li za kavu. Jako mi se sviđao, bio je fin, zgodan. I moja mama je govorila da je Krešo Oblak fini gospodin. Otišli smo na kavu, a on kaže: ‘Ja u 16 nastavljam snimati u Šubićevoj do navečer. Jeste li za ručak?’. Ja govorim: ‘Mama je skuhala’, a on: ‘Pa javite im se odnekud’. Otišli smo i na ručak, a on opet da bismo mogli i u kino. Doma sam došla u 21 sat i ugledala tatu kako nervozno šeta ispred kuće. Na cesti mi je opalio pljusku - rekla nam  je2007. Zdenka koja se, unatoč nateklom obrazu, za Krešu udala 1971. U skladnom braku proveli su 40 godina.

Od velike pjevačice opraštaju se brojni kolege glazbenici i obožavatelji...

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao