Obavijesti

Show

Komentari 6

'Nama Zagorcima Gruntovčani su upisani u genetski kod...'

'Nama Zagorcima Gruntovčani su upisani u genetski kod...'
6

Matija Šakoronja i Mirela Videk Hranjec, koji igraju Dudeka i Regicu. Prvi put su seriju pogledali s desetak godina, a njihove obitelji jedva ih čekaju vidjeti u ovim ulogama

VIDEO

Kultna TV serija “Gruntovčani” publiku je 70-ih, ali i puno puta kasnije tijekom repriziranja držala prikovanom za male ekrane. 
Krešo Golik je dramsku seriju snimio prema Kerstnerovu scenariju, a gledatelji su rado i predano pratili zgode i nezgode Dudeka i Regice, Cinobera, Presvetlog i ostalih živopisnih likova, koji su i danas dio pop-folklora i tradicije u Podravini i Međimurju. Satiričko kazalište Kerempuh na kazališne daske postavlja voljene “Gruntovčane”, a premijera je zakazana za nedjelju, 8. ožujka, na Dan žena. Dudeka i Regicu će igrati glumci mlađe garde, Matija Šakoronja (27) i Mirela Videk Hranjec (32). U doba nastanka TV serije i njezine najveće popularnosti sredinom 70-ih nisu, naravno, bili ni rođeni. 

- Prvi put sam ‘Gruntovčane’ pogledao dok sam bio jako mlad. Možda sam imao 9 ili 10 godina i tek sam je nedavno ponovno pogledao. Impresije su iste, serija je genijalna i toliko ispred vremena da sam i dan-danas fasciniran njom - ispričao nam je Šakoronja.

Slične impresije o seriji ima i Videk Hranjec.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ja sam također imala desetak godina. Deda Rudi je palio TV u spavaćoj sobi samo zbog ’Gruntovčana’. Onda bi moja mlađa sestra i ja skakale njemu u krevet da ih zajedno gledamo prije spavanja. To nam je bila rutina koje se dan-danas rado sjećam. Kad sam čula da ću igrati Regicu, pogledala sam ih ponovno, da vidim Regicu iz drukčije perspektive, ali opet, nisam htjela previše gledati kako bih sebi ostavila prostora za glumačku igru - pojašnjava.

Oboma su im “Gruntovčani” upisani u djetinjstvo od malih nogu, a kao Zagorcima prirodno im je bilo “baciti” se na uloge. 

- Mirela i ja smo se trudili ostvariti i želju publike koja bi voljela vidjeti Dudeka i Regicu, a opet i našu da ih na neki način osuvremenimo i osvježimo. Velika pomoć bila nam je Ines Carović, naša lektorica i savjetnica za dijalekt. Došli smo do neke mješavine zagorskog i podravskog, koji je uostalom i Kerstner izmislio. Kad su njega glumci iz serije bili pitali ‘Pa kakav je ovo jezik, nit je zagorski nit podravski, pa di se tak priča?’, on je odgovorio ‘U Gruntovcu’ - priča Šakoronja.

Matija je iz Oroslavja, a Mirela iz Bedekovčine. Odrasli su u okruženju u kojem su “Gruntovčani” bili nešto važno. Obitelj i rodbina su uzbuđeni i jedva čekaju vidjeti ih.

- Svi prate i iščekuju, najviše baka i deda, i drago mi je da su tako nešto doživjeli. Ne bih rekla da je to važno samo mojima jer su iz Zagorja ili jer su ‘Gruntovčane’ pratili kroz život, bilo bi važno svakome tko god bi se našao u situaciji da dobije priliku postaviti na daske nešto tako veliko i važno - dodaje glumica.

Dudek i Regica u seriji su bili nešto stariji ljudi, kao i Martin Sagner i Smiljka Bencet koji su ih 70-ih utjelovili. 

- Naše je kazalište dosta pomlađeno pa tako ni nismo imali prostora za stariju podjelu, no vjerujem da su redatelji Boris Svrtan i Rajko Minković imali povjerenja da ćemo i mi mlađi kolege imati potrebnu zrelost da iznesemo uloge koje su u originalu starije od nas. Kad bismo čitali tekst i ako bismo ‘Gruntovčane’ ostavili sa strane, problemi likova ostali su savršeno točni za današnje mlađe generacije kao što je odlazak trbuhom za kruhom, bračni problemi, poroci, pohlepa... - analizira mladi glumac.

Slično razmišlja i njegova kazališna kolegica.

- Svaka uloga zahtijeva svoje, ali radu uvijek pristupam temeljito i analitično. Najbitniji mi je unutrašnji svijet i raspon lika, a kad dobijem unutarnja stanja, počinje dodavanje izvana. Hod, držanje, sve što određuje nekoga takvim kakav je. Od prvog dana mi je veliko zadovoljstvo raditi na Regici i baš sam se s velikim guštom bacila u njezin lik. Došla mi je u savršenom trenutku života i uživam u njoj kao malo dijete u čokoladi - zaključuje Mirela, koja jedva čeka da odigraju premijeru.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

12:46
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.
Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'
VIŠE NEĆE BITI U ŽIRIJU

Stjepan Vukadin oglasio se oko odlaska Melkiora i Damira iz 'Masterchefa': 'Hvala za sve!'

Melkior Bašić i Damir Tomljanović odlaze iz žirija 'MasterChefa', a njihov kolega Stjepan Vukadin sad je podijelio njihovu zajedničku fotografiju