Obavijesti

Show

Komentari 0

Zdravko Šljivac: Naš je festival jedan od rijetkih koji su opstali

Zdravko Šljivac: Naš je festival jedan od rijetkih koji su opstali
5

Dvije dame klasične glazbe, Monika Leskovar i Martina Filjak, u utorak nastupaju u zagrebačkom Lisinskom u okviru Festivala sv. Marka, čiji je umjetnički ravnatelj Šljivac

VIDEO

Nakon respektabilnog zbora Collegium Musicum, Monika Leskovar (violončelo) i Martina Filjak (glasovir) nastupit će, u okviru Festivala sv. Marka, 2. svibnja u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Višestruko nagrađivane umjetnice sa značajnom međunarodnom karijerom i reputacijom izvest će Drugu sonatu u G-molu za violončelo i klavir Ludwiga van Beethovena te Sonatu u G-molu za violončelo i klavir Sergeja Rahmanjinova.

Dirigent Zdravko Šljivac: Kići skidam kapu za 'Božić u Ciboni'
Dirigent Zdravko Šljivac: Kići skidam kapu za 'Božić u Ciboni'

- Festival sv. Marka jedan je od rijetkih festivala komorne glazbe u Zagrebu koji su opstali. S ovogodišnjim programom stoji uz bok relevantnim glazbenim događanjima i festivalima ne samo u Hrvatskoj nego i na europskoj festivalskoj sceni - rekao je Zdravko Šljivac, umjetnički ravnatelj festivala.

Zagreb: Zdravko Šljivac, glazbenik, skladatelj i producent

Tu je dužnost preuzeo 2020. od pokojnog maestra Vladimira Kranjčevića, koji nas je, nažalost, napustio u žaru priprema baš za ovaj festival, a prije toga zamolio je Šljivca da ga zamijeni na toj poziciji. Festival se i ove godine odvija na nekoliko lokacija. Dvije dame klasične glazbe Šljivac prati otkad su prvi put izašle na pozornicu, dakle od njihove najranije dobi. Pamti prvo televizijsko snimanje Martine Filjak na Festivalu djeteta u Šibeniku. Prati je otkad je bila još osmogodišnja djevojčica.

Monika je za prvi Porin bila nominirana, u konkurenciji sa Šljivcem, u kategoriji klasične glazbe. I pobijedila ga je, doma se vratila s Porinom. Šljivac joj je s veseljem čestitao, a danas kaže kako ih obje s užitkom sluša. Ovogodišnji, jubilarni 25. festival, otvorio je akademski zbor Collegium Musicum iz Beograda.

Nastupili su u Preporodnoj dvorani na Gornjem gradu, a slove za jedan od najeminentnijih zborova u Srbiji. Dosad je zbor imao više od 3000 koncerata diljem svijeta. Njihov repertoar obuhvaća djela skladatelja različitih stilskih epoha, od rane glazbe do suvremenog stvaralaštva. U 46 godina postojanja akademski zbor Collegium Musicum imao je više od 200 praizvedbi.

Već 6. svibnja u Hrvatskom državnom arhivu s izvedbom “Magnificat” Johna Ruttera nastupa Oratorijski zbor crkve sv. Marka “Cantores sancti Marci” s dirigentom Juricom Petračem. Deset dana kasnije, 16. svibnja, dirigent Krešimir Stražanac i Zagrebački kvartet dolaze u crkvu sv. Ćirila i Metoda, gdje je kvartet prvi put nastupio ove godine za Uskrs. Festival sv. Marka zatvara se 18. svibnja nastupom Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a kojim će dirigirati Tomislav Fačini. U dvorani Lisinski kao In memoriam maestru Vladimiru Kranjčeviću izvest će Rekvijem u D-molu W. A. Mozarta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao