Obavijesti

Show

Komentari 0

Zdravko Šljivac: Naš je festival jedan od rijetkih koji su opstali

Zdravko Šljivac: Naš je festival jedan od rijetkih koji su opstali
5

Dvije dame klasične glazbe, Monika Leskovar i Martina Filjak, u utorak nastupaju u zagrebačkom Lisinskom u okviru Festivala sv. Marka, čiji je umjetnički ravnatelj Šljivac

VIDEO

Nakon respektabilnog zbora Collegium Musicum, Monika Leskovar (violončelo) i Martina Filjak (glasovir) nastupit će, u okviru Festivala sv. Marka, 2. svibnja u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog. Višestruko nagrađivane umjetnice sa značajnom međunarodnom karijerom i reputacijom izvest će Drugu sonatu u G-molu za violončelo i klavir Ludwiga van Beethovena te Sonatu u G-molu za violončelo i klavir Sergeja Rahmanjinova.

Dirigent Zdravko Šljivac: Kići skidam kapu za 'Božić u Ciboni'
Dirigent Zdravko Šljivac: Kići skidam kapu za 'Božić u Ciboni'

- Festival sv. Marka jedan je od rijetkih festivala komorne glazbe u Zagrebu koji su opstali. S ovogodišnjim programom stoji uz bok relevantnim glazbenim događanjima i festivalima ne samo u Hrvatskoj nego i na europskoj festivalskoj sceni - rekao je Zdravko Šljivac, umjetnički ravnatelj festivala.

Zagreb: Zdravko Šljivac, glazbenik, skladatelj i producent

Tu je dužnost preuzeo 2020. od pokojnog maestra Vladimira Kranjčevića, koji nas je, nažalost, napustio u žaru priprema baš za ovaj festival, a prije toga zamolio je Šljivca da ga zamijeni na toj poziciji. Festival se i ove godine odvija na nekoliko lokacija. Dvije dame klasične glazbe Šljivac prati otkad su prvi put izašle na pozornicu, dakle od njihove najranije dobi. Pamti prvo televizijsko snimanje Martine Filjak na Festivalu djeteta u Šibeniku. Prati je otkad je bila još osmogodišnja djevojčica.

Monika je za prvi Porin bila nominirana, u konkurenciji sa Šljivcem, u kategoriji klasične glazbe. I pobijedila ga je, doma se vratila s Porinom. Šljivac joj je s veseljem čestitao, a danas kaže kako ih obje s užitkom sluša. Ovogodišnji, jubilarni 25. festival, otvorio je akademski zbor Collegium Musicum iz Beograda.

Nastupili su u Preporodnoj dvorani na Gornjem gradu, a slove za jedan od najeminentnijih zborova u Srbiji. Dosad je zbor imao više od 3000 koncerata diljem svijeta. Njihov repertoar obuhvaća djela skladatelja različitih stilskih epoha, od rane glazbe do suvremenog stvaralaštva. U 46 godina postojanja akademski zbor Collegium Musicum imao je više od 200 praizvedbi.

Već 6. svibnja u Hrvatskom državnom arhivu s izvedbom “Magnificat” Johna Ruttera nastupa Oratorijski zbor crkve sv. Marka “Cantores sancti Marci” s dirigentom Juricom Petračem. Deset dana kasnije, 16. svibnja, dirigent Krešimir Stražanac i Zagrebački kvartet dolaze u crkvu sv. Ćirila i Metoda, gdje je kvartet prvi put nastupio ove godine za Uskrs. Festival sv. Marka zatvara se 18. svibnja nastupom Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a kojim će dirigirati Tomislav Fačini. U dvorani Lisinski kao In memoriam maestru Vladimiru Kranjčeviću izvest će Rekvijem u D-molu W. A. Mozarta. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'
MEKA ZA CELEBRITYJE

Aleksandra Prijović ima i drugi posao, a nema veze s glazbom: 'Uložila u njega 200.000 eura'

Podržali su je brojni kolege s estrade, među kojima Rade Šerbedžija, Lepa Brena, Jelena Rozga, Aco Pejović, Andrija Milošević...
Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'
ZBUNILA PRATITELJE

Ella Dvornik: 'Ono kad imaš sve dokaze da te netko prevario...'

Poznata hrvatska influencerica je objavila par fotografija, a zatim se raspisala o svojem omiljenom 'emojiju' te iznenadila...