Obavijesti

Show

Komentari 2

Novi sudionici 'Maestra' se slažu: 'To je strašno iskustvo'

Novi sudionici 'Maestra' se slažu: 'To je strašno iskustvo'
5

Novi 'dirigenti' druge sezone HRT-a showa 'Maestro' slažu se da je iskustvo ravnanje Simfonijskim orkestrom posebno lijepo, ali istovremeno i pomalo jezivo

VIDEO

Davor Štern, Dražen Ilinčić, Jelena Miholjević, Mile Kekin, Željka Ogresta, Borko Perić i Jelena Radan u drugoj će se sezoni glazbeno-zabavne emisije Maestro suočiti s ravnanjem Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Iskustva sa snimanja prve emisije mogu se sažeti u dvije riječi – strah i užitak, a upravo o tomu govorili su na današnjoj konferenciji za novinare

Poduzetnik Davor Štern upravljao je tisućama ljudi, ali, kaže, to iskustvo ne može puno pomoći pri upravljanju s osamdeset ljudi, vrhunskih glazbenika u Simfonijskome orkestru. 'Sve što ti se čini da znaš ili da si znao nestane u trenutku kad staneš pred orkestar', kazao je Štern, koji se raduje sudjelovanju u Maestru. 

Press HRT

'Kao što je primijetio jedan član orkestra, kad sam prvi puta dirigirao, na mojemu licu očitavao se čisti užas', kazao je novinar i urednik Dražen Ilinčić. Možeš raditi svašta u životu, ali ovo je sasvim posebno iskustvo, dodao je Ilinčić, koji je, kaže, izišao na pozornicu, pogledao publiku, pogledao orkestar, a ništa nije vidio. 

'Ovo je tako divno iskustvo da je vrijedno moje blamaže', rekla je glumica Jelena Miholjević koja je tremu koju je imala pri prvome susretu s ravnanjem Simfonijskim orkestrom usporedila s onom koju je imala kad je išla na prijamni ispit na Akademiju dramskih umjetnosti. 

'Ovo je jedno prekrasno i istodobno zastrašujuće isustvo', kazala je uz napomenu da se osjećala kao da pokušava voziti zrakoplov nakon što je pogledala nekoliko videoklipića s uputama. „Ravnanje orkestrom uči se desetljećima i zato tu svi možemo ispasti i pomalo smiješni”, zaključila je Jelena Miholjević. 

Press HRT

Kad si glumac i zaboraviš tekst na pozornici, nema problema jer ni publika ne zna što si trebao reći, ali ljudi u orkestru znaju što rade i beskrajno sam im zahvalan jer su došli do kraja skladbe nakon što sam već htio baciti štapić iz ruke', izjavio je glazbenik Mile Kekin. Neusporedivo mu je iskustvo ravnanja  Simfonijskim orkestrom i koncertiranja s njim te ono sviranja u njegovu bendu. 'Ovdje sam suočen s toliko glazbenika i još su tu note koje učim', poručio je Kekin. 

'Izvrsna smo ekipa i moram priznati da se zbog svih ovih strahova pomalo histerično zabavljamo u backstageu', kazala je urednica i novinarka Željka Ogresta, kojoj je prvo ravnanje orkestrom potpuno u magli. 'Ono što misliš da znaš ili da si znao, potpuno nestane u trenutku kad staneš pred njih', kaže Ogresta, koja svoje prvo ravnanje orkestrom opisuje kao lupanje backhanda i forehanda.   

'Sve je savršeno, misliš da imaš samopouzdanja i da znaš što radiš, staneš pred orkestar i sve nestane – nema samopouzdanja', kazao je glumac Borko Perić dodajući da se podjednako brine za svoje samopouzdanje i za samopouzdanje članova Simfonijskoga orkestra. 'Bilo je zanimljivo i stresno istodobno', kazao je Perić napominjući da je pokušao dobiti pokoji savjet od prošlogodišnjega pobjednika, kolege Ozrena Grabarića, no da u tome nije uspjeo.

'Koliko sam se bojala toliko sam i uživala', kazala je glazbenica Jelena Radan. 'Sve naučiš, slušaš, dođeš na pozornicu, znaš gdje je tko i kad započneš s dirigiranjem nemaš pojma gdje je ta osoba kojoj trebaš dati znak”, kaže Radan koja za sebe kaže da je štreberica jer je priprema nešto što sasvim sigurno pomaže u ovoj avanturi kojoj se prepustila. 

Press HRT

Samo jedan sudionik emisije bit će pobjednik ovogodišnje sezone, a ne  znaju kako ubrzati ili usporiti ritam, ne znaju kako pokazati sinkopu , ne znaju kako – a moraju – rukama, očima, mimikom pokrenuti orkestar. Sedam natjecatelja iz tjedna u tjedan mora svladati jedan evergreen klasične partiture te maštom i strašću prema glazbi zadiviti četveročlani žiri, ali i članove orkestra i tako izboriti ostanak u natjecanju.

Tročlani žiri, kao i u prvoj sezoni, čine maestro Vladimir Kranjčević, maestro Tomislav Fačini i koncert-majstorica Mirjam Pustički-Kunjko.  Sedam studenata ravnat će Simfonijskim orkestrom HRT-a uz uspješnice klasične glazbe te nam otkriti imaju li sve ono što čini dirigenta: strast, osobnost i drskost. Maestro će se emitirati šest subota zaredom od 3. listopada na Prvome programu HTV-a u 20 sati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin