Obavijesti

Show

Komentari 2

Obožavao je djecu, poštovao glumce, a umro je zaboravljen

Obožavao je djecu, poštovao glumce, a umro je zaboravljen
6

Mnogo mladih glumaca je počelo u mojim filmovima. Redatelji ih moraju cijeniti glumce, ali mlađi danas zauzimaju stav, što nije dobro, govorio je Bau

VIDEO

Obožavam raditi s djecom, to je najljepši posao na svijetu, rekao je filmski redatelj Branko Bauer u jednom od posljednjih razgovora prije smrti 11. travnja 2002. godine u 81. godini.

Branko Bauer rođen je u Dubrovniku 18. veljače 1921. godine. U Zagreb je najprije upisao studij veterine. Već tada je pokazao da ima veliko srce. U vrijeme NDH u svojem stanu skrivao je djevojku židovskog porijekla u koju je bio zaljubljen. Kasnije je zbog tog humanog čina dobio od države Izrael odlikovanje Pravednik među narodima.

Nakon rata zaposlio se u tadašnjem Jadran filmu kao redatelj žurnala i dokumentarnih filmova, a onda je počeo snimati filmove za djecu i mlade. Prvi film bio je “Sinji galeb” iz 1953. godine prema romanu slovenskog pisca Tone Seliškara “Družba Sinjeg galeba” i dvije godine kasnije “Milioni na otoku” u kojem će zaigrati i Relja Bašić. Već prva dva Bauerova filma dokazala su da je riječ o nesvakidašnjem redateljskom talentu, a njegov treći film uvrstio ga je u sam vrh jugoslavenske kinematografije.

Riječ je o filmu “Ne okreći se sine” iz 1956., kojeg će kritičari, uz film “Deveti krug” redatelja Franca Štiglica, proglasiti najljepšim i najpotresnijim hrvatskim ratnim melodramama. U svom filmu Bauer tematizira priču o ocu ilegalcu koji bježi iz vlaka za Jasenovac, i odlazi po sina kojeg su ustaše smjestile u odgojilište. Pokušava naći vezu do partizana, no ustaše stežu oko njih obruč...

Mnoge velike glumačke zvijezde dobile su priliku upravo u Bauerovim filmovima. Među njima je i Boris Dvornik kojeg je proslavila uloga upravo u Bauerovom filmu “Martin u oblacima” iz 1961. godine. Iako ga je odmah po premijeri kritika pokopala, publici se ova ležerna komedija svidjela i film je u kinima pogledalo više od 100.000 ljudi. Dvornik glumi studenta Martina koji s djevojkom sanjari o kupnji vlastitog stana, pa se Martin posluži smicalicom, a na kraju bude i sam prevaren od mnogo lukavijeg agenta za nekretnine.

U njegovom idućem filmu “Prekobrojna” igrali su, uz Borisa Dvornika, tada sasvim mladi i još relativno nepoznati glumci Milena Dravić i Ljubiša Samardžić, a film koji je tematizirao ljubavni život omladine na radnim akcijama, pohvalila je i kritika ali i publika. Već iduće godine za film “Licem u lice” dobio je prvu Zlatnu arenu.

No, 60-ih se već pojavljuje nova garda mladih redatelja s autorskim filmovima, pa Bauera počinju sve više svrstavati u ‘filmske zanatlije’.

- Mnogo mladih glumaca je počelo u mojim filmovima. Nikad prema glumcima nisam imao autoritativan stav. To je postalo moderno kod mlađih redatelja. Osobno mislim da to nije dobro i da redatelji moraju cijeniti glumce, rekao je Bauer u jednom razgovoru.

Prerani završetak veličanstvene karijere glumca Brucea Willisa
Prerani završetak veličanstvene karijere glumca Brucea Willisa

Svoj iznimni redateljski talent opet je dokazao kultnom serijom “Salaš u Malom Ritu” 1975. godine, prema kojem je snimio film “Zimovanje u Jakobsfeldu” za koji je 1975. dobio i drugu Zlatnu arenu. Posljednji njegov film bio je “Boško Buha” 1978. godine u kojem su glavne uloge igrali tada 14-godišnji Dragan Bjelogrlić, a u ulozi Boška Buhe današnji radijski voditelj Ivan Kojundžić. Umro je na egzistencijalnom minimumu zbog birokratskih zavrzlama oko mirovinskog osiguranja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...
PROMJENE

U novom stanu: Ella Dvornik se preselila, pokazala i pogled...

Influencerica se preselila u novi stan nakon što je ranije otkrila kako se seli jer joj treba veći dom

Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'
ODUŠEVILA VIDEOM

Vlatka Pokos pozirala u košulji i priznala: 'Zaljubljena sam...'

Vlatka Pokos pozirala je na stolu za masažu samo u košulji, a onda poručila: 'Ljubav je najmoćniji, najljepši osjećaj na svijetu'
Znaš li tko sam? Patila je od anoreksije, a kasnije je vodila bitke s dvije teške bolesti...
OMILJENO TV LICE

Znaš li tko sam? Patila je od anoreksije, a kasnije je vodila bitke s dvije teške bolesti...

Rođena je u Sloveniji, a srednju školu i fakultet novinarstva završila je u Zagrebu. Srednja škola bila joj je traumatično iskustvo i tada je upala u probleme s prehranom. Borila se i s dva raka koji je nisu uništili...