Obavijesti

Show

Komentari 97

Obroci od sirove hrane nisu pretjerano oduševili kandidate

Obroci od sirove hrane nisu pretjerano oduševili kandidate
5

Priprema hrane bez termičke obrade kandidatima je bila zanimljiva, ali većina ih smatra da je to 'skup sport' iako je zdravo i svi bi dodali nešto konkretno u jela

VIDEO

U ovoj epizodi pred kandidatima je bila još jedna Gastroakademija.Profesori im ovaj put nisu bili Dino i Mate, već bračni par Darko i Lena Jurić, začetnici ´raw food´ životnog stila tj. prehrane. Riječ je o konceptu prehrane i pripremanja jela na ´sirovi´ način. 'Art od raw' novi je trend u svijetu koji promiče pripremu veganske hrane bez termičkih obrada. Umjesto kuhanja, pečenja i sličnog, hrana se priprema miksanjem, mariniranjem, klijanjem, dehidriranjem... kako bi se sačuvala aktivnost enzima u namirnicama. Petra Plantak za današnje goste nije čula, ali poznaje aspekt života koji promoviraju. 

- Veliki sam ljubitelj sirove hrane, ali raznolike: i biljnog i životinjskog porijekla - rekla je Petra.  

- Ljude je najteže natjerati da probaju, a kad isprobaju, oduševe se - rekla je Lena koja se prvotno protivila sirovoj hrani nakon čega je njezin suprug odlučio da više neće jesti kuhano. 

Darko je vegetarijanac već 30 godina, a prvi susret sa sirovom hranom doživio je u restoranu. 

- Mi s hranom podižemo svijest, ali ljudi su kruti i skeptični - rekao je Darko. 

Par se ovakvom prehranom bavi već dvije godine. Za ovakvu pripremu hrane nisu potrebna kuhala, štednjaci, pećnice i slično već dehidrator, mikser, spiralizator i, kako Darko kaže, dobra volja i otvoreno srce. 

Za početak su kandidatima demonstrirali kako na lagan način uz pomoć vode, badema i blendera napraviti bademovo mlijeko. Nakon toga su pokazali pripremu shakea na bazi bademovog mlijeka uz dodatke namirnica neobičnih naziva poput kamu kamua, brazilske bobice i make, repice iz Južne Amerike. 

Dehidracija banana, spiraliziranje tikvica i proklijala heljda

Da se juha može napraviti i bez kuhanja neke je kandidate ostavilo u nevjerici kao i wakame alge koje u sebi sadrže molekule ljepote. Ova ´Mizo juha´ se ne prokuhava već je u blenderu zagrijavaju prethodno dodani začini. Jedna od najukusnijih demonstracija danas su bile palačinke napravljene, ne u tavi na vatri, već pripremljene u dehidrator. Za palačinke je korišten samo limunov sok s bananama izmućenim u blenderu. Od jedne banane se na takav način mogu napraviti dvije palačinke koje, nakon što su izmućene, idu u dehidrator. Dehidriranje je jedan od načina konzerviranja hrane, a da bi se od banana napravile dobre palačinke moraju biti jako zrele. 

Kao glavno jelo Lena i Darko su pripremali špagete ´al freddo´ s bijelim umakom. I u ovom jelu, naravno, postoji zanimljivost: sva se tjestenina radi od tikvica. Za to je potreban spiralizator. Da i vegani jedu paštetu ovaj par je pokazao demonstrirajući pripremu paštete od proklijale heljde s crvenom paprikom. 

Kandidati nisu bili oduševljeni idejom sirove hrane

- Koncept jedenja sirove hrane mi nije zanimljiv, kao ni korištenje namirnica iz dalekih krajeva - rekao je Marko Palfi kojem je neshvatljivo kako začin može zagrijati juhu. Najfascinantniji mu je bio spiralizator koji bi volio imati. 

Petra Plantak je već znala kako se priprema bademovo mlijeko jer je, kako kaže, ponosna vlasnica blendera. Ivana Čuljak cijeni današnje goste i njihovu pripremu hrane, ali osobno ne bi mogla živjeti na takav način jer bi joj previše falilo ne samo meso već i mlijeko, riba, sirevi... Špageti od tikvica su joj se svidjeli. Misli da ovakva vrsta prehrane oduzima draž kuhanja. 

- I da počnem koristiti sirovu hranu susjedi bi mi se počeli žaliti radi zujanja aparata - rekla je Ivana u šali. 

Marko Raić misli da su gosti lijepo osvježenje na Gastroakademiji. 

- Zdravo je, ali ekonomično je ipak 'preskup sport' -rekao je. Današnji sat mu se definitivno svidio. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 97
VIDEO

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin

Evo zašto Filip i Tamara  nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'
MISTERIJ RIJEŠEN

Evo zašto Filip i Tamara nisu bili na zajedničkom izletu u 'Braku'

Kada je pozivu došao kraj ostali kandidati u showu 'Brak na prvu' odmah su komentirali da se između Filipa i Tamare osjeti kemija