Obavijesti

Show

Komentari 12

Očuh ju je maltretirao, a nakon razvoda mir je našla u mužu Ivi

Očuh ju je maltretirao, a nakon razvoda mir je našla u mužu Ivi
8

TEŠKO DJETINJSTVO Kao djevojčica nisam imala za sendvič od šunke pa ga i danas obožavam. Stoga pomažem bližnjima koliko mogu jer me to ispunjava

VIDEO

Djetinjstvo ne pamtim po lijepome. I danas obožavam sendvič od šunke. Sjećam se da sam ga jako željela, a mama mi ga nije mogla kupiti, kaže Mirjana Bohanec Vidović (77).

Pokretanje videa...

00:20

Operna diva i zvijezda filma 'Tko pjeva zlo ne misli' odrastala je samo s majkom. Otac joj je nestao 1945. godine. Radio je u prometnoj službi i kad je vlast tražila da se svi koji su radili u državnoj službi jave, on se javio.

Jedna šnita kruha za pojesti

- Velika je to bol, koja mi se provlači cijeli život. Ne znam gdje je skončao, gdje mu je grob. Mama je bila domaćica pa je prodavala naše stare stvari, radila nešto povremeno, jedno vrijeme bila je i pazikuća, a tako smo i dobili stan. Udala se za tatina prijatelja, mislila je da, ako uzmem njegovo prezime, neću biti obilježena, da će mi se ukazati bolja budućnost. Očuh je bio loš prema meni, odrezao bi jednu šnitu kruha i to je bilo to što sam mogla pojesti. Rastali su se nakon nekoliko godina braka - kaže diva.

Majku pamti kao izuzetno skromnu ženu koja svoju podršku i ljubav nije često pokazivala. Mirjana bi je, prisjeća se, upitala 'Zašto me nikada ne pomiluješ, kao druge mame koje grle svoju djecu?', a majka odgovorila 'Ja sam tebi, dijete moje otac i majka. Moram biti stroga i nježna'. Koliko ju je mama bezgranično voljela uvjerila se kad je nakon njezine smrti pronašla jedinu bebu i kolica s kojima se kao djevojčica igrala, a mama to nije bacila do svoje smrti.

Još čuva maturalnu haljinu

Kao mlada djevojka imala je kutu za školu i za igru. Haljinu bi dobila jedino za Božić i Uskrs, jednu zimsku, a drugu za proljeće.

- Sjećam se prekrasne opravice koju mi je sestrična poslala iz Amerike za maturalnu večer. Bila je to široka suknja od crvenog tafta i gore crna šljokičasta bluzica. Još je doma čuvam - prisjeća se Bohanec.

Srednju glazbenu Mirjana je upisala jer je na prijamnom slagala da ima 16 godina, a bilo joj je tek 15. Prve pjevačke uspjehe nizala je već kao srednjoškolka.

Kad je maturirala morala se zaposliti i radila je na Radiju u fonoteci. Tamo je nakon radnog vremena slušala i imitirala Zinku Kunc i Mariju Callas. Ondašnji direktor Ivan Šibl preselio ju je u redakciju ozbiljne glazbe. Tamo je radila emisije popodne jer je prije toga bila na predavanjima na Glazbenoj akademiji. Izmislila je emisiju 'Operni solisti' koja se još emitira. Već tada je pjevala, a na koncertima ju je čuo tadašnji direktor Austrijskog kulturnog centra.

Razvod nakon godinu dana

- Dao mi je stipendiju za ljetne tečajeve u Salzburgu i Beču. Čuli su me i menadžeri pa sam odmah dobila nekoliko ponuda za angažman. Izabrala sam Beč jer je bio najbliže kući. Brzo potom sam se udala sam se za profesora glume, Vladana Švacova i sve me vuklo nazad u Zagreb - prisjeća se.

Razvela se nakon samo koje godine braka. Nije, kaže, bila sretna s njim pa se posvetila samo pjevanju, karijeri. Iako je nastupala po svim pozornicama svijeta našoj je publici ipak najdraža kao Ana Šafranek iz filma Kreše Golika 'Tko pjeva zlo ne misli'.

Slagala policiji da je liječnica

- Ne mogu reći da me smeta, iako to nije pravedno. Veselim se kad me, posebice mladi ljudi, zaustave na cesti pa kažu da su me gledali. Oni stariji se sjećaju i mog pjevanja. Preklani u Dubrovniku na festivalu Rahlin jedna gospođa mi je prišla i rekla da je šteta što više ne pjevam, posebice u Dubrovniku gdje sam često gostovala - kaže Bohanec.

Još pamti dane rate u Zagrebu, vrijeme uzbuna, kad je morala u Jurišićevu pa je uzela auto svog drugog supruga, liječnika Ive Vidovića. Na njemu je pisalo ‘liječnik u službi’.

- Obavila sam što sam trebala, vratila se i pored auta ugledala policajca. Kažem mu 'Vidite li naljepnicu na autu, bila sam u hitnoj intervenciji', a on meni 'Niste li vi operna pjevačica, Mirjana Bohanec?'.

Drugog supruga, u kojeg se zaljubila na prvi pogled, upoznala je na hodniku HNK. On je išao s prijateljima u kazališni kafić, a Mirjana je na hodniku razgovarala s Krunoslavom Cigojem.

- Vidjela sam te divne, plave oči, plavu kosu. Bio mi je predivan, kao da je iz snova izronio. Zagledali smo se, on je prošao i drugi dan upitao tajnicu opere da ga upozna sa mnom - kaže.

Obožavao ju je od prvog susreta, bio joj podrška i kad ju je Franjo Tuđman pozvao i ponudio joj da uđe u diplomaciju. Mirjana je bila savjetnik za kulturu u Beču, generalni konzul u Hamburgu, ambasadorica i pomoćnica ministra vanjskih poslova. Nakon toga sa suprugom je uživala u mirovini.

Neispunjena želja

U sretnom braku bili su donedavno. Njezin voljeni Ivo umro je prije osam mjeseci, a Mirjana je, kaže, neutješna. Ostala je bez majke i muža, jedina dva čovjeka koje je voljela. Žali što s Ivom nije imala djecu.

- U najboljim godinama puno sam radila i rano se razvela. Kad sam zatrudnjela imala sam prometnu pa sam izgubila bebu s pet mjeseci. Poslije više nisam mogla roditi - govori operna diva. Mirjana je sjetna kad govori o mladosti. Tad joj se činilo da njezinoj tuzi nema kraja, a naposljetku se ipak pokazalo da ima sreće i u njezinu životu. Nije zaboravila koliko je propatila na putu do svjetske dive pa rado pomaže mladim ljudima. Osnovala je i nagradu 'Mirjana Bohanec'.

- To je jednokratna nagrada od 1000 eura koju dajem iz svoje ušteđevine. Ne mogu davati mjesečnu stipendiju, ali nagradu mogu - kaže Bohanec.

Njezin život inspirativna je priča pa je izdavači nagovaraju da napiše knjigu o sebi i svom životu. Mirjana još i danas prikuplja kritike o sebi, stare fotografije i uskoro će se, obećaje, primiti pisanja.

Samo se Perica maknuo iz glume

Od svih glumaca jedino se Tomislav Žganec koji je igrao Pericu maknuo iz svijeta glume. Mirjana kaže da je bio divan filmski sin

Voljela je pjevati i glumiti

U bogatom opusu Mirjani je najdraža uloga Violete iz 'Travijate' jer je osim pjevanja pokazala glumačko umijeće

Obožavala sam svog Fulira

Uz Relju Bašića, kolegu iz filma 'Tko pjeva zlo ne misli' bila je do samog kraja. Nazvala ga je g. Fulirom koji nikad nije fulirao

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'
'IMA DOSTA SLIČNOSTI'

Australac Simon koji tvrdi da je sin kralja Charlesa objavio nove 'dokaze': 'Što više gledam...'

Simon Charles Dorante-Day je uvjeren da je plod prve afere slavnog kraljevskog para, a rodio se kada je Charlesu bilo 17, a Camilli 18 godina

Igor i Ivana su pobjednici 13. sezone showa Zvijezde pjevaju: 'Ovo je bilo predivno iskustvo!'
ŠESTA EPIZODA

Igor i Ivana su pobjednici 13. sezone showa Zvijezde pjevaju: 'Ovo je bilo predivno iskustvo!'

Završila je još jedna sezona glazbenog showa, a titulu najboljih ponijeli su Igor Barberić i Ivana Kindl
Domenica za 24sata progovorila o dečku i trudnoći Hane Huljić: 'Sretna sam zbog nje i Graše...'
RAZGOVOR S PJEVAČICOM

Domenica za 24sata progovorila o dečku i trudnoći Hane Huljić: 'Sretna sam zbog nje i Graše...'

Veloluška pjevačica nedavno je izbacila singl 'Prva ljubav, prva bol', a za 24sata pričala je o nastanku pjesme, odnosu s Huljićima i zašto 'krije' momka od očiju javnosti