Obavijesti

Show

Komentari 28

Od raka umro klavijaturist Ray Manzarek, osnivač The Doorsa

Od raka umro klavijaturist Ray Manzarek, osnivač The Doorsa
8

Ray Manzarek je umro od raka žučnih puteva u RoMed klinici u Rosenheimu u Njemačkoj okružen obitelji. Jima Morrisona je upoznao na filmskoj školi UCLA

VIDEO

Ray Manzarek, legendarni klavijaturist i jedan od osnivača kultnog benda The Doors, preminuo je u ponedjeljak u 74. godini od raka žučnih puteva. Glazbenik je umro u RoMed klinici u Rosenheimu u Njemačkoj okružen obitelji. Njegova supruga Dorothy, sin Pablo i unuci zamolili su da se umjesto kupnje cvijeća uplate donacije udruzi koja se bori protiv raka.

Manzarek je osnovao bend s karizmatičnim frontmanom Jimom Morrisonom nakon susreta na plaži Venice u Los Angelesu 1965. godine. Kasnije su im se pridružili i bubnjar John Densmore te gitarist Robby Krieger.

- Duboko sam ožalošćen viješću o smrti mog prijatelja Raya Manzareka. Drago mi je što sam s njim posljednje desetljeće opet svirao pjesme The  Doorsa. Ray je predstavljao veliki dio mog života i uvijek će mi nedostajati - rekao je gitarist Robby Krieger.

Prva pjesma koju je Krieger napisao za bend bila je 'Light My Fire' koja je bila dio njihova debitantskog albuma The Doors. Nakon što je objavljena 1967. godine, pjesma je tri tjedna bila na vrhu Billboardove Hot 100 ljestvice. Zbog uske povezanosti s Los Angelesom nastaju i njihove pjesme 'L.A. Woman', 'Moonlight Drive' i 'Cars Hiss By My Window'. Uskoro su primljeni u Kuću slavnih rock'n' rolla, a Manzarek je postao jedan od najznačajnijih rock glazbenika svih vremena. Bend je najpoznatiji po hitovima kao što su 'L.A. Woman', 'Break On Through To The Other Side', 'The End' i 'People Are Strange'.

Manzarek i Morrison upoznali su se još na filmskoj školi sveučilišta u Los Angelesu (UCLA). Morrison se pojavio u jednom od njegovih studentskih filmova, a nakon diplome uslijedio je njihov susret na plaži Venice. Morisson mu je tada otpjevao stihove pjesme 'Moonlight Drive'.

- Nikada prije nisam čuo takve rock stihove. Razgovarali smo neko vrijeme prije nego što smo odlučili oformiti grupu zajedno i zaraditi milijune dolara - otkrio je tada Manzarek za Billboard 1967. godine.

Manzarek, koji je rođen u Chicagu 1939. godine, nastojao je održati bend na okupu i nakon Morrisonove smrti 1971. godine u dobi od 27 godina. No grupa se na kraju ipak raspala. Manzarek je potom snimio rock adaptaciju klasika Carla Orffa 'Carmina Burana', surađivao s bendom 'X and Echo&The Bunnymen' iz Los Angelesa te napisao memoare objavljene 1998. godine pod nazivom 'Light My Fire: My Life With The Doors'.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj
LEGENDA HRT-a

Umro Damir Matković (72), TV novinar, urednik i voditelj

Damir Matković je bio prije svega sjajan kolega, čovjek od kojeg se puno toga moglo naučiti. Istinska televizijska legenda. Ponosni smo što je 40 godina bio član HNDaa, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'
NE ODUSTAJU

Marijana Seifert nestala je prije dvije godine. Obitelj traži novu istragu: 'Imamo listu zahtjeva'

Reality zvijezda Marijana Seifert nestala je u Zagrebu 27. travnja 2022. Njezina obitelj ne odustaje od potrage. Sastavili su popis zahtjeva koje žele uputiti policiji i institucijama
Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece
SKUPA U POLITIČKIM VODAMA

Ljubavna priča Nine Raspudića i Marije Selak: U tajnosti su se vjenčali, sad imaju dvoje djece

Marija i Nino Raspudić nikada javno nisu govorili o svojoj vezi, a nakon što se Selak pojavila u Mostovoj emisiji 2020. godine sa drugim prezimenom, potvrđeno je da se par vjenčao