Obavijesti

Show

Komentari 9

Odbijali pobjedu, lagali o dobi i htjeli nastupati goli s vukovima

Odbijali pobjedu, lagali o dobi i htjeli nastupati goli s vukovima
9

Mnogi vjeruju da je Jugoslavija mogla pobijediti još 1985. kad je natjecanje bilo u Gothenburgu. Zbog obljetnice Titove smrti zorica Kondža nije nas smjela predstavljati

VIDEO

Sada davne 1968. Jugoslavija je sve svoje glasove dala Španjolskoj te se govorilo da je tadašnjoj diktaturi pod Francom pomogla u iznenađujućoj pobjedi. Ni godinama poslije tračevi nisu stali. Pričalo se da je Franco podmitio žirije u cijeloj Europi kako bi popravio ugled Španjolske.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:17

Britanci su bili na rubu pobune jer Cliff Richards i njegova “Congratulations” bili su tek drugi. Pobjedničke pjesme 1968. “La, la, la” i Massial odavno se nitko ne sjeća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Franka: Vedran Ćorluka me potaknuo da idem na Eurosong
Franka:  Vedran Ćorluka me potaknuo da idem na Eurosong

Već prvi Eurosong, 1956., imena “Grand Prix Eurovision de la Chanson”, bio je u švicarskom Luganu, a pobijedila je zemlja domaćin. Nadrljali su Luksemburžani jer, kako nisu poslali pjevača u Švicarsku, svoje su glasove prepustili švicarskim kolegama. No je li to bilo odlučujuće za pobjedu? Pjevačica Lys Assia je pobijedila tajnim glasovanjem žirija, a koja su mjesta zauzeli njezini kolege, do danas se nije doznalo. 

Ksenija Urličić i danas smatra isto: ‘Pjesma ‘Marija Magdalena’ bila je najbolja te godine. Doris Dragović ukrali su pobjedu’

Eurosong bez šušura i skandala koji se godinama prepričavaju teško da bi tolike godine bio zanimljiv. No dignute nosove, podbadanja i razne smicalice kako bi se uopće došlo do Eurosonga pamti svaka država. Stariji poznavatelji i danas tvrde da je Jugoslavija svoju prvu pobjedu na Euroviziji mogla upisati već 1985., četiri godine prije Rive. 

Na Jugoviziji u Splitu pobijedila je Zorica Kondža koja je u pratnji Josipa Gende pjevala “Pokoru”. Eurovizija je te godine bila dogovorena za 4. svibnja 1985., na petu godišnjicu smrti Josipa Broza Tita. Nikakvo pjevanje i glazbeno nadmetanje nije dolazilo u obzir na dan žalosti pa je Zorica Kondža ostala bez prilike da zapjeva u švedskom Gothenburgu.

Birthe Wilke I Gustav Winckler: Danski pjevački duo 1957. čitavih se jedanaest sekundi ljubio u izravnom prijenosu Eurovizije. Dotad je to bio najveći skandal u povijesti te manifestacije.

Izrael je 1980. trebao ugostiti Euroviziju, no dogovoreni datum bio je sporan jer se podudarao s Danom sjećanja. Zbog nesretnog datuma Eurovizija nije ni održana u Izraelu. Gotovo identična situacija odvila se samo četiri godine poslije. Ilanit je trebala nastupati s pjesmom “Balalaika”, ali je i treći put datum natjecanja bio sporan pa je Izrael ponovno preskočio natjecanje.

Stariji fanovi pamte i “Vaš šlager sezone” čije je posljednje izdanje, ono iz 1999., ujedno je bilo i izbor BiH za Eurosong. Natjecanje je okončano nadmoćnom pobjedom grupe Hari Mata Hari s pjesmom “Starac i more”. Taman kad je Hari počeo pripreme za Jeruzalem i Eurosong, uslijedilo je bolno otkriće da je frontmen grupe - Hari Varešanović - prije desetak godina pjesmu prodao u Finsku, gdje je i izvedena. “Starac i more” je diskvalificirana, a umjesto nje u Izrael je otišao Dino Merlin koji je u duetu s Francuskinjom Beatrice osvojio sedmo mjesto. 

Drugo polufinale Eurosonga: U završnicu idu Srbija i Slovenija
Drugo polufinale Eurosonga: U završnicu idu Srbija i Slovenija

Najveći skandal do tad bio je 1957. kad se danski pjevački duo Birthe Wilke i Gustav Winckler čitavih jedanaest sekundi ljubio u izravnom prijenosu Eurovizije. Uslijedila je i 1969. kad su Španjolska, Velika Britanija, Nizozemska i Francuska pobijedile zahvaljujući promjenama pravilnika za dodjelu bodova. Nakon skandala pravila bodovanja morala su se promijeniti. Austrija se tada povukla iz natjecanja na dvije godine.

Zorica Kondža: Pobijedila je 1985. na Jugoviziji u Splitu, no Eurovizija je te godine bila na godišnjicu smrti Josipa Broza Tita pa Zorica nije imala prilike pjevati u Švedskoj

Arapske radiotelevizije 1987. bojkotiraju sudjelovanje Izraela tako što tijekom svakog pojavljivanja predstavnika te zemlje uključuju reklamu. Izrael je te godine pobijedio, a samo se Jordan do kraja držao bojkota i na svoju ruku Belgiju proglasio pobjednicom.

Godinu dana prije belgijska pjevačica Sandra Kim sa samo 13 godina postala je najmlađa pobjednica u povijesti Eurosonga. Njezin menadžment je lagao da joj je 15 godina. Djevojčicu nisu diskvalificirali, ali nakon toga je pomaknuta dobna granica na 16 godina.

Stephane & 3G: Gruzijske predstavnike diskvalificirali su 2009. zbog toga što je pjesma “We Don’t Wanna Put In” previše zvučala kao poruka ruskom predsjedniku Putinu. Gruzija i Rusija bile su tad u vojnom sukobu.

Ni jedini pobjednici Eurovizije, Rajko Dujmić i grupa Riva, nisu bili pošteđeni skandala. Javnost je bila šokirana što te 1990. u zagrebačkom Lisinskom nije bilo stolca u prvom redu za autora pobjedničke pjesme niti je Riva s “Rock Me” otvorila zagrebački Eurosong. Emilija Kokić rekla je kako se i danas osjeća kao da su joj ukrali nešto važno, a Dujmić da nije bilo mjesta u prvom redu jer se širila bina?!

Prvi transrodni muškarac koji je pjevao na Eurosongu bio je Izraelac umjetničkog imena Dana International. Pobijedio s pjesmom “Diva” 1998. godine na natjecanju u Birminghamu unatoč glasnom prosvjedovanju ultraortodoksnih židova. 

Andreas Kümmert: Pobijedio je 2015. na njemačkom natjecanju. Zahvalio se publici i pobijedio. Na Eurosong je otišla Ann Sophie, a iako se plasirala u finale, prema glasovima publike završila je na posljednjemu mjestu

Ukrajinski komičar i pjevač Andrij Mikajlovič Danilko, poznatiji kao Verka Serdočka, 2007. je odjeven kao žena osvojio drugo mjesto na Eurosongu u Finskoj. 

Još jedan transseksualac slavio je 2014., kad Hrvatska nije imala svojeg predstavnika na Eurosongu. Thomas Neuwirth nastupio je kao Conchita Wurst. Nazivali su ga “bradatom pjevačicom” i “kraljicom Europe”.

Conchita Wurst: Austrijanac Thomas Neuwirth nastupio je kao svoj alter ego Cochita i pobijedio 2014. u Danskoj. Bilo je to jedno od najneizvjesnijih natjecanja. Bila je to i prva pobjeda Austrije, nakon davne 1966.

Predstavnik Bjelorusije Ivan Saša 2016. godine je poželio na pozornici u Stockholmu nastupiti potpuno gol kako bi gledateljima dočarao smisao svoje pjesme “Help you fly”, koja govori o slobodi. Osim toga, htio je dovesti i vuka da pokaže zajedništvo čovjeka i prirode. Na kraju je odjenuo bijelo odijelo, a dugu plavu kosu svezao u rep, dok su vukovi trčkarali na videozidu iza njega.

Prisjetite se još nekih skandala koji su obilježili Eurosong:

2010. - Nije prošao niti prvi refren pjesme, a Jimmy Jump, koji je inače poznati ekscentrik i koji je poznat po upadima u razne televizijske prijenose, izašao je iz publike i stupio na scenu, te se pokušao uklopiti u scenski nastup

Sandra Kim: Sa samo 13 godina bila je najmlađa pobjednica u povijesti Eurovizije. Njezin menadžment lagao je da ima 15 godina i prijavio je s pjesmom ‘J’aime la vie’. Nisu je diskvalificirali, ali su od iduće godine podignuli granicu na 16.

1978. - izraelski klasik 'A-Ba-Ni-Bi' kojeg su izveli Izhar Cohen i Alphabeta rasturili su i odnijeli pobjedu s ogromnih 157 bodova. Popularnost showa je tada bila toliko velika da su Eurosong čak prenosile i neke bliskoistočne zemlje. No, uspjeh Izraela nije dobro prošao u Jordanu, gdje je čak prekinuto emitiranje. Na TV ekranima se pojavila slika žutih narcisa, a nakon toga su jordanske televizijske glavešine proglasile Belgiju službenim pobjednikom, iako se zapravo našla na drugom mjestu

Dana International: Transseksualna pop diva iz Izraela pobijedila je na Eurosongu 1998. s pjesmom ‘Diva’. Natjecala se i 2011.

VIDI OVO: 5 najgorih stvari koje ti se mogu dogoditi za vrijeme seksa

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće
PROMO

Najveća imena nove techno scene dolaze na Zrće

Nizozemski Verknipt na svoje premijerno izdanje Verknipt Croatia Holiday Festivala ovog ljeta dovodi zvijezde hard techno scene te najavljuje svoj najveći line-up dosad

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car
PROMO

Debitantski album grupe Donkey Hot zove se ''MAMA'' zato što je mama car

Tokom slušanja albuma jasno je o kakvom se bendu radi - pjesme su duhovite, upečatljive i neke od njih uvijek će vam izmamiti osmijeh na lice, ali daleko je to od površne duhovitosti, svirka je čvrsta i rifovi osvajaju.
Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare
PROMO

Vili Gobac i Donkey Hot u financijskoj krizi „Mama Care“ daj pare

'Mama care' nova je rock dizalica grupe Donkey Hot kojom ova fantastična petorka najavljuje svoj album prvijenac