Obavijesti

Show

Komentari 0

Olja Đorđević režirala predstavu 'Maratonci trče počasni krug': 'Ideja je nastala iz zezancije!'

Olja Đorđević režirala predstavu 'Maratonci trče počasni krug': 'Ideja je nastala iz zezancije!'
9

Kultna komedija Dušana Kovačevića osvaja publiku u Gradu na Dravi

VIDEO

Iako joj je ovo 'tek' četvrta režija u HNK u Osijeku, Osječani je vrlo dobro poznaju i s oduševljenjem čekaju njezine predstave. Olja Đorđević osječkoj se publici predstavila ovaj put kultnom komedijom Dušana Kovačevića 'Maratonci trče počasni krug', čija je premijera bila na Dan žena. Đorđević kaže da se naslov birao 'sam', a da je ideja nastala 'iz zezancije', uz koktel povodom 50. izvedbe komedije 'Sumnjivo lice'.

- To je bila 'muška' predstava s muškom podjelom, a sad smo napravili 'posve žensku', no i tamo i ovdje tek je poneka ženska uloga. Tad smo u šali Miroslav Čabraja i ja počeli dijeliti uloge za Maratonce, tko će što glumiti, jer imamo sve. U godinama koje su uslijedile shvatila sam da je ono bila dobra ideja - kaže Olja.

Na pitanje je li ova drama bila među naslovima koje je priželjkivala kao redateljica kaže: 'I nije baš, jer za svaku od tih drama treba postojati prava podjela. Prvi put kad mi je i palo na pamet da je negdje postavim, bilo je to ovdje. Nikad nisam ovo nikomu ni ponudila, niti sam ikad postavljala Kovačevićev komad, a obožavam ga kao pisca. Zbog toga je ovo dvostruko uzbuđenje i mislim da je ovaj komad čekao ovu ekipu.' Otkrila nam je i gdje su se krile zamke u ovom komadu za redateljicu i ekipu.

- Zamke su u svakom komadu velike. Ovdje je prva bavljenje filmom koji su gotovo svi gledali, pa smo morali odlučiti što ćemo s tim. U slučaju oslanjanja na film neminovne su i usporedbe, s glumcima koji su legendarni. Zbog toga smo se odlučili za stav 'ovo nikad nitko prije nas nije radio' - rekla je.

Ova drama ima stigmu filma, no slično je i s bilo kojim naslovom koji je netko prije negdje postavio jer se sve mora vratiti 'na tvorničke postavke'.

- Kovačević je tu poseban, jer su i 'Balkanski špijun' i 'Radovan III.' ekranizirani te su svi to vidjeli nebrojeno mnogo puta, pa je puno teže raditi to nego, primjerice, Nušića - rekla je te dodala:

- Volim taj komad, i više sam uvijek bila vezana za komad nego za film. Dramu sam prvi put čitala kad mi je bilo 10-ak godina. Mama mi je donijela knjigu s četiri drame i ja sam ih naglas čitala dok je ona pekla palačinke. To mi je jedna od najdražih uspomena iz djetinjstva. Rečenice iz komada znam napamet. Nisam bila opterećena filmom.

Na pitanje koliko izvedbi prognoziraju zaključuje:

- Kako je počelo, mislim da ćemo 100. odigrati krajem sljedeće sezone. 

storyeditor/2024-03-09/PXL_080324_111351060.jpg
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'
IVA ĆAVAROVIĆ

Sjećate li se zgodne vozačice tramvaja Ive? Za 24sata o mužu i planovima: 'Želimo djecu...'

Iva i Bonislav Ćavarović vjenčali su se prije gotovo godinu dana, a sada smo sa simpatičnom vozačicom razgovarali o njihovim planovima za budućnost...

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'
ENERGIČNA IZVEDBA

Pogledajte fotke i snimku druge probe Baby Lasagne! Fanove je oduševio jedan detalj: 'To je to'

Danas 15 predstavnika na Eurosongu ima probu za polufinale. Među njima je i Baby Lasagna koji je ovoga puta promijenio jedan detalj, a njegovi fanovi mu sugeriraju da takav izađe na pozornicu u polufinalu
Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'
RASPRAVA DRUGIH KANDIDATA

Karmen u 'Braku na prvu' bacila oko na Lovru? 'To je javna tajna'

Karmen nije javno priznala da joj se sviđa Lovre, no Lovru je stavila na prvo mjesto po fizičkoj privlačnosti