Obavijesti

Show

Komentari 0

Omiljeni djedica napunio 50 godina: Sretan ti rođendan!

Omiljeni djedica napunio 50 godina: Sretan ti rođendan!
4

Profesor Baltazar nas je hipnotizirao ispred televizijskih ekrana. Premda je prvenstveno namijenjen djeci - svojim bojama, zanimljivim likovima i pozitivnom energijom, ovaj animirani serijal je privukao mnoge...

VIDEO

 

Serijal "Profesor Baltazar" proteklih 50 godina promiče nenasilno rješavanje problema i pozitivne vrijednosti, zbog čega je i danas prepoznat diljem svijeta kao jedinstveni brend Zagreba i Hrvatske, rečeno je u srijedu na proslavi okruglog rođendana mnogima omiljenog profesora u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

- Hrvatska umjetnost ima odlične slike, skulpture, knjige, predstave, filmove, ali na žalost nema radove koji su promijenili povijest svjetske umjetnosti, osim u slučaju animiranih filmova - istaknuo je Vinko Brešan, direktor Zagreb filma, gdje je profesor Baltazar nastao 1968. godine.

Brešan kaže kako je nemoguće govoriti o profesoru Baltazaru, da se ne spomene Zagrebačka škola crtanog filma..

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Svatko tko piše povijest animiranog filma ne može izostaviti školu koja je sredinom pedesetih napravila kopernikanski obrat u svijetu animacije i nakon što je predstavljena u Cannesu više ništa više nije bilo isto - ustvrdio je.

Po njegovim riječima, tajna tadašnjih autora bila je što su vizualno jednostavno predočili filozofski svjetonazor tog vremena, nakon čega su uslijedile stotine festivala i nagrada.

Kako je objasnio, fantastičnom slučajnošću u isto vrijeme u Zagrebu su se našli geniji koji su sve te uspjehe Zagrebačke škole crtanog filma pretočili u animirani projekt koji je  komunicirao sa širom publikom.

YouTube

Hipnotizirao je publiku pred ekranima

- Napravili su serijal namijenjen djeci od četiri do devet godina, no on je svojim moćnim bojama, pozitivnom energijom, nerealistično oblikovanim likovima koji ne govore i pričom, privukao mnoge - napomenuo je.

- Ono što nas je hipnotiziralo ispred televizijskih ekrana bile su priče o altruizmu, borbi protiv različitosti i zaigrano dijete u tijelu starca koje rješava probleme uz pomoć mašte - dodao je.

Renata Brkić iz nevladine udruge Profesor Baltazar i tvrtke Ultra link, koja ima prava na brend profesora Baltazara posljednjih deset godina, rekla je kako im je glavni cilj rad sačuvati profesora Baltazara kao kulturno nasljeđe Hrvatske.

- Kada smo tek krenuli pokazalo se da i četrdeset godina nakon pokretanja serijal funkcionira, a u Hrvatskoj i svijetu smo ga predstavljali kao prvi hrvatski društveno odgovoran brend - kazala je.

Veliki interes za brend pokazala je znanstvena zajednica koja se identificirala s profesorom Baltazarom i htjela ga koristiti kao komunikatora za promociju znanosti, na znanstvenim piknicima, ali i u svijetu od Skandinavije, gdje jedan znanstveni centar nosi njegovo ime do Irana, gdje isto popularan.

- Sve to potvrđuje da je Profesor Baltazar vrlo umjetnički serijal, ali ima i dodatnu dimenziju koja je toliko potrebna danas i bit će potrebna i za pedeset godina - zaključila je.

Zagreb kao grad animacije

Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, rekao je da profesor Baltazar, iako ima već 50 godina i dio je tradicije Zagreba i Hrvatske, zapravo još vrlo mlad. "Zagreb je grad animacije i veliki brend grada proslavljen u svijetu animacije, a profesor Baltazar jedan od najpoznatijih građana i veleposlanika Zagreba", dodao je.

Izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević zahvalila je svim autorima Baltazara koji su ostavil veliki trag u hrvatskoj umjetnosti.

- Profesor Baltazar još uvijek ima moralnu poruku koju tražimo u ljudima, u serijalu nema nasilja, niti pravih zločinaca, a on je gotovo uvijek veseo i spreman pomoći. Njegove su poruke univerzalne i bezvremenske - prijateljstvo, ljubav i altruizam -  naglasila je.

Proslava je organizirana u Muzeju za umjetnost i obrt, gdje je na aktualnoj izložbi "Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost" dio posvećen profesoru Baltazaru i zlatnom dobu Zagrebačke škole crtanog filma.

Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović, rekao je kako taj serijal predstavlja jednu od divnih utopijskih ideja o tome kako svijet može biti ljepši, a to je nešto što, napomenuo je, danas trebamo više nego kada je nastao.

PIXSELL

Profesor Baltazar slavi rođendan

Od 1968. do 1977. snimljeno je ukupno 38 epizoda u trajanju po desetak minuta. Djelo koautorski potpisuju Zlatko Bourek, Zlatko Grgić, Boris Kolar, Tomica Simović i Ante Zaninović.

Kada je projekt pokrenut malo tko je slutio da će se serijal o junaku  koji se godinu dana ranije pojavio u animiranom filmu "Izumitelj cipela" Zlatka Grgića biti prodan i prikazivan u više od 30 zemalja svijeta.

Na proslavi je prikazan i kratki film sa sjećanjima autora serije.

U Muzeju za umjetnost i obrt još od 2. lipnja traje i radionica animiranog filma  za djecu "Profesor Baltazar slavi rođendan", a na izložbi su, među ostalim i originalni celuloidi iz serijala.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima
NOVA SURADNJA

Lord of the Ringos? Jackson će režirati film o Beatlesima

Taj će oskarovac oživjeti napeto snimanje posljednjeg albuma slavnog britanskog banda 'Let It Be', koristeći se sa 55 sati dosad nepoznatih videosnimki kultnog benda iz 1969. godine

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'
FANOVI ODUŠEVLJENI

Hathaway otkrila: Snima se 3. dio filma 'Princezini dnevnici'

Brojni obožavatelji godinama su se pitali zbog čega su snimljena samo dva nastavka, a američka glumica ovih je dana otkrila vijest koja je oduševila brojne fanove filma
Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu
NAKON 30 GODINA

Kultni 'Simpsoni' se ukidaju? Ne donose nikakav prihod Foxu

Zbog spajanja TV mreže Fox s Disneyjem, ugovori o licenciranju bit će drugačiji. Fox ne zna hoće im se isplatiti održati Simpsone na životu, budući da godinama ne ostvaruju prihode