Obavijesti

Show

Komentari 3

Oni su obilježili eru modernog filma: Glumci kojima se divimo

Oni su obilježili eru modernog filma: Glumci kojima se divimo
18

Bilo da se radi o broju dobivenih Oscara ili o tome koliko pomutnje izazovu svojom pojavom na crvenom tepihu sljedeći glumci najveće su face na dodjeli zlatnih kipića

VIDEO

Karijera Clinta Eastwooda (80) traje već dulje od 70 godina, a tijekom tog razdoblja osvojio je ukupno pet Oscara, uključujući posebnu Irving G. Thalberg nagradu koju Akademija dodjeljuje producentima koji su svojim radom doprinijeli razvoju kinematografije. Njegov film 'Unforgiven' 1992. donio mu je Oscara u kategoriji najboljeg redatelja i najboljeg filma, isto kao i 'Djevojka od milijun dolara' 2004. godine. Režirao je filmove koji su osigurali Oscare za pet glumaca kojima je dao uloge. Gene Hackman dobio je Oscara za ulogu u Eastwoodovu filmu 'Unforgiven' te još jednog za ulogu u filmu 'Francuska veza'. Tim Robbins (52) i Sean Penn (50) dobili su Oscare za uloge u filmu 'Mistična rijeka', a Morgan Freeman (73) i Hilary Swank (36) za uloge u filmu 'Djevojka od milijun dolara'. 

- Sviđa mi se svaki dio procesa stvaranja filma i vjerujem da ću upravo tom obliku stvaralaštva biti posvećen do kraja života. Jednako volim i režirati i glumiti - rekao je Eastwood koji, kad radi kao redatelj, na kraju snimljene scene glumcima i cijeloj ekipi ne kaže 'Rez' već 'Dosta je tog sra...'.

Osim kao redatelj, Eastwood će ostati zapamćen po ulogama u filmovima kao što su 'Mostovi okruga Madison' u kojem mu je partnerica bila Meryl Streep (61), 'Prljavi Harry', 'Dobar, loš, zao', 'Za Šaku dolara' te mnogim drugima.

Plavokosi holivudski ljepotan Robert Redford (74) osvojio je dva Oscara: prvog 1981. u kategoriji najboljeg redatelja za film 'Ordinary People' i drugog 2002. za životno postignuće u svijetu filma. Odbio je uloge u filmovima 'Diplomac' i 'Tko se boji Virginije Wolf?' samo kako bi se otarasio imidža plavokosog ljepotana. Poznate su njegove uloge u filmovima 'Butch Cassidy & the Sundance Kid', 'Jeremiah Johnson', 'The Way We Were' no ni jedna mu nije donijela Oscara.

- Kao redatelj, nikad ne bih zaposlio glumca poput sebe, a kao glumac nikad ne bih želio raditi s redateljem kakav jesam - rekao je Redford. 

Posrećilo im se s 'Kumom'

Uloga mafijaša Vita Corleonea 1972. donijela je Oscara Marlonu Brandu, a 1974. u 'Kumu II' Robertu De Niru (67). De Niro je glumio u ukupno 85 filmova i puno surađivao s Martinom Scorseseom, a upravo uloga u njegovu filmu 'Raging Bull' 1981. mu je osigurala drugog Oscara, taj put u kategoriji najboljeg muškog glumca. Nominiran je za Oscara u Scorseseovom 'Taksistu' i filmu 'Cape Fear', te za uloge u 'Lovcu na jelene i filmu 'Buđenja'. 

- Talent je zapravo u umijeću odabira. Nikad nisam sebe smatrao zvijezdom. Na samom sam početku karijere odlučio da želim biti glumac, a ne poznata ličnost. Samo, stvar s glumom je ta da je namijenjena mladim ljudima koji su dovoljno zanimljivi i seksi - rekao je De Niro. 

Al Pacino (70) 1972. u 'Kumu' je glumio Michaela Corleonea. Coppolin film te je godine imao nominacije u gotovo svim kategorijama pa tako nije izostala ni nominacija Pacina u kategoriji najboljeg sporednog glumca. Na dodjelu nije došao jer ga je povrijedilo što je kao njegova najbolja izvedba te godine izabrana ona u sporednoj ulozi. Nakon toga, za Oscara je nominiran još sedam puta, od čega samo jednom za sporednu ulogu, a nagradu je dobio 1992. za najbolju mušku ulogu u filmu 'Miris žene'. Jedan je od rijetkih holivudskih glumaca koji nikad nije bio u braku, no ženskog društva u životu mu nije nedostajalo. 

- Samac sam i nije da mi je taj status pretjerano ugodan. Lijepo bi bilo imati nekoga s kime bih mogao provesti život, to je zapravo nešto čemu težim - izjavio je Al.

Izgleda opako sam po sebi

Christopher Walken (66) za sporednu ulogu u 'Lovcu na jelene' 1979. dobio je Oscara. Nominiran je i 2002. za ulogu u filmu 'Uhvati me ako možeš'. Poznat je po crnom humoru koji neizmjernom lakoćom ukomponira u svaku svoju ulogu. 

- Ne treba mi nikakva šminka ni trikovi da izgledam opako. Jednostavno jesam takav. Ozbiljan sam. Ne volim nepredvidljive ljude ni situacije i ne podnosim iznenađenja iako, kao glumac, volim iznenaditi - rekao je Walken. 

Glumio je u više od 90 filmova, a sve zato što ni jednu ulogu nije odbio jer smatra da je gluma, ispao film dobar ili loš, iskustvo koje treba znati cijeniti i u njemu uživati. 

Glumom se počeo baviti zbog djevojaka

Volio bih biti poput Dustina Hoffmana(73). Tako je pametan i zabavan i sve to može biti odjednom, rekao je Al Pacino za kolegu glumca.

Hoffman je osvojio dva Oscara, prvog 1980. za glavnu mušku ulogu u filmu 'Kramer protiv Kramera' i drugog 1989. za ulogu u filmu 'Kišni čovjek'. Za nagradu Akademije nominiran je ukupno sedam puta. Početak filmske karijere nije mu bio jednostavan, jer je fizičkom konstitucijom odudarao od svih popularnih glumaca svoga vremena. Uloga u 'Diplomcu' bila je prekretnica u njegovoj karijeri jer su nakon toga redatelji bili skloniji suradnji s njim i više su ga zvali na audicije. Poznate su njegove uloge u filmovima 'Tootsie' te 'Midnight Cowboy'.

- Počeo sam se baviti glumom kako bi lakše upoznao djevojke. Zgodne djevojke došle su s vremenom, na početku mi je bilo važno tek da imam nekog s dvije noge tko će mi se smiješiti i nježno me gledati - rekao je Hoffman. 

Halucinacije od tequile

Najpoznatiji je po ulogama Hannibala Lectera u filmskom serijalu 'Kad jaganjci utihnu'. Uloga u prvom nastavku serijala i njemu i Jodie Foster osigurala je Oscara 1992. godine. Nominiran je ukupno četiri puta. Anthony Hopkins (73) karijeru je počeo 1968. filmom 'The Lion in Winter' u kojem je glumio s Katherine Hepburn, Timothyjem Daltonom i Peterom O'Tooleom. Bio je strastveni pušač, no prestao je, a bilo je perioda kad nije mogao odoljeti alkoholu. Omiljeno piće bila mu je Mexican Spirit tequila. 

- Dok sam pio osjećao sam se kao da sam na nekom produljenom tripu. Priviđale su mi se stvari i doživljavao sam nadnaravna religiozna iskustva. Vjerovao sam da sam Ivan Krstitelj. Znao sam stajati na plaži na Malibuu i pričati s morem i ono mi je uvijek odgovaralo - otkrio je Hopkins.

Ipak ne mrzi Bonda

Najpoznatiji agent britanske tajne službe MI6 definitivno je Sean Connery (80). Jamesa Bonda glumio je u 5 filmova i to mu je bila odskočna daska u karijeri. Mnogi su pričali da mu uloga Bonda nije bila pretjerano draga, no on je to poricao i isticao kako je to bila uloga koja ga je dosta zaintrigirala.

- Stalo mi je do Bonda i do toga što se događa s tim likom. Nemoguće je da tako dugo glumite neki lik i ne povežete se s njim. Ja ću biti Bond tako dugo dok me ne sahrane iako sam ponekad i sam poželio ubiti ga - rekao je Connery. 

Nakon toga glumio je u Hitchockovim filmovima 'Marnie' te 'Ubojstvo na Orijent Expressu', zatim u filmovima 'Lov na crveni oktobar', 'The Rock' i brojnim drugima. Oscara je osvojio 1988. za ulogu u filmu 'Nedodirljivi'.  

Nikad dosta lijepih djevojaka i alkohola

'Zločesti dečko' koji ni u 73. godini života ne može odoljeti lijepim ženama i zabavi svakako je Jack Nicholson. Za Oscara je nominiran ukupno 12 puta, a nagradu je osvojio tri puta: 1975. za glavnu ulogu u filmu 'Let iznad kukavičjeg gnijezda', 1984. za sporednu ulogu u filmu 'Vrijeme nježnosti' te 1998. za glavnu u filmu 'Bolje ne može'. Postao je najmlađi glumac kojem je Američki filmski institut (AFI) 1994. dodijelio nagradu za filmsko djelo. 

- Muškarac u životu može lagati curi i policiji - J. Nicholson

Bio je u braku jednom, no najpoznatija je njegova 16-godišnja veza puna prekida i pomirba s Anjelicom Huston (59). Holivudskim su kuloarima kružile glasine da Jack ušmrkava toliko kokaina da su mu se nosnice počele raspadati, a i sam je priznavao koliko uživa u dobroj kapljici i društvu lijepih žena. 

- Muškarac u životu može lagati curi i policiji. Viagru općenito uzimam samo kad se zabavljam s više od jedne djevojke, a život sam živio s motom 'što više dobrih provoda, to bolje'. Nažalost, vrijeme kada sam ja bio veliki zavodnik i zabavljao se prošla su - rekao je nedavno Nicholson. 

Boji se pokućstva i jedećeg pribora

Billy Bob Thornton (55) za Oscara je nominiran tri puta, a osvojio ga je 1997. za najbolji scenarij napravljen po uzoru na postojeći tekst za film 'Sling Blade'. Uz to što je za film napisao scenarij, režirao ga je i u njemu odigrao glavnu ulogu. Napisao je scenarije za filmove 'All the Pretty Horses' i 'The Gift'.

- Ne bojim se svih vrsta antiknog pokućstva, tek onog kakvo su izrađivali u vrijeme Louija 16: onog sa zlatnim naslonima za ruke - B. Bob Thornton

Opsesivno je kompulzivan i jedan od strahova koji ga progoni je strah od antiknog pokućstva i srebrnog jedaćeg pribora.

- Ne bojim se svih vrsta antiknog pokućstva, tek onog kakvo su izrađivali u vrijeme Louija 16: onog sa zlatnim naslonima za ruke i nogama, svih izrezbarenih s ogromnim mekanim jastucima od baršuna na koje bi čovjek trebao sjesti - otkrio je Thornton u intervjuu za časopis Independent. 

Udavao se pet puta i svaki mu je brak završio rastavom. Medijski najeksponiraniji bio je njegov brak s 20 godina mlađom Angelinom Jolie. Oboje su oko vrata nosili privjeske s bočicama u kojima su nosili krv jedno drugog. 

'Veći uspjeh, veća kuća, viša ograda'

Tom Hanks (54) za Oscara je nominiran ukupno pet puta, a osvojio ga je dva puta, dvije godine za redom: 1994. za glavnu ulogu u filmu 'Philadelphia' te 1995. za ulogu u 'Forrestu Gumpu'. Zamijećeni su njegovi filmovi 'Spašavanje vojnika Ryana', 'Brodolom života', 'Zelena milja' i brojni drugi. 

- Snimio sam više od 20 filmova, a svega pet ih je dobro. Jednako je teško biti u sretnom braku kao što je teško snimiti dobar film - rekao je Hanks koji se dosad vjenčao dva puta. 

- Uspjeh je poput smrti; Što si uspješniji, kuća u brdima postaje ti sve veća, a ograda oko nje sve viša - Izjavio je Kevin Spacey (51) koji je Oscara dobio za uloge u filmovima 'Vrtlog života' i 'Privedite osumnjičene'. 

- Žene me žele preobratiti, ja sam im izazov - K. Spacey

Bilo je žena koje su sumnjale u njegovu seksualnost i prozivale ga da je homoseksualac, na što je Spacey komentirao kako je njegova seksualnost tim ženama samo izazov.

- One me žele preobratiti, a ja im to dopuštam - objasnio je. 

'Ja sam najbolji okus ovog mjeseca'

George Clooney (49) za nagradu Akademije nominiran je pet puta. Oscara je osvojio 2005. za najbolju sporednu ulogu u filmu 'Syriana'. Tijekom karijere okušao se u gotovo svakom filmskom žanru. Probio se ulogom doktora Douglasa Rossa u seriji 'Hitna služba. Najpoznatiji su njegovi filmovi 'Od sumraka do zore', 'Solaris', filmski serijal 'Oceanovih 11', 'Mirotvorac', 'Spaliti nakon čitanja' te brojni drugi. 

Režirao je tri filma: 'Ispovjedi opasnog uma', 'Laku noć i sretno' te 'Prljavu igru'. Uz brojne zapamćene filmske uloge, ono što svakoj ženi prvo padne na pamet kad je riječ o Clooneyu je koliko je samo zgodan. Povezivali su ga s brojnim ženama, a mnogima se i posrećilo pa su bile s njim. Mediji su upravo njega proglasili krivcem za rastavu Julije Roberts (43) i Benjamina Bratta (47) na što je on kratko rekao kako je bio prezauzet razaranjem braka Toma Cruisea (48) i Nicole Kidman (43) pa se nije stigao još pozabaviti s Juliom.

- Ja sam najbolji okus ovog mjeseca – rekao je nakon što su ga za najseksi muškarca izabrali brojni časopisi i to nekoliko puta. 

Trenutačno je u vezi s Talijankom Elisabettom Canalis (32) koju su mediji nazvali prostitutkom koja je na početku karijere spavala s mafijašima i šmrkala kokain. Njenog dragog to ne smeta. 

Brad voli puštati vjetrove

S navodima da mu je partnerica ovisnica o drogama, seksu i tko zna čemu sve ne, prilično se dobro nosi slijedeći holivudski ljepotan. Brad Pitt (47) od nježnog plavokosog ljepotana izrastao je u muškarca za kojim uzdiše svaka žena na svijetu. U filmu 'Upoznajte Joa Blacka' pokazao je sve svoje atribute. U 'Klubu boraca' pokazao je da može glumiti i nešto drugo osim ljepotana. 'Legenda o jeseni', 'Sedam', 'Zdrpi i zbriši', 'Meksikanac' samo su neki od filmova koje je snimio. Za Oscara je nominiran dva puta, no dosad još nije osvojio zlatni kipić.

Nikad nije bio sam. Bio je zaručen s Gwyneth Paltrow (38) pa u braku s Jennifer Aniston (41), kojoj ga je 'zdrpila' Angelina Jolie (35) s kojom je trenutačno u vezi. 

- Biti u braku za mene znači to da možeš prditi i jesti sladoled u krevetu - B. Pitt

Angie i Brad počeli su 'mutiti' na setu filma 'Gospodin i godpođa Smith'. Nisu u braku, a udat će se tek kad će svi parovi u SAD-u imati pravo svoju vezu ozakoniti, rekao je Brad u intervjuu za časopis Esquire. 

- Biti u braku za mene znači to da možeš prditi i jesti sladoled u krevetu - rekao je u intervjuu za US Weekly. 

Tom Cruise (48) mamio je ženske uzdahe otprilike u isto vrijeme kao i Brad Pitt. 'Top Gun', 'Jerry Maguire', 'Oči širom zatvorene', 'Kišni čovjek', 'Nemoguća misija' tek su neki od filmova u kojima je Cruise pokazao maksimum svog glumačkog umijeća. Za Oscara je nominiran tri puta, no ni jednom ga još nije osvojio. On i Nicole Kidman bili su najseksi par na sceni tako dugo dok se nisu rastali. Tada je za suprugu odabrao 16 godina mlađu Katie Holmes (32). 

- Volim je, volim, naprosto je obožavam, ona je najbolje što mi se u životu dogodilo - urlao je Cruise gostujući u showu Oprah Winfrey i skakao po kauču kako bi što zornije dokazao koliko voli svoju novu, treću, suprugu.

Mediji pišu da se sad u potpunosti promijenio, a sve pripisuju scijentologiji koju je Tom odabrao za vjeru. Pisalo se da kći Suri koju ima s Katie zapravo nije njegova, već da joj je biološki otac glavni svećenik u crkvi u koju idu. Sa suprugom navodno ne spava u istoj sobi, a šuška se i da ima ozbiljnih psihičkih problema.

Buntovnik bez razloga

Tri nominacije i ni jednog zlatnog kipića ima i neodoljivi Johnny Depp (47). U svijet filma uveo ga je Nicholas Cage. Prva značajnija Deppova filmska uloga bila je ona u filmu 'Edward škaroruki' 1990., a na vrata Hollywooda prvi put pokucao je ulogom u filmu 'Strah u ulici brijestova' 1984. godine. Najupečatljivija je njegova uloga kapetana Jacka Sparrova u filmskom serijalu 'Pirati s Kariba'. 

Želja mi je ostarjeti i imati pivsku trbušinu i dane provoditi sjedeći na trijemu i gledajući jezero ili već tako nešto - J. Depp

Iz škole se ispisao s 15 godina i počeo se drogirati i živio je život problematičnog tinejdžera buntovnika kojem je cijeli svijet kriv za sve što mu se događa. Privlačila ga je glazba i bio je pjevač u nekoliko bendova. Uozbiljio se kad se oženio za Lori Anne Alison. Radio je kao trgovački putnik i prodavao penkale kako bi je mogao uzdržavati. 

Kad je postao slavan i bogat otvorio je klub 'The Viper Room' i policija ga je optužila da u klubu dila drogu, a optužbe su postale ozbiljne i opasne 1993. kad se 23-godišnji River Phoenix predozirao i preminuo ispred kluba.

- Staromodan sam tip. Želja mi je ostarjeti i imati pivsku trbušinu i dane provoditi sjedeći na trijemu i gledajući jezero ili već tako nešto - rekao je Depp. 

Uspjeli zajedno

Leonardo DiCaprio (34) za Oscara je nominiran tri puta no nagradu Akademije nije još ni jednom osvojio. Nominacije su mu osigurale uloge u filmovima 'Što muči Gilberta Grapea', 'The Aviator' i 'Krvavi dijamant'. Pažnju je počeo plijeniti ulogom u blockbusteru 'Romeo i Julija' u kojem je glumio s Claire Danes. Nakon toga uslijedila je 'Marvinova soba' te 'Titanic'.

- Kod glume mi se najviše sviđa to što se mogu pretvarati da sam netko drugi i za to dobiti jako puno novca. A to je super stvar. Što se tiče toga tko sam ja privatno, ne mogu sa sigurnošću reći jer sam pod dojmom da se mijenjam svaki dan - rekao je DiCaprio.

- Zbunjuju me napisi o mojim aferama, ne mogu zaključiti patim li od Lolita ili Edipovog kompleksa - B. Affleck

Mat Damon (40) i Ben Affleck (38) Oscara su dobili za scenarij filma 'Dobri Will Hunting' koji su zajedno napisali. Film je Damonu donio i drugu od ukupno tri nominacije za nagradu Akademije. Ben i Matt prijatelji su od djetinjstva, a zajedno su glumili i u filmu 'Dogma'. Najpoznatija Damonova uloga je ona ubojice s gubitkom pamćenja u filmskom serijalu o Jasonu Bourneu. Affleckove zamjećenije uloge su u 'Pearl Harboru' i 'Daredevilu'.

- Jedan dan u novinama pročitam da sam u tajnoj vezi s Britney Spears (29), a drugi ljubujem sa Carrie Fisher (54). Zbunjuju me ti napisi, ne mogu zaključiti patim li od Lolita ili Edipovog kompleksa - našalio se Afleck kad su ga pitali koliko pažnje pridaje medijskim napisima o vlastitom ljubavnom životu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...
RASKALAŠEN ŽIVOT SULTANA

Diktator opsjednut seksom: Ima 9000 auta i zlatni Boeing...

Za 50. rođendan 1996. godine potrošio je 40 milijuna dolara jer je slavlje trajalo dva tjedna i Michael Jackson mu je održao tri koncerta. Svako od raskošnih vjenčanja njegovo petoro djece, trajalo je više od tjedan dana

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...
SKRIVA GA OD DJEVOJAKA

Ekskluzivne fotografije: Ovako izgleda suprug bujne Slavonke, par se vjenčao u Međugorju...

Vatrena Claudia koja se proslavila izazovnim navijačkim kombinacijama tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru, otkrila nam je da je sretno udana. Prisjetila se i najvažnijeg dana u svom životu